Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформаційна функція



Інформаційна функція упаковки має важливе значення в роздрібній торгівлі. Маючи достатньо інформації про продукт, приємна на зовнішній вигляд, упаковка часто служить єдиним «продавцем» в магазинах самообслуговування. Особливо важливе значення отримує упаковка для нових продуктів, ще не відомих покупцю. У цьому випадку вона повинна завершувати весь цикл збуту – привертати увагу, стимулювати інтерес, викликати бажання і спонукати до покупки продукту. Також розв'язуються задача передачі інформації споживачу. Ця інформація повинна відображати новизну продукту, його відмінність від аналогів, підкреслювати його особливості.

Інформація на пакованні прийнято ділити на обов’язкову і довільну. Зміст обов’язкової інформації диктується технічними вимогами до запакованої продукції (ТУ, ГОСТ, ДСТУ) і розміщується на споживчому пакованні, а якщо не дозволяє її розмір, то на транспортній тарі:

– офіційну назву продукту, масу нетто або його об'єм;

– найменування підприємства-виробника продукту, його місце знаходження або торговий знак;

– граничний термін придатності: якщо товар призначений для застосування протягом 14 діб, то на пакованні вказується дата застосування; якщо від 14 діб і до 3-х років, то ставиться дата виготовлення і гарантійний термін збереження; при збереженні продукту більш 3-х років – необмежений термін збереження;

– температуру зберігання для щвидкозаморожених і швидкопсувних продуктів;

– характеристику основних споживчих властивостей товару, а для харчових продуктів – відомості про склад і застосованих харчових добавок, калорійність, вміст шкідливих для здоров'я людини речовин, протипоказання при окремих видах захворювань;

– нормативний документ (ДСТ, ГОСТ, ТУ), на основі якого виготовлений продукт;

– інформацію про сертифікацію товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації;

– маркування для ідентифікації;

– при необхідності і інші якісні показники продукту.

Інформаційна функціяв частині довільної інформації висуває вимоги до упаковки переважно з позицій торгівлі. До довільної інформації, виконуваним широким спектром художньо-пластичних способів оформлення упаковки, пред’являють вимоги створення привабливого зовнішнього вигляду за рахунок оптимальної форми, психологічно вдалого колірного рішення, витонченості, простоти і різноманітності елементів візуальної комунікації і так далі.

Звичайно продукти харчування, як і будь-які інші товари, мають потребу в рекламі, що містить додаткову інформацію про продукт.

Викликає інтерес і історія підприємства-виготовлювача, яку можна часто прочитати на пакованні, а також інформація про нагороди на всіляких виставках.

Вся інформація про запакований виріб звичайно розміщається на поверхні картонно-паперового, полімерного або фольгового паковання, яке дає можливість друкування. Якщо у якості тари застосовується металева тара, то вона розміщається у вигляді друку на металі або приклеєній на нього паперовій етикетці. При застосуванні скляної тари, особливо у вигляді пляшок, застосовують три види етикеток:

– лицьову (передню) етикетку, на якій дається основна інформація про виріб;

– контр-етикетку, яка розміщається на зворотному боці тари і містить, як правило довільну або рекламну інформацію про виріб;

– кольєретку, яка розміщається у верхній частині пляшки, біля горличка, часто з назвою продукту або логотипом підприємства-виробника.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 858 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...