Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Міністерство освіти і науки, спорту та молоді України



Міністерство освіти і науки, спорту та молоді України

Українська академія друкарства

Кафедра поліграфічних і пакувальних машин і технології пакування

Ю. Й. Хведчин

ОСНОВИ ПАКУВАЛЬНОЇ СПРАВИ

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Конспект лекцій з дисципліни

«Основи пакувальної справи»

Львів - 2013


ЗМІСТ

1. Роль упаковки в сучасному житті……………………………………………………4

2. Коротка історія упаковки.. ………………………………………………………….10

3. Стан пакувальної промисловості в Україні………………………………………...16

4. Класифікація паковань. Основні терміни і визначення……………………………19

4.1. Класифікація тари за різними ознаками

5. Пакувальні поняття, терміни і визначення…………………………………………29

6. Функції паковання і вимоги до нього …………………………………………….34

6.1. Три періоди існування паковання

6.2. Функції упаковки

6.2.1. Захисна функція

6.2.2. Дозувальна функція

6.2.3. Транспортна функція

6.2.4. Функція зберігання

6.2.5. Маркетингова функція

6.2.6. Нормативно-законодавча функція

6.2.7. Екологічна функція

6.2.8. Інформаційна функція

6.2.9. Експлуатаційна функція

6.3. Вимоги до паковання

Література..……………………………………………………………………………...44

ПЕРЕДМОВА

У повсякденному житті для задоволення своїх потреб ми контактуємо з різними виробами, які купуємо для споживання, як правило, в запакованому вигляді. Важко уявити наше життя без засобів пакування, на які ми не звертаємо уваги, але вони існують, виконують свої функції, забезпечують зручності та полегшують нам життя. Їх за спеціальною термінологією класифікують як «споживче паковання».

Сьогодні рівень доступності населення різних країн до запакованої продукції неоднаковий: у розвинутих він у десятки, а іноді у сотні разів вищий, ніж у порівняно бідних країнах. У перших мешканці користується масою потрібних речей, в других – їх не виробляють, або якщо і продукують, то обмежено. Візьмемо наугад, наприклад, шоколад чи сіль, духи чи модний одяг, пиво в банках чи ікру в металевій тарі. Вся ця продукція доступна не всім в одних країнах, але присутня в повсякденному побуті людей багатьох європейських та американських країн. Практика свідчить, що стан пакувальної справи в країні визначає рівень її розвитку. Сучасна упаковка стала показником ефективності виробництва. За повідомленням світової пакувальної організації (WPO) щорічно в світі для пакування продукції використовується 500 млн. тонн паперу і картону, 300 млн. тонн полімерів, 150 млн. тонн металів, 400 млн. тонн скла. Це свідчить про те, що пакувальна галузь є потужним сектором розвинутих країн і чим більше населення споживає цих матеріалів на мешканця, тим вищий рівень його життя в цих країнах, тим ефективніше працює їх промислова інфраструктура.

Вивчаючи досвід закордонних фірм, можна засвідчити ефективність великого принципу «Упаковка повинна економити більше, чим її вартість». Тому економіка, орієнтована на мінімізацію втрат, використовує упаковку на всіх технологічних етапах. Можна сказати, що упаковка є економічним інструментом організації і підвищення продуктивності виробництва. Прослідковується чіткий зв’язок між застосуванням технологій пакування і розвитком економіки різних світових регіонів. Так Північна Америка витрачає на пакування $95 млрд., Західна Європа – $90 млрд., Японія – $70 млрд., Південна Америка – $15 млрд., Африка – $5 млрд.

Використання упаковки в середньому в світі становить $83 на людину, в Японії – $556, в США – $421, Австралії – $382, в країнах Західної Європи – $297. Саме в цих країнах упаковка є абсолютно обов’язковою складовою для зберігання, захисту, транспортування і продажу товарів та продуктів усіх видів, особливо тих, які мають короткий термін зберігання.

Вітчизняні виробники, підприємці, бізнесмени усе частіше приділяють увагу якісному пакуванню своєї продукції, тому що саме оригінальна упаковка, належне оформлення служать надійною рушійною силою просування виробів до споживача, прибутковості їх бізнесу. В цих умовах підготовка кваліфікованих кадрів для пакувальної індустрії – справа не тільки актуальна, але і важлива для держави, оскільки забезпечує її просування в ряд високорозвинених країн, підвищує рівень життя наших людей.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 944 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...