Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Третій рік навчання



Старша група (6-й рік життя)

Освітні завдання:

навчальні: вчити правильно вимовляти усі звуки рідної мови; вчити класифікувати та групувати предмети за видовими та родовими ознаками; вчити самостійно добирати антоніми, синоніми, порівняння, утворювати споріднені слова; вчити складати речення, дотримуючись правильної послідовності слів у реченні, складів та звуків у словах, визначати голосні, м'які та тверді приголосні звуки; вчити визначати наголос; вчити називати на ім’я та по батькові співробітників дитячого садка; вчити самостійно, послідовно і логічно складати розповіді-описи та творчі розповіді, сюжетні оповідання (до 10 речень) з опорою на наочність та по пам’яті; вчити вільно переказувати літературні твори; вчити передавати інтонацією характер, емоційний стан казкового персонажа.

виховні: виховувати бажання вступати у взаємодію, спілкування з однолітками, дорослими, співпрацювати з іншими в колективній діяльності, приймати та адекватно виконувати правила гри; виховувати турботливе ставлення, емпатію по відношенню до інших.

корекційно-розвивальні: розвивати вміння невимушено вести діалог на запропоновані теми, використовуючи традиційні мовленнєві репліки та штампи; розвивати навички розуміння значення вербальних понять, якими позначається емоційний стан; формувати вміння з допомогою дотику впізнавати та називати емоційний стан; формувати вміння описувати вербально мімічно-експресивні прояви, пояснювати їх причиново-наслідкову дію, називати декілька вербальних еталонів характеристик емоційних станів; формувати вміння відтворювати основні жести, формувати уявлення про їх призначення та використання.

1. У світі слів.

Уточнювати та активізувати словник дітей відповідно до тем попередніх років навчання. Збагачувати словник новими словами за темами:

Навчати використовувати слова, що означають назви якостей, властивостей, матеріалу різних предметів та речей; добирати синоніми, порівняння, слова з протилежними значеннями – антоніми (сухий - мокрий, світлий - темний), споріднені слова (ліс - лісовий - лісовик).

Ознайомити дітей з багатозначними словами (кує зозуля; кує коваль).

Навчати використовувати слова різного типу творення (синьоокий, темно-синій) складноскорочені слова (універсам, універмаг), словосполучення (український народ, пори року).

Розширювати словник приказками, прислів'ями, образними виразами з художніх творів, узагальнюючими родовими поняттями другого порядку (квіти, дерева – рослини; одяг, взуття, меблі – речі), словами та фразами, що вживаються в переносному значенні.

Вчити розуміти фразеологічні вирази (з ніг до голови; аж за вухами лящить; ллє, як з відра; як з гуски вода).

2. У світі звуків.

Вчити дітей розрізняти звуки мовні і немовні. Мовить тільки людина.

Ознайомити дошкільників з реченням з двох-трьох слів (Дощ падає. Собака гавкає. Пташки співають. Машина їде швидко. Івась гарно читає).

Учити правильно інтонувати та позначати умовними фішками голосні та приголосні звуки. Слова бувають різні: короткі і довгі (кінь, клоун, верблюд, конструктор). Визна­чати послідовність звуків у односкладових словах (на, но, ми).

Формувати навички робити звуковий аналіз слів типу рак, жук; інтонувати та позначати відповідними фішками м'які приголосні з м'яким знаком та голосним і (сіль, тінь, ліс, дім); викладати фішками одно-, двоскладові слова (сон, кит, мило, жаба); визначати послідовність звуків у словах зі збігом голосних (клоун, радіо); приголосних на початку, у кінці, в середині слова (стіл, слон, міст, парк, качка, лампа).

Ознайомити з поняттям «склад». Визначати одно-, дво-, трискладові слова. Ознайомити з наголосом.

Викладати фішками трискладові слова з відкритими і закритими складами (корова, сорока, калина, робітник, коробка) та користуватися схемами при визначенні звуків у цих словах.

Спонукати усно визначати звуки – без використання схем і фішок.

Закріплювати в спеціальних іграх навички інтонування та звукового аналізу слів різної складності.

Широко використовувати скоромовки, чистомовки, загадки, вір­шики, фонетичні вправи для розвитку в дітей фонематичного слуху.

3. Дитяча граматика.

Вдосконалювати граматичну правильність усного мовлення. Виховувати критичне ставлення до граматичних помилок.

Вправляти у вживанні важких граматичних форм – невідмінюваних іменників, дієслівних форм, прислівників, числівників, а також слів з чергуванням приголосних звуків.

Спонукати дітей до утворення нових граматичних форм, а саме: за допомогою суфіксів (кіт – котик; рука – ручка – рученька – ручище; картопля – картоплина; кричати – крикнути), префіксів (йти – вийти, зайти, прийти, зійти; казка – приказка), порівняльного ступеня прикметників (довгий, довший, найдовший; гарний – кращий, найкращий, якнайкращий, щонайкращий), від іменників (вихователь – виховувати), від дієслів (лікувати – лікар, кричати –крикун).

Вчити користуватись наголосом при зміні слів (лялька – ляльки, ляльок). Вживати та утворювати різні типи речень; з однорідними членами із з'єднувальною голосною і та без неї, з узагальнюючим словом, з вставними словами, вигуками, звертаннями, сполучниками адже, немов, ніби, наче, як.

4. Сходинки спілкування.

Спілкування з дорослими. Привчати виявляти ініціативу в спілкуванні з дорослими, звертатися з різного типу звертаннями. Підтримувати розмову, запропоновану дорослим.

Вчити вести діалог на запропоновані теми: «У транспорті»; «У бібліотеці»; «Запрошення в гості, до кінотеатру та ін.»; «Привітання»; «Зустрічі на вулиці»; «Новачок у групі».

Привчати вітатися та прощатися з дорослими, батьками дітей своєї групи, розмовляти лагідним тоном, ввічливо, дотримуючись засобів інтонаційної виразності та відповідних форм ввічливості, використовуючи невербальні форми спілкування.

Бути стриманим та ввічливим, розмовляючи з незнайомими дорослими.

Спілкування з однолітками. В спілкуванні з однолітками бути взаємно ввічливим, тактовним, використовувати інтонаційні засоби виразності та вивчені форми ввічливості. Розмовляти спокійним, лагідним тоном, не кричати, не перебивати товариша, не втручатись у розмову інших дітей. Уникати грубих, зневажливих слів.

Засвоїти та вживати самостійно ласкаво-лагідні форми звертання (Марійко, Катрусю, Іванку, Михайлику).

Вміти будувати різні форми діалогу між двома-чотирма дітьми на пропозицію вихователя як на занятті, так і у відповідних життєвих ситуаціях.

Невербальні засоби спілкування. Удосконалювати вміння дітей правильно виконувати фізичні вправи, мімічну гімнастику; узгоджувати рухи з музикою, дотримуючись темпоритму вправи. Повторити та закріпити уявлення та практичні навички сприймання, розуміння, відтворення основних емоційних станів (радість, сум, спокій, страх, злість, здивування). Познайомити з емоційними виразами цікавості, провини, зневаги на рельєфних піктограмах; навчити визначати причину появи певних емоційних станів. Закріплювати вміння сприймати, розуміти та відтворювати жестові рухи, використовувати їх в грі, спілкуванні, навчанні (жести: так; погано; прислухатися; тонкий – товстий; високий – низенький). Ознайомити з поняттям “поза”, навчити сприймати і розуміти значення пози людини. Закріплювати уявлення: про інтонаційні характеристики мовлення людини; про передачу настрою, емоційного стану інтонацією голосу. Закріплювати вміння сприймати інтонаційні характеристики голосу (силу, висоту, темпоритм). Закріплювати навички адекватної міжособистісної взаємодії з однолітками та дорослими. Виховувати ввічливе, доброзичливе ставлення до оточуючих.

Культура спілкування. У громадських місцях, на вулиці розмовляти спокійно, тихо, не привертати до себе уваги інших.

Навчитися розмовляти невимушено, вільно, без напруження, тактовно, виразно, переконливо, додержуючись правильної пози, міміки (лагідна усмішка, ласкавий погляд та ін.), не допускати зайвих жестів і рухів.

Уміти своєчасно змінювати емоційний тон розмови відповідно до ситуації спілкування: спокійно-лагідний, переконливий, прохальний, наказовий, пояснювальний та ін.

Вживати форми ввічливості: доброго дня Вам (тобі), вітаю тебе (Вас), день добрий, доброго здоров'я, на добраніч, вибачте, будь ласка.

4. Зв'язне мовлення.

Вчити дітей логічно і послідовно будувати розповідь, без повторів і довгих пауз, дотримуватися структури залежно від типу монологічного висловлювання (розповідь, опис, міркування).

Формувати художню виразність дитячого мовлення (вживати образні слова, епітети, порівняння).

Розвивати вміння зв'язно, послідовно і зрозуміло переказувати художні твори, передавати діалог дійових осіб, характеризувати персонажів, використовувати в переказі епітети, порівняння, образні вирази.

Вміти за завданням вихователя переказати твір, близько до тексту, частинами, вибірково.

Удосконалювати вміння дітей складати детальні й цікаві розповіді-описи; розвивати у дітей пояснювальне мовлення, вміння складати описові загадки. Заохочувати ділитися власними переживаннями, знаннями в розповідях та діалогах.

Навчати складати сюжетні розповіді за аналогією до змісту літературного твору, на запропоновану вихователем тему, за набором іграшок (ігровою ситуацією); дотримуватися структури сюжетної розповіді, зазначаючи місце і час дії, даючи коротку характеристику дійових осіб.

Заохочувати дітей до виконання під час розповіді нескладних творчих завдань: придумувати події, які передують почутим зі слів вихователя або є продовженням їх змісту, включати нові образи в знайомі літературні сюжети чи придумувати нові події з літературними персонажами.

Привчати дітей помічати цікаві сюжети, виразність мовлення своїх товаришів.

5. Підготовка до письма.

Розвивати дрібні м'язи пальців та п'ясті руки, тактильну чутливість (визначати центр, середину аркуша паперу), просторові уявлення (ліворуч, праворуч, вгорі, внизу).

Вправляти дітей у різних видах штрихування готових контурів: прямими лініями (геометричні фігури, будиночок, кошик, ваза, відро), похилими лініями (овочі, фрукти, листки), уривчастими короткими лініями (геометричні фігури, предмети овальної та прямокутної форми), напівовалами (жолудь, слива, вишня, абрикос, кукурудза, шишка), крапками (овочі, фрукти), змішане штрихування.

Результати освітньої та корекційно-розвивальної роботи: дитина:

- правильно вимовляє усі звуки рідної мови;

- класифікує та групує предмети за видовими ознаками;

- самостійно добирає синоніми, антоніми, порівняння, утворює споріднені слова;

- складає речення, дотримуючись правильної послідовності слів у реченні, складів та звуків у словах, визначає голосні, м'які та тверді приголосні звуки; правильно визначає в словах наголос;

- веде невимушено діалог (пояснювальний, розповідний, оцінювальний) і на запропоновані теми, використовуючи традиційні мовленнєві репліки та штампи: різні форми діалогу

- знає і називає на ім’я та по батькові вихователів групи. інших працівників дитячого садка;

- самостійно, послідовно і логічно складає розповіді-описи та творчі розповіді, сюжетні оповідання (10-15 речень) з опорою на наочність та по пам’яті;

- розуміє значення вербальних понять, якими позначається емоційний стан;

- розуміє та називає емоційний стан;

- називає та відтворює основні жести, знає їх призначення та використання;

- передає характер, емоційний стан казкового персонажа інтонацією голосу, жестами, пантомімічними засобами;

- виявляє бажання вступати у взаємодію, спілкування з однолітками, дорослими;

- співпрацює з іншими в колективній діяльності, приймає та адекватно виконує правила гри;

- вміє висловлювати турботливе ставлення, емпатію по відношенню до інших.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 549 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...