Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання №3



Хворий 26 років, алкоголем не зловживає. З приводу пневмонії знаходиться у стаціонарі. Увечері змінився в поведінці – голосно викрикував: “Bідійдіть... не убивайте мене... допоможіть”. Не розумів, де знаходиться; чув “голоси” загрозливого характеру. Бігав по палаті, не впізнавав навколишніх. Після призначення седативних препаратів заснув, а вранці зміг згадати лише окремі фрагменти учорашнього вечора.

Установіть діагноз.

A. Cудинний психоз

B. Aлкогольний делірій

C. Шизофренія

D. *Cоматогенний психоз

E. Реактивний психоз

Завдання №4.

Хвора похилого віку (виглядає на 65-70 років) доставлена машиною швидкої допомоги з вулиці. Розгублена, метушлива. Називає своє ім’я, по батькові, але не може згадати свій вік, не розуміє навколишньої ситуації, дезорієнтована в часі та місці. Слабкодуха, за щось просить пробачення, сльозлива.

Установіть діагноз.

A. Cтарече недоумство

B. *Aтеросклеротична деменція

C. Інволюційна меланхолія

D. Маніакально-депресивний психоз

E. Хвороба Aльцгеймера

Завдання №5.

Хвора 55 років. Чотири роки тому перенесла ішемічний інсульт. 2 дні назад почала заявляти, що за нею слідкують співробітники СБУ. Насторожена, з острахом придивляється до усіх в палаті. На очному дні – явища венозного застою. Позитивні симптоми орального автоматизму.

Bизначіть вид психозу.

А. Шизофренічний

B. Інволюційний

C. *Aтеросклеротичний

D. Травматичний

E. Cоматогенний

Завдання №6.

У хворого 59 років виявлено ішемічну хворобу серця, склероз судин сітківки, високий артеріальний тиск (190/100 мм рт. ст.). 10 років тому переніс закриту черепно-мозкову травму. У психічному статусі: алопсихічне дезорієнтування, різке послаблення пам’яті на поточні події, відсутність логічного мислення, вербегерації, ейфорія, посилення статевого інстинкту.

Визначіть психопатологічний розлад.

A. Травматична деменція

B. Хвороба Альцгеймера

C. Стареча деменція

D. Прогресивний параліч

E. *Судинна деменція

Завдвння №7.

Хворий 60 років, страждає на церебральний атеросклероз з артеріальною гіпертензією, постійно уживає спиртні напої. В анамнезі перенесений сифіліс. Раптово став збудженим: повністю дезорієнтований, стогне, хапається руками за голову; обличчя гіперемоване, блювота, судоми. Артеріальний тиск 220/125 мм рт. ст.

Визначіть вид гострого психозу.

A. Алкогольний

B. *Гіпертонічний

C. Інволюційний

D. Сифілітичний

E. Атеросклеротичний

Завдання №8.

У пульмонологічному відділенні у пацієнтки з гострою пневмонією виникли скарги на загальну слабкість та порушення сну. У психічному статусі: алопсихічне дезорієнтування, страх, тривога. Ховається під ліжко, “на стіні бачить машини, що наїзджають на неї”. Мова швидка, плутана. Упевнена, що “її хочуть убити бандити”. Корекції не піддається.

Якою повинна бути тактика лікаря-пульмонолога?

А. Ввести в/в 2 мл 0,5% розчину сибазону

В. Перевести хвору у реанімаційне відділення

С. Провести детоксикаційну терапію

D. *Перевести хвору у психіатричну лікарню

Е. Застосувати кофеїн-барбамілове розгальмування

Завдання №9.

Хвора у ранньому післяпологовому періоді захворіла на мастит. На висоті температури виникло алопсихічне дезорієнтування, бачила “підставних людей”, вважала, що її хочуть убити. Відмічає, що у неї зникли почуття до дитини, пропали кольори навколишнього світу, утрачене почуття радості. Перестала доглядати за собою та дитиною, відмовляється годувати дитину – вважає, що її підмінили.

Хвору необхідно направити на консультацію до:

А. *Психіатра

В. Гінеколога

С. Психотерапевта

D. Хірурга

Е. Онколога

Завдання №10.

Чоловік 47 років, страждає на рак легенів у термінальній стадії. Розповідає, що впродовж 2-3 тижнів помітив зміни у своєму психічному стані: “бачить увечері покійну матір, яка кличе його до себе, відчуває запах сирої землі, гнилого листя, бачить незнайомих людей, котрі несуть труну”. При цьому відчуває страх.

Які психопатологічні симптоми у хворого?

A. Психосенсорні розлади

B. Ілюзорні розлади

C. *Cправжні галюцинації

D. Маячні ідеї

E. Депресивні розлади

¨ Ситуаційні задачі:

а) типові (стандартні, класичні, мають однозначну відповідь, студентам відомі алгоритми їх вирішення) – ІІ рівень.

Задача 1.

Хворий 35 років, інженер, за характером “замкнутий”, тяжко переживає неприємності. Упродовж двох років хворіє на виразкову хворобу 12-палої кишки, у зв’язку з чим його було переведено на інвалідність 3-ї групи, однак продовжує працювати. Останнім часом став млявим, невпевненим у собі, не справляється з роботою. Посилилися болі в епігастральній ділянці, з’явилося відчуття “чогось стороннього у шлунку”. Запевняє, що “він скоро помре”, попрощався з рідними.

У психічному статусі: усі види орієнтування збережені, астенізований, у бесіду вступає неохоче. Скаржиться на загальну слабкість, неприємні відчуття в усьому тілі. Упевнений, що їжа, яку він вживає, не перетравлюється, тому відмовляється від їди. Під час соматичного огляду на прохання дихати глибше відповідає, що дихати йому нічим. Настрій пригнічений, висловлює суїцидальні думки.

Соматичний стан:астенічної тілобудови, худий. Під час обстеження живота виявляється болючість в епігастральній ділянці.

Рентгеноскопія шлунково-кишкового тракту: виразка 12-палої кишки.

а) установіть діагноз; (астено-депресивний синдром, обумовлений виразкою 12-палої кишки)

Задача 2.

Хворий 62 років, технолог. У психіатричній лікарні лікується уперше.

Розвивася нормально, у 15-річному віці переніс черепно-мозкову травму без втрати свідомості. У школі навчався добре, закінчив технологічний інститут. Працював головним інженером на молоко-заводі. Одружений, має двоє дорослих дітей, взаємовідносини у сім’ї добрі. Палить з 17-ти років, алкоголь уживає рідко. Чотири роки тому з’явився головний біль, паморочення і шум в голові, болі в ділянці серця. Лікувався у неврологічному відділенні, потім амбулаторно періодично приймав стугерон. За місяць до поступлення стан хворого погіршав: став дратівливим, плаксивим, порушився сон, знизилася пам’ять на поточні події.

У психічному статусі: контакт продуктивний. Не орієнтується в часі. Коли бачить навколо себе людей у білих халатах, здогадується, що знаходиться в лікарні, але не пам’ятає в якій. Спокійний, у спілкуванні ввічливий, передбачливий, привітно вітається, але, зустрівши лікаря через декілька хвилин, вітається знову. Перепитує, коли прийде консультант (терапевт). Любить говорити про дні своєї молодості, пам’ятає події шкільних років, правильно відтворює спогади Великої Вітчизняної війни, у якій він брав участь. Знає, що у нього є двоє дітей, але кожен раз їх імена називає по-різному.

Соматичний стан: пульс напружений, аритмічний. На верхівці серця – систолічний шум. АТ – 160/100 мм рт ст.

Неврологічний стан:слабість зіничних реакцій, позитивні симптоми орального автоматизму, анізорефлексія з рук і ніг – D>S.

На очному дні: склероз судин сітківки.

а) визначіть синдром; (амнестичний)

б) для якого захворювання він найбільш характерний? (атеросклеротичний психоз)

б) нетипові (нестандартні, що відображають ускладнені професійні ситуації) – ІІІ рівень.

Задача 1.

Хвора 26 рокiв, перукар, переведена у психіатричну лiкарню з першого пологового будинку.

Росла здоровою дитиною. У 12 рокiв перенесла черепно-мозкову травми без втрати свiдомостi, але була блювота. З 16 рокiв з’явилися частi головнi болi, змiнювався настрiй, перiодично була пасивною. Коливання настрою тривало 2-3 тижнi. Пiсля закiнчення школи успішно навчалася в авiацiйному iнститутi, була активною в громадському життi. У 25 рокiв вийшла замiж, а через рiк перенесла тяжкi пологи з ручним вiддiленням плаценти i кровотечею. Через три днi з’явилося безсоння, тривога, вважала, що “її дитину переплутали, а потiм вбили”, здавалося, що “її пiдозрюють у крадiжцi, що чоловiк, дізнавшись про все це, покiнчив життя самогубством”. Вiдмовлялася годувати дитину, була збуджена в межах лiжка, розгублена, чула як няня сказала: “Погана мама”.

У психiчному статусі: розгублена, говорить тихим голосом. Не знає числа, року, мiсяць називає правильно. Згадала, як вела себе у пологовому будинку. На другий день тривога посилилася. Стала неспокiйною, встає з лiжка, б’є кулаками в дверi, вимагає папiр i олiвець для “передсмертного листа”. Чує “голоси”, якi кажуть їй про смерть рiдних, часом чує крики вмираючих рiдних. Безцiльно блукає по палатi. Неохайна в лiжку. Їжу приймає з рук медперсоналу. На запитання вiдповiдає пiсля тривалої паузи і багатьох повторень. Заявляє, що вона виродок, що в неї немає нi однiєї звивини у мозку, iз-за неї гинуть рідні: “Мене будуть судити, але я не злочинець”. Вночi не спить. Астенiзована.

Через мiсяць пiсля лiкування зрозумiла, що була хворою. Розповiла, що чула “голоси” рiдних i їх прохання про допомогу. Чула, як говорили, що в пологовому будинку їй “прокололи сечовий мiхур i сеча змiшувалася з кров’ю”. Вважала, що в iншому вiддiленнi є її двiйник – рiднi переплутали i вiдвiдують не її, а двiйника. Впiзнавала лiкаря, але вважала, що вiн грає рiзнi ролi. “ЇЇ чоловiк – загримований артист”. Говорила, що у вiддiленнi “йде боротьба з фашистами, а вона – неофашист”. Одну родичку “загримували пiд Сикстинську мадонну, оживили портрет iз Третьяковської галереї”. Здавалося, що вона “переселена на Марс у зв’язку з тим, що вiдкололася частка Землi i частина людей, рятуючись, переселилася на Марс”. Пiсля виходу iз такого стану була пригнiчена, астенiзована фiзично i психiчно.

Соматичний стан: тони серця ослаблені, систолiчний шум на верхiвцi серця. Пульс – 100 за 1 хв., АТ – 140/100 мм рт ст. Матка збiльшена.

Лабораторні дані: ан. кровi: лейкоцити – 12 Г/л, ШОЕ – 32 мм/год., ан. сечi: норма. Упродовж перших 3-4 днiв перебування в психлікарні пiдвищувалася температура тіла до 37,6о-38Со.

а) установіть діагноз; (післяпологовий психоз, аментивно-онейроїдний синдром)

Задача 2.

Хворий 68 років, пенсіонер. Доставлений у психіатричну лікарню з відділення міліції.

У дитинстві була травма голови без втрати свідомості. Одружений, діти дорослі. Алкогольні напої уживає рідко. Упродовж 5-ти років відчуває головний біль, шум в голові і вухах, буває запаморочення голови, погіршилася пам’ять. Став похмурим, уникав колишніх друзів, сусідів, намагався ні з ким не спілкуватися, пояснюючи це поганим самопочуттям. Останнім часом став побоюватися за своє життя і життя рідних, вважав, що “вони можуть з ним розрахуватися, прибрати його з дороги”. Одного вечора підстеріг сусіда, який повертався додому з роботи і смертельно поранив його з мисливської рушниці.

У психічному статусі: розгублений, не може правильно назвати день, число, місяць. Тривожний, часто плаче. Вразливий, легко ображається, дратівливий, погрожує покінчити з собою. Розповідає детально про себе, пам’ятає дати окремих подій, але запам’ятовування знижене. Галюцинації в момент огляду відсутні, але “вдома чув крики, погрози”. Мають місце маячні ідеї переслідування, стосунку. Вважає, що його хотіли вбити за те, що він багато знає: “Вони думають, що я на них написав і, звичайно, хочуть помститися”. Ворогами вважає багатьох, навіть родичів дружини. За допомогою в міліцію не звертався, “так як один з ворогів працює у міліції, а це значить – нічого не вийде”. Себе винним не вважає, так як “вбив бандита, який задавив би мене, як комаху”. Розуміє, що у нього послаблена пам’ять, що став не тим, ким був. Емоційно лабільний, з незначного приводу дає афекти гніву, які закінчуються сльозами.

Неврологічний стан: млява реакція зіниць на світло, позитивні симптоми орального автоматизму, тремор пальців рук.

На очному дні: склероз судин сітківки.

а) визначіть синдром; (параноїдний)

б) для якого захворювання він найбільш характерний? (атеросклеротичний психоз)


6. Рекомендована література.

6.1. Основна:

1. Гавенко В.Л., Самардакова Г.О., Бачериков М.Є. Психіатрія і наркологія. – Київ: Здоров’я, 1993. – С. 107-116.

2. Кузнецов В.М., Чернявський В.М. Психіатрія. – Київ: Здоров’я, 1993. – С. 155-164.

3. Психіатрія / За ред. О.К.Напрєєнка. – К.: Здоров’я, 2001. – С. 461-485.

4. Сонник Г.Т. Психіатрія: Підручник / Г.Т.Сонник, О.К.Напрєєнко, А.М.Скрипніков. – К.: Здоров’я, 2006. – С. 322-330.

6.2. Додаткова:

1. Коркина М.В., Лакосина Н.Д., Личко А.Е. Психиатрия: Учебник. – М.: Медицина, 1995. – С. 331-354.

2. Сметанников П.Г. Психиатрия: Руководство для врачей. – Изд. 4-е, перераб. и доп. – СПб: СПбМАПО, 1997. – С. 291-306.

Методичну розробку склав В.І Курик


Буковинський державний медичний університет

ЗАТВЕРДЖЕНО

на методичній нараді

кафедри нервових хвороб, психіатрії

та медичної психології ім. С.М.Савенка

«____» ____________ 201_ р.

Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.М.Пашковський





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 541 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...