Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аудиторської фірми "____________________" на жовтень 2014 р



Назва заходу Виконавець Обєкт переверки
       

Завдання 2

Новостворена аудиторська фірма ТОВ "Аудит Д&С" у вересні 2012 р. подала до АПУ документи на включення до Реєстру аудиторських фірм:

Після перегляду даного пакету документів АПУ прийняла рішення про відмову щодо включення заявника до Реєстру.

Необхідно:

Обґрунтувати рішення АПУ, спираючись на нормативно-законодавчу базу.

Завдання 3

Для продовження терміну чинності Свідоцтва про включення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів (рішення щодо включення до Реєстру прийнято 5 жовтня 2003 р.) АФ "Аудит- консалтинг" 23 вересня 2014 р. подала до АПУ такі документи:

Необхідно:

Надати відповідь на запитання "Яке рішення має прийняти АПУ в даному випадку?". Відповідь необхідно обґрунтувати спираючись на нормативно – законодавчу базу України.

Завдання 4

В таблиці згрупована інформація, щодо кадрового складу аудиторської фірми:

№ з/п Освіта Досвід роботи Громадянство країни
посада стаж
  Вища педагогічна бухгалтер 5 років підряд Україна
  Вища економічна економіст 3 роки підряд Росія
  Середня економічна фінансист 25 років підряд Україна
  Вища юридична вихователь в школі - інтернаті 15 років підряд Україна
  Вища економічна аудитор 7 років підряд Україна
  Вища економічна головний бухгалтер 1 рік Україна

Необхідно:

Визначити чи може отримати сертифікат аудитора України особа з характеристиками, представленими в нижченаведеній таблиці:

Заняття 4: " Вимоги до аудиторів відносно Кодексу професійної етики "

Завдання 1

В таблиці перелічені етичні правила аудиторів:

Етичні правила Вид правила
   
Підвищувати свою кваліфікацію, підтверджуючи це екзаменами  
Відмовлятися від навчання, що проводиться за вимогою аудиторської фірми  
Розривати в ході перевірки трудовий договір з аудиторською фірмою  
Володіти акціями та облігаціями або бути співвласником підприємства-замовника аудиту  
Сприяти укріпленню і зростанню власності підприємства-замовника  
Використовувати свої відносини з підприємством-замовником у своїх власних цілях, а також скористатися із знання комерційної таємниці у власних інтересах  
Здати всі документи, що пов'язані з аудиторською перевіркою, після її завершення  
Розголошувати розмір своєї заробітної плати  
Надавати послуги, що виходять за межі його професійної компетенції  
Відмовити підприємству-замовнику в наданні послуг, якщо під час аудиту аудитор дійшов до висновку, що його не влаштовує гонорар, зазначений у договорі  
   
Обговорювати з підприємством-замовником умови оплати праці виконавців аудиторської перевірки  
Повідомляти будь-яку інформацію про фінансово-господарську діяльність підприємства-замовника (крім визначених законодавством випадків)  
Включати до договору на проведення аудиту перелік адміністраторів підприємства-замовника, яким аудитор може повідомляти отримані в ході аудиту відомості  
Працювати в суворій відповідності із законодавчими нормами, етичним кодексом і укладеним договорам  
Визнати за аудиторською фірмою право одностороннього розірвання з підприємством-замовником договору на аудит  
Рекомендувати підприємству-замовнику у випадку знаходження господарчих та карних порушень зробити відповідну заяву до судово-слідчих органів  

Необхідно:

Проаналізувати етичні правила аудитора і віднести їх до групи зобов'язальних чи заборонних. Результати дослідження оформити у наведеному форматі таблиці.

Завдання 2

Ситуація 1. Аудитор фірми "МСК - Аудит", що здійснював перевірку ПАТ "Глобус", в минулому році надав інформацію про результати перевірки аудитору фірми "Аудит-Сервіс", що здійснює перевірку акціонерного товариства в цьому році без згоди на це підприємства-замовника.

Ситуація 2. Аудиторська фірма придбала канцтовари на правах дилера.

Ситуація 3. Аудитор вимагав надання йому інформації, що складає комерційну таємницю підприємства, посилаючись на те, що інакше не зможе скласти об'єктивний висновок.

Ситуація 4. Аудиторська фірма призначила проводити аудит основних засобів на ТОВ "Форт" аудитора, який до цього часу самостійно не здійснював аудит і не був стажистом у інших аудиторів.

Ситуація 5. Аудитор зробив зауваження бухгалтерам підприємства-замовника за неправильне ведення бухгалтерського обліку.

Ситуація 6. Аудитор вимагав від бухгалтерів підприємства-замовника надати необхідні йому документи в короткі строки.

Ситуація 7. На прохання касира, аудитор не повідомив директора підприємства-замовника про здійснені касиром зловживання за умови, що той виправить скоєне.

Ситуація 8. Аудитор погодився не враховувати деякі недоліки роботи підприємства-замовника при складанні загального висновку у разі підвищення його гонорару.

Ситуація 9. Аудитор погодився за додаткову оплату допомогти виправити помилки бухгалтера до того, як складе загальний аудиторський висновок.

Ситуація 10. Свої поради щодо поліпшення роботи аудитор доніс до підприємства-замовника у наказовій формі.

Ситуація 11. За згодою зборів акціонерів аудитор оприлюднив частину інформації щодо роботи ПАТ "Світ" без згоди на це керівництва підприємства-замовника.

Ситуація 12. Аудитор розповсюдив інформацію про негативну роботу свого колеги-аудитора, внаслідок чого залучив декілька клієнтів свого колеги.

Ситуація 13. Вивчаючи документи, аудитор побачив можливість примножити кошти підприємства-замовника, але не повідомив йому про це.

Ситуація 14. Після закінчення аудиту підприємство-замовник подарувало аудитору цінний подарунок в знак вдячності за гарну та оперативну роботу.

Ситуація 15. Після виявлення карних порушень аудитор рекомендував підприємству-замовнику подати відповідну заяву до судово-слідчих органів.

Ситуація 16. Аудитор розірвав трудовий договір із своєю фірмою, не завершивши розпочатий аудит підприємства-замовника.

Ситуація 17. Банк звернувся до аудиторської фірми з проханням викрити шахрайство одного зі своїх клієнтів. Аудиторська фірма погодилась виконати замовлення.

Необхідно:

Визначити ситуації в яких аудитором порушено принципи професійної етики.


Завдання 3

Аудиторська фірма "Пролісок-аудит" протягом п’яти років (2006-2011 рр.) надавала підприємству "Сігма-Трейд" консультаційні послуги з питань бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

В грудні 2014 р. власник підприємству "Сігма-Трейд" звернувся до аудиторської фірми "Пролісок-аудит" з пропозицією провести обов’язковий аудит. Керівництво аудиторської фірми прийняло пропозицію.

Необхідно:

1. Дати оцінку діям керівництва аудиторської фірми.

2. Зазначити за яких умов можливе прийняття даної пропозиції.

Завдання 4

Ситуація 1. Аудитор Василенко А. Б. під час обідньої перерви обговорював з співробітниками даної аудиторської фірми ще не опублікований річний баланс одного із замовників.

Ситуація 2. При аудиті фінансової звітності ПАТ "Промінь" аудитор дізнався про намір підприємства-замовника придбати контрольний пакет акцій конкуруючого підприємства "Затишок". Спираючись на дані аналізу бізнесу підприємства-замовника аудитор дійшов висновку, що за даних умов курс акцій підприємства "Промінь" зросте в 4,5 рази. Аудитор не відмовляється від можливості за допомогою посередника купити акції даного підприємства та отримати високі прибутки.

Необхідно: Визначити, чи дотримуються аудитори принципу професійної незалежності.

Тема 3. Планування процесу аудиту

Заняття 5: " Діяльність по укладанню угоди на проведення аудиту "

Завдання 1

Аудиторська фірма "Аудит - Схід" (Свідоцтво про внесення в Реєстр аудиторських фірм та аудиторів, які одноособово здійснюють аудиторські послуги № 488, видане за рішенням Аудиторської палати України № 98 від 26.01.2002 р.; директор - Петренко Н. Н. сертифікат аудитора № 1697, виданий рішенням Аудиторської палати № 23 від 24.11.1995 р.) отримала від ТОВ "Меридіан" (директор - Іваненко В. І.) лист - замовлення на проведення аудиту за 2014 р.:

· підприємство має 2000 працюючих, веде бухгалтерський облік за спрощеною системою оподаткування;

· підприємство користувалося бюджетними коштами;

· підприємство здійснює діяльність в сфері будівництва (протягом року збудовано та реалізовано 2 жилих 9-ти поверхових будинків на 4 під'їзди);

· загальний обсяг реалізації за 2014 р. складає 1 884 902 400 грн.

Необхідно:

1. Визначити основні положення договору на проведення аудиту за 2014 р.

2. Сформувати зміст таких розділів договору як: преамбула, предмет договору, вартість робіт та порядок розрахунків, відповідальність сторін.

Завдання 2

До аудиторської фірми "Тропик-аудит" з листом-замовленням звернулося керівництво акціонерного товариства "Будівельник" з проханням підтвердити річний баланс за 2011 р. та надати аудиторський висновок.

Офіційна довідка:

ВАТ " Будівельник" є правонаступником спеціалізованого орендного підприємства створеного згідно з установчим договором мiж Регіональним вiддiленням Фонду Державного майна України по Запорізькій області та організацією орендарів тресту «Форум».

Основні види діяльності: інші спеціалізовані будiвельнi роботи; будівництво будівель; управління підприємствами.

На балансі Товариства станом на 31.12.2014 р. обліковуються основні засоби, вартість яких складає: первинна – 13 963 300 грн., залишкова – 3 574 300 грн., знос – 10 389 000 грн.

Вартість залишків виробничих запасів Товариства станом на 31.12.2014 р. становить: виробничих запасів – 971 200 грн.; готова продукція – 140 400 грн.; незавершене виробництво – 44 400 грн.

Прибуток за 2014 р. становить 1 059 800 грн.

За попередній період іншою аудиторською фірмою було надано умовно-позитивний висновок.

Посилаючись на кваліфікаційного головного бухгалтера та персональний контроль за роботою бухгалтерії в цілому, керівництво пропонує провести аудиторську перевірку в якомога коротший термін, щоб отримати позитивний аудиторський висновок до загальних зборів акціонерів.

Необхідно:

Скласти лист-зобов’язання спираючись на лист – замовлення.

Завдання 3

ВАТ "Кондитерська фабрика "Промінь" розірвало договір з аудиторською фірмою "Аудитконсульт" та звернулося з пропозицією до аудиторської фірми "Досвід - аудит" провести аудит фінансової звітності за 2014 р.

В листі – замовленні ВАТ "Кондитерська фабрика "Промінь" пояснило, що причиною зміни аудиторської фірми послужила інформація, стосовно того, що аудиторська фірма "Аудитконсульт" є відповідачем у суді по справі відносно того, що в аудиторському висновку, наданого ВАТ "ЗТВК" розкрита конфіденційна інформація.

Необхідно:

1. Проаналізувати дії аудиторської фірми "Досвід - аудит" після отримання листа – замовлення від ВАТ "Кондитерська фабрика "Промінь";

2. Скласти розділ "Відповідальність сторін" договору на здійснення аудиту фінансової звітності.

Завдання 4

Таблиця 1

Кошторис вартості проведення аудиту фінансової звітності

№ з/п Стаття витрат Значення
  Загальна трудомісткість, люд.-год.  
  Погодинна ставка спеціаліста. грн./год.  
  Нарахування на ФОП, грн.  
  Загальновиробничі витрати, грн.  
 
n Загальна вартість робіт на проведення аудиторської перевірки, грн.  

Таблиця 2

Кошторис вартості ін. аудиторських послуг

№ з/п ПІБ Посада Назва робіт Обсяг робіт, год. Погодинна ставка, грн./год. Загальна сума робіт, грн.
             
             
Загальна вартість послуг:  

При складанні кошторису вартості аудиторських послуг та в договорі передбачте залучення до перевірки юриста та експерта з оцінки нерухомості як зовнішніх незалежних експертів, фонд оплати праці яких розрахуйте з врахуванням часу роботи та погодинної ставки:

– для юриста – 6 годин по 160 грн.,

– експерта з оцінки – 4 години по 320 грн.

Кошторис послуг експертів представте у формі таблиці 3.

Таблиця 3

№ з/п ПІБ Основне місце роботи Посада Стаж роботи Назва робіт Обсяг робіт, год. Погодинна ставка, грн./год. Загальна сума робіт, грн.
                 
Всього:  

Необхідно

  1. Розрахувати вартість наданих послуг.
  2. Скласти кошторис на проведення аудиту (таблиця 1)
  3. Скласти кошторис та надання аудиторських послуг (таблиця 2).

Завдання 5

Під час попереднього ознайомлення з бізнесом клієнта та тестування системи внутрішнього контролю було встановлено приблизно наступні обсяги робіт:

– аудит основних засобів та нематеріальних активів – 25 годин;

– аудит виробничих запасів – 30 годин;

– аудит дебіторської заборгованості – 20 годин;

– аудит фінансових інвестицій – 16 годин;

– аудит касових та безготівкових операцій - 8 годин;

– аудит власного капіталу – 24 години;

– аудит кредиторської заборгованості – 30 годин;

– аудит кредитів банку – 16 годин;

– аудит розрахунків з оплати праці – 24 години;

– аудит розрахунків з бюджетом – 24 години;

– аудит доходів – 32 години;

– аудит витрат – 40 годин;

– аудит фінансової звітності – 24 години.

Час роботи аудитора – 8 годин при 40 годинному робочому тижні.

Вартість 1 години роботи:

– аудитора – 340 грн.;

– асистента аудитора – 210 грн.;

– експерта з оцінки основних засобів – 320 грн.

Асистенти аудитора не можуть здійснювати перевірку фінансових інвестицій, власного капіталу та витрат.

Необхідно:

Визначити склад аудиторської групи, тривалість та можливу вартість перевірки (врахуйте ПДВ), враховуючи рівномірний розподіл обсягів робіт за звітними періодами.

Заняття 6: "Процедурне забезпечення етапу планування аудиту"

Завдання 1

ПрАТ "Полюс" розпочало діяльність 2001 р. Основними видами діяльності є виробництво меблів і роздрібна торгівля. ПрАТ "Полюс" має: фірмовий магазин "Південний полюс"; два виробничих цехи з виготовлення меблів; транспортний цех. Реалізацію продукції здійснює в Україні та частково експортує в інші країни.

На підприємстві працює 950 осіб, з них 70 - адміністративне - управлінський персонал, 880 - робітники.

Підприємство працює у дві зміни, з річним обсягом випуску продукції на суму 30 млн. грн. Операційний прибуток за звітний рік становить 5 400 789 грн.

Аудиторська група АФ "Прометей - аудит"складається з трьох аудиторів (Чорна Н.О., Трушко Л.Д.,Жигало Д.Ж.) і двох асистентів (Пушко Р.О., Волячук К.Ш.).

Термін проведення аудиту - з 1.03.2014 р. по 15.03.2014 р.

Необхідно:

Скласти загальний план аудиторської перевірки фінансової звітності ЗАТ "Полюс" за 2011 р. за наведеним форматом.

Завдання Види робіт (об'єкти аудиту) Термін проведення Виконавець Примітки
         

Завдання 2

ТОВ "Світанок", засноване 01.01.2005 р. у м. Полтава, види діяльності: оптова та роздрібна торгівля продовольчими товарами (4 магазини та 2 складських приміщення), персонал 25 чол.

Замовлено аудиторську перевірку з приводу отримання кредиту в КБ "Приватбанк" для придбання складського приміщення.

Підприємство 01.04.2013 р. перейшло на сплату єдиного податку, тому що після перевірки податковими органами було змушено сплатити значні штрафні санкції з податку на прибуток.

Зі слів заступника директора, обсяг виручки за останні 12 місяців, що передували переходу на сплату єдиного податку становить 11 000 00,00 грн.

Ведення бухгалтерського обліку здійснює бухгалтер Полтавського турбомеханічного заводу Сидоров С.В.

01.01.2013 р. підприємство одержало кредит строком на 15 місяців у розмірі 1 5000000,00 грн. під 11% річних від АКБ "Родовідбанк", які мають сплачуватися щомісячно рівними частками. Фактично виплати за кредитним договором на 1.04.2014 р. становлять 980 000,00 грн. Аудиторська перевірка фінансової звітності раніше не проводилася.

Необхідно:

1. Скласти документ підготовчого етапу аудиту (анкету нового клієнта).

2. Обґрунтувати рішення аудиторської фірми щодо згоди на проведення перевірки.

Завдання 3

Аудиторська фірма здійснює аудит річної фінансової звітності ПрАТ "Прогрес" протягом останніх чотирьох років. Це підприємство має декілька магазинів (у трьох обласних центрах), які торгують непродовольчими товарами, в тому числі одягом, меблями та побутовою технікою. Частина товарів продається у кредит. За результатами проведення процедур аудиту минулого року було виявлено такі факти:

– внаслідок маніпуляцій при узагальненні результатів інвентаризації (врахування пересортиці) встановлено факт незаконного привласнення товарів (мікрохвильової печі, фенів та радіотелефонів);

– безпідставно було списано дебіторську заборгованість (через 2 тижні після фактичного продажу комплекту меблів);

– 24% залишку товарів по групі "одяг" одного з магазинів знаходяться в продажу більше року й мають низький попит.

Необхідно:

1. Назвати питання, які необхідно врахувати при складанні стратегії аудиту,

2. Визначити розділи програми аудиту, в яких необхідно врахувати результати попередньої аудиторської перевірки,,

3. Сформулювати процедури перевірки, які необхідно включити до програми аудиту, що враховують факти попереднього аудиту.

Завдання 4

Аудиторська фірма "Аналітик" прийняла повторну пропозицію від ТОВ "Дніпро" на проведення аудиту фінансової звітності.

ТОВ "Дніпро" займається роздрібною торгівлею будівельних матеріалів та меблів. Підприємство має три магазини та чотири філії у районних центрах області. Темп росту загального товарообігу за звітний рік у порівнянні з попереднім склав 34%, який було забезпечено центральним гіпермаркетом. Відомо, що одна філія скоротила обсяги продажу, а інші зберегли досягнутий рівень попереднього року. ТОВ "Дніпро" має невеликий відділ контролінгу, який займається, в основному питаннями проведення інвентаризації товарів в магазинах та на складі.

За результатами попередньої перевірки було встановлено наступні факти:

– відсутні договори матеріальної відповідальності з продавцями,

– зафіксовані випадки службою охорони незаконного привласненням товарів працівниками та клієнтами,

– у залишках товарів були такі, що користуються низьким попитом та пошкоджені.

Необхідно:

1.Скласти стратегію аудиту.

2.Пояснити, як вище викладені обставини, будуть впливати на план аудит.

3.Описати процедури, які ви будете виконувати з метою контролю внутрішнього аудиту, враховуючи огляд і оцінку роботи аудиторського відділу фірми.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1759 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.021 с)...