Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет і об'єкт вивчення порівняльної педагогіки



Об'єктом вивчення порівняльної педагогіки є освіта і виховання сучасного періоду При вивченні об'єкта науки необхідно мати на увазі, що порівняльна педагогіка одночасно національна і інтернаціональна, її представники в кожній країні розглядають зарубіжний досвід крізь призму і пріоритети вітчизняної школи і педагогіки.

Порівняльна педагогіка вирішує 2 взаємопов'язаних питання: зіставлення педагогічних ідей і шкільної практики та формулювання на цій основі теоретичних підходів універсального, прогностичного характеру.

Предметом порівняльної педагогіки є компаративізм (порівняння) і узагальнення. Коротко кажучи, порівняльна педагогіка вивчає виховання і освіту синхронно, у зіставленні при цьому при конструюванні теоретичних моделей, виділяючи своєрідний «сухий залишок». Порівняльна педагогіка спирається на описовий, статистичний, історичний, соціологічний, порівняльний та індуктивно-дедуктивний методи дослідження.

Учені-компаративісти, при відпрацюванні технології досліджень, віддають перевагу вивченню шкільно-педагогічного досвіду країн з яскраво вираженими відмінностями. Особливого значення вони надають подоланню термінологічних різночитань. Наприклад в різних країнах вкладають не однаковий зміст в поняття «виховання», «середня освіта», «вища освіта» тощо.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 455 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...