Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шкільні програми у Німеччині



В основній школі, реальному училищі, гімназії використовують програми, в які, поряд з базовими дисциплінами включено значне число курсів за вибором. Нараховується 6 основних профілів гімназичної освіти: технічний, сільськогосподарський, техніко-технологічдай, загальнонауковий, музичний, комунального господарства. На молодшому етапі гімназисти вибирають один з «пакетів» навчальних дисциплін, що стає обов'язковим. Протягом усього навчання пропонується велика кількість елективних курсів, набори яких регулярно обновлюються і коригуються. Профілі гімназичної освіти надають широкі можливості учням. Наприклад, загальнонаукова програма передбачає викладання суспільствознавства, географії, історії, педагогіки, філософії, психології, юриспруденції, теології, соціології, економіки; у старших класах цього напряму обов'язкове засвоєння двох профілюючих програм: з математики або іноземної мови і природничо-науковій дисципліні.

Тричі реформувалися програми початкової школи. У 70-х роках вони були поділені на 2 частині: базові (французька мова і література, математика) і розвивальні (історія, географія, природознавство, трудове навчання, фізичне і естетичне виховання). Навчальний тиждень складався з трьох частин: за базовими дисциплінами — 10 + 5 годин, за розвивальними дисциплінами — 12 годин. Програми складались з 2 розділів: обов'язкового, який окреслював коло знань, умінь, навичок, що здобуваються учнями, і рекомендаційний із указівкою лише головних результатів навчання. У 1985 р. був прийнятий новий навчальний план, що визначає 7 пріоритетних напрямків, навколо яких групувалися викладання і навчання: французька мова, математика, природознавство і технологія, історія і географія, художньо-естетичне виховання, фізичне виховання. Наприкінці 80-х років у програмі скоротили трудове навчання, увівши його до складу уроків технології і природознавства виготовлення таблиць, моделей, знайомство з технологій виробництва). У програму вперше включено вивчення іноземної мови.

Протягом 70-80-х років склалися 3 типи програм завершальної загальної освіти: у загальноосвітньому ліцеї (3 роки), технологічному ліцеї (3 роки) і професійному ліцеї (2 роки). Практикуються обов'язкові для всіх програми: французька мова, історія і географія, 1-а іноземна мова, математика, фізичні науки, природничі науки, фізичне виховання. Крім того, пропонуються одночасно програми модульного типу, де крім обов'язкових предметів можна вивчати різні програми (серії) бакалавріату: філософія-література, економіка-соціологія, математика-фізика, математика-природознавство, математика-технологія. Подібні програми регулярно і порівняно легко оновлюються і коректуються. Наприклад, на початку 90-х років був збільшений обсяг вивчення сучасної літератури, філософії, історії.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 258 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...