Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Реформування та тенденції розвитку відносин власності в Україні



Найважливішою умовою становлення в Україні ринкових відносин є ліквідація монополії державної власності та перехід до різноманітних форм власності. Правові засади здійснення цього процесу визначені низкою законодавчих актів, серед яких центральне місце займає Закон України „Про власність”. У ньому визначено, що власність в нашій країні існує у різних формах і Україна як держава створює рівні умови для розвитку та захисту кожної з них. Становлення різних форм власності значною мірою забезпечується здійсненням процесів роздержавлення та приватизації. Роздержавлення націлено на подолання монополізму державної власності в усіх аспектах економічного життя, яке існувало в адміністративно-командній системі. Важливою складовою роздержавлення є приватизація. Приватизація – це передача державної власності за плату або безоплатно в приватну власність.

Роздержавлення та приватизація в Україні відповідно до чинного законодавства можуть здійснюватися у різних формах. Основними формами роздержавлення виступають: акціонування державних підприємств і продаж певної частини акцій громадянам та їхнім господарським об’єднанням; оренда майна громадянами та їхніми господарськими об’єднаннями; обмеження втручання держави в процес ціноутворення, скасування примусового державного замовлення. Приватизація відбувається за такими формами: купівля-продаж неподільних майнових комплексів за конкурсом або на аукціоні; купівля-продаж часток (акцій, паїв) у капіталі підприємств за конкурсом або на аукціоні; викуп майна, зданого в оренду з викупом; викуп майна трудовим колективом; безоплатна передача окремих підприємств або частини їхнього майна.

Необхідно зазначити, що ступінь використання тих чи інших форм роздержавлення та приватизації не є незмінною, визначається специфікою кожного конкретного етапу здійснюваних перетворень. Так, на початку 90-х років минулого століття переважала передача об’єктів державної власності трудовим колективам, а вже наприкінці століття пріоритет надавався продажу державного майна на аукціонах та за конкурсом. На початку ХХІ ст. дуже актуальним стає питання про певні підсумки здійснюваних процесів та посилення їхньої соціальної спрямованості.

Контрольні запитання і завдання до самостійної роботи.

1. Чому потрібно класифікувати економічні системи? Якими критеріями визначається тип економічної системи?

2. Назвіть структурні елементи економічної системи і розкрийте їхній взаємозв’язок.

3. Розкрийте зміст понять „ринкова економіка”, „командна економіка”, „змішана економіка”.

4. Дайте характеристику різних моделей змішаної економіки.

5. До якого типу належить економічна система України? Які основні завдання потрібно вирішити у перехідному періоді?

6. Чим відрізняється поняття власності як економічної категорії від правової категорії?

7. Що є первинним у взаємовідносинах: власність як економічна чи як юридична категорія?

8. Обгрунтуйте необхідність трансформації відносин власності в перехідній економіці України. Розкрийте суть понять „роздержавлення” та „приватизація”.

9. проаналізуйте переваги і недоліки різноманітних варіантів приватизаційного процесу в Україні.

10. Що лежить в основі зміни відносин власності? Чи всяка зміна відносин власності приведе до зміни економічної системи? Підтвердіть свою точку зору історичними прикладами.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 510 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.041 с)...