Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Вступ до соціології. Національний банк україни



Національний банк україни

Університет БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

ХАРКІВСЬКий інститут БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін

СОЦІОЛОГІЯ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ

САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ

СТУДЕНТІВ

Харків 2011

ЗМІСТ

Вступ.

1. Програма навчальної дисципліни "Соціологія"

2. Загальні методичні рекомендації до вивчення тем.

3. Плани семінарських занять з методичними рекомендаціями та завданнями для самостійної роботи.

4. Завдання для індивідуальної роботи з методичними рекомендаціями до виконання.

5. Питання до модульного контролю з методичними рекомендаціями до підготовки.

6. Критерії оцінювання знань студентів за формами контролю.

7. Питання до екзамену.

8. Список літератури.

Вступ

Середовищем існування людини є соціум. Незалежно від обраної професії і роду занять, належності до конкретних соціальних груп кожен з нас є учасником соціальної взаємодії, отже, відчуває на собі вплив суспільного середовища і сам виступає певним джерелом впливу. Це викликає потреби розуміння сутності соціальних явищ, законів і закономірностей суспільного розвитку, що неможливо без наявності відповідного наукового підґрунтя. Саме вивчення дисципліни «Соціологія» є однією із необхідних умов формування адекватно-раціонального світогляду, вироблення здатності реалістично оцінювати все, що відбувається у суспільстві, знаходити ефективні шляхи власної участі у суспільному житті.

Курс навчальної дисципліни «Соціологія» включає базові теми з історії соціологічної думки та основ теорії соціології. Виклад цих тем містять низка навчальних посібників, назви яких Ви можете знайти у списку рекомендованої літератури. Кожен із посібників є прийнятним для вивчення дисципліни. Користуючись цими джерелами, Ви маєте можливість для засвоєння значного обсягу теоретичного матеріалу. Цей посібник не містить викладення теоретичного матеріалу. Його основна мета – допомагати орієнтуватись у навчальному матеріалі, обсяг якого постійно зростає; виділяти найсуттєвіші теоретичні та практичні питання; акцентувати увагу на особливостях і закономірностях сучасних соціальних процесів; надавати допомогу в ході самостійної роботи над вивченням дисципліни.

Реалізації цієї мети підпорядкована структура посібника. Програма дисципліни включає перелік програмних тем та питань кожної теми, що дає можливість сформувати цілісне уявлення про сутність і зміст теми. Загальні методичні рекомендації до вивчення тем мають на меті акцентувати Вашу увагу на найсуттєвіших моментах і питаннях кожної теми. Плани семінарських занять включають проблемні питання для обговорення. Завдання для самостійної роботи містять питання для самостійного вивчення до кожного заняття, без знання яких проблемні і дискусійні питання не можуть бути розкриті. Методичні рекомендації до виконання індивідуальної роботи, що є окремим змістовим модулем, мають на меті зорієтнтувати студента при роботі над першоджерелами та в ході дослідження конкретних проблем. Питання до модульного контролю та екзамену включають теоретичний матеріал – як лекційний, так і винесений на самостійне опрацювання, а також, проблемні питання, відповіді на які потребують знання кількох суміжних тем. Викладені рекомендації і вимоги до знань допоможуть Вам більш ефективно організувати підготовку до контрольних заходів.

У результаті вивчення дисципліни Ви повинні знати:

- основні соціологічні терміни;

- принципи функціонування та розвитку суспільства як цілісної системи;

- особливості соціальної структури та соціальних процесів суспільства;

- механізми утворення і функціонування основних соціальних інститутів суспільства та соціальних спільнот;

- основні принципи та методи збору, обробки і аналізу соціологічної інформації.

У результаті вивчення дисципліни Ви повинні уміти:

- володіти основними термінами соціології;

- аналізувати соціальні явища, сукупність чинників, що їх детермінують;

- застосовувати теоретичні знання у розробці соціологічного інструментарію та проведенню соціологічного дослідження з наступним аналізом результатів.

Програма навчальної дисципліни "Соціологія"

Тема 1. Вступ до соціології.

Становлення і розвиток соціології як самостійної науки. О. Конт як засновник соціології. Відмінність соціології. Відмінність соціології від соціальної філософії. Об’єкт і предмет соціологічної науки. Соціологічне знання. Закони і категорії соціології. Е. Дюркгейм та його роль в розвитку соціології. Академічна та прикладна соціологія. Функції соціології та її взаємозв’язок з іншими науками. Методи соціології. Застосування загальнонаукових і спеціальних методів. Спеціальні соціологічні теорії та їх розвиток.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 268 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...