Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми здійснення функцій держави



В юридичній літературі під формами здійснення функцій держави мається на увазі: по-перше, діяльність основних ланок механізму держави, специфічні види державної діяльності на відміну від діяльності недержавних організацій; по-друге, однорідна своїми зовнішніми ознаками діяльність органів держави, за допомогою якої реалізуються його функції.

Згідно з першим критерієм, основними формами здійснення функцій держави є:

1) законодавча;

2) управлінська (виконавча);

3) судова;

4) контрольно-наглядова.

Законодавча діяльність полягає у виданні представницькими і законодавчими органами законів, обов'язкових для виконання всіма державними органами, суспільними об'єднаннями, органами місцевого самоврядування, посадовцями та громадянами.

Згідно з Конституцією України, правом видавати закони наділений парламент – Верховна Рада України.

Управлінська, або виконавча діяльність, є заснованою на законах оперативною, повсякденною реалізацією органами виконавчої влади (державного управління) функцій держави у сферах розвитку економіки, соціального забезпечення, культури, охорони здоров'я, транспорту, зв'язку, охорони громадського порядку, оборони країни і т. ін.

Судова діяльність охоплює втілення в життя функцій держави за допомогою здійснення правосуддя всіма ланками судової системи країни, шляхом офіційного дозволу виникаючих між суб'єктами права суперечок, а також захисті порушених прав на законних підставах.

Контрольно-наглядова діяльність – це здійснення функцій держави за допомогою дії всіх різновидів державних органів, що втілюють у життя перевірку і спостереження за законністю в різних сферах суспільних відносин. Особливе місце у системі цих органів займають органи прокурорського нагляду, що здійснюють нагляд за точним і одноманітним виконанням діючих на території України законів на чолі з Генеральним прокурором України і підлеглими йому прокурорами. Контрольно-наглядова діяльність також здійснюється державними інспекціями (протипожежна, санітарна та ін.), державними адміністраціями (податкова), уповноваженим Верховної Ради України з прав людини (здійснює контроль дотримання конституційних прав і свобод людини й громадянина).

Всі зазначені вище форми з властивими їм засобами і способами служать втіленню в життя функцій держави.

Науково-практична цінність даної класифікації полягає в тому, що вона сприяє пізнанню та вдосконаленню розподілу повноважень і видів діяльності між окремими елементами державного механізму зі здійснення його функцій, напряму пов'язаних із принциповим вченням про „розподіл влад”.

Одночасно з розглянутою раніше класифікацією, в юриспруденції формується й інший підхід до розуміння різновидів форм, здійснення функцій держави. Цей підхід ґрунтується на критерії однорідності характеристик діяльності органів державної влади, по втіленню в життя його функцій. Такий критерій дає можливість встановити, як державний механізм реалізує функції держави, яким чином держава для втілення в життя своїх задач і функцій використовує правові норми. Відповідно до такої класифікації, у функціонуванні всіх елементів державного механізму можна виділити правову форму діяльності і організаційну форму діяльності.

При цьому, слід враховувати, що така класифікація не припускає зменшення першорядної ролі права в житті суспільства. Якщо правові форми, так чи інакше, завжди носять організаційну роль, то організаційні форми не завжди є правовими.

Під правовими формами реалізації функцій держави мається на увазі однорідна за способом зовнішнього виразу і юридичними наслідками діяльність державних органів, що виражається в створенні і втіленні в життя юридичних актів.

Відповідно до цього, до правових форм реалізації функцій держави відносяться правотворча діяльність і правозастосувальна діяльність, яка у свою чергу підрозділяється на оперативно-виконавчу та правоохоронну.

Правотворча діяльність – це форма здійснення функцій держави, шляхом підготовки й ухвалення, затвердження, санкціонування й оприлюднення, введення в дію, зміни і скасування юридичних норм.

Правозастосувальна діяльність – це діяльність державних органів, направлена на вирішення конкретних юридичних справ, реалізацію в життя законів і підзаконних актів, шляхом винесення актів застосування права. Цей процес втілюється в оперативно-виконавчій і правоохоронній діяльності.

Оперативно-виконавча діяльність – це форма здійснення функцій держави, виражена у владній, виконавчо-розпорядчій роботі службовців, здійснюваній на систематичній основі, направленій на вирішення питань управління справами суспільства, шляхом видання актів застосування права, що є підставою для виникнення, зміни або припинення правовідносин.

Правоохоронна діяльність – це форма здійснення функцій держави за допомогою владної оперативної роботи державних органів з охорони юридичних норм від порушень, захисту закріплених у них прав і свобод громадян і забезпеченню виконання покладених на них юридичних обов'язків.

Результатом цієї діяльності є видання актів правозастосування (постанова слідчого, представлення прокурора, рішення або вирок суду і т. ін.). Особливістю даних актів є те, що вони служать меті профілактики злочинів та інших правопорушень, відновленню порушеного права, реалізації юридичної відповідальності особи, що скоїла правопорушення, а отже, – охороні прав особи, захисту інтересів громадян і суспільства в цілому.

Під організаційною формою діяльності органів держави зі здійснення її функцій слід розуміти однорідну за своїм зовнішнім виразом роботу державних органів, здійснювану в межах певного юридичного регулювання і при дотриманні вимог законності, але не така, що тягне за собою обов'язкові юридичні наслідки.

Серед видів організаційних форм діяльності державних органів можна виділити наступні:

- організаційно-регулятивна – це робота державних органів, направлена на встановлення регламенту стратегічної взаємодії між різними ланками органів державної влади, з метою оперативного рішення поточних політичних, технічних, структурних і інших задач;

- організаційно-матеріальна – це робота державних органів із забезпечення функціонування їх господарського базису, виражена в забезпеченні економічного обґрунтовування, бухгалтерського обліку, аудиту, статистики, створенні системи постачання й інших ланок забезпечення різних державних функцій;

- організаційно-ідеологічна – це робота державних органів із систематичної взаємодії з суспільством шляхом проведення роз'яснювальних заходів, формування громадської думки, пропаганди, залучення засобів масової інформації для забезпечення розуміння діяльності органів держави та “прозорості” ухвалення рішень.

Рекомендована література:

1. Теорія держави і права /За ред.академіка М. В. Цвіка, проф. О. В. Петрішина, доц. В. Д. Ткаченка. – Х.: Прапор, 2002. – 432 с.

2. Скакун О. Ф. Теория права и государства. – Х.: Консум, 2000. – С. 41–62, 79–125.

3. Загальна теорія держави і права /За ред. проф. В.В. Копєйчикова. К.: Юрінком, 1996. – С.71–94.

4. Письменицкий А. А., Слинько Д. В. Теория государства. Х.: Консум, 2004. – С.34–40.

5. Аппарат государственного управления: интересы и деятельность – К., 1993.

6. Бахрах Д.Н. Государственная служба: основные понятия, ее составляющие, содержание, принципы // Государство и право. – 1996. – № 12.

7. Бойко В. Нова Конституція і судова влада //Право України. – 1997. – № 1.

8. Ильин И.А. О монархии и республике //Вопросы философии. – 1991. – № 4.

9. Коваленко А. Місцеве самоврядування: природа, ознаки, межі //Право України. – 1997. – № 2.

10. Кравченко В. Економічні функції держави //Право України. – 1993. – № 1. – С.10-12

11. Кривенко Л Світовий досвід і утвердження парламентаризму в Україні // Віче. – 1996. – № 2.

12. Курас І. Федерація чи унітрна держава? //Політика і час. – 1993. – № 6. – С. 4-8.

13. Медведчук В. Соціальна злагода у суспільстві і державна влада //Право України. – 1997. – № 7.

14. Петришин А. В. Государственная служба. – Харьков. – 1998. – 128 с.

15. Петришин О.В. Статус посадової особи: природа, структура, спеціалізація. К., 1990. ­– 150 с.

16. Петров В.С. Сущность, содержание и форма государства. Л., 1971.

17. Рабінович П.М. Основи загальної теорії держави та права. – К. – 1996. – С. 22–28, 33–49.

18. Теория права и государства /Под ред. проф. В.В. Лазарева. – М. – 1996. – С. 301–315.

19. Титарчук В. Вдосконалення державного апарату (окремі питання) //Право України. – 1999. – № 3.

20. Федерация в зарубежных странах. – М. – 1993.

21. Хропанюк В.Н. Теория государства и права. – М. – 1996. – С. 89–171.

22. Черниловский З.М. Институт президентуры в свете исторического опыта //Сов. государство и право. – 1990. – № 3.

23. Чиркин В.Е. Нетипичные формы правлення в современном государстве //Государство и право. – 1994. – № 1. – С. 109–114.

24. Шаповал В. Вищі органи сучасної держави. – К. – 1995.

25. Якушик В. Політична система та політичний режим //Політична думка. – 1993. – № 1. – С. 20–21.

Нормативні акти:

1. Конституція України Ст. 6; Ст. 17 ч. 2, 3; Ст. 75; Ст. 92 ч. 1 п. 12, п. 14; Ст. 98:, Ст. 101; Ст. 102; Ст. 113; Ст. 118: Ст. 121: Ст. 124; Ст. 125; Ст. 140 ч. 3, 4; Ст. 147.

2. Про державну службу. Закон України. //Голос України. 05.01.1994.

3. Про місцеве самоврядування в Україні. Закон України //Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 24. Ст. 170.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2790 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...