Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і класифікація функцій держави



Наукове пізнання держави будь-якого історичного типу обов'язково припускає розгляд його функцій, що є найважливішими якісними характеристиками й орієнтирами не тільки власне держави як виразу організації публічної влади, але і як організації суспільства в цілому.

Функції держави це основні напрями внутрішньоїі зовнішньої діяльності держави, в яких виражається і конкретизується його сутність і соціальне призначення.

Можна виділити найважливіші ознаки функцій держави.

1. Функції держави безпосередньо виражають і наочно конкретизують її класову і загальнолюдську сутність. Їх зміст враховує групові (корпоративні), національні і приватні інтереси членів суспільства.

2. У функціях держави утілюється і розкривається його активна службова роль як найважливішої частини надбудови відносно свого базису, реалізується різнобічна практична діяльність усередині країни і на міжнародній арені.

3. Державні функції виникають і розвиваються відповідно до історичних задач і цілей. Держава здійснює своє соціальне значення через втілення відповідних йому функцій, що є основними напрямами його діяльності, які стійко склалися.

4. У функціях держав виявляються, залежно від особливостей історичного типу, і конкретизуються властиві державам особливості і закономірності розвитку, характеристики динаміки соціально-економічних, політичних і духовних перетворень в житті суспільства.

У зв'язку з тим, що держава здійснює найрізноманітніші функції, зміст яких є дуже неоднорідним, виникає необхідність в їх науковій класифікації.

Самими узагальненими критеріями відмежування однієї функції від іншої є:

- специфіка об'єкту державної дії –своєрідність тих суспільних відносин, на які держава впливає у процесі своєї діяльності;

- особливість змісту кожної функції –більшою або меншою мірою однорідних, близьких по відношенню один до одного видів державної діяльності.

У залежності від того, в якій сфері суспільного життя – внутрішній або зовнішній – реалізуються ті або інші функції держави, вирішенню яких задач вони служать – внутрішньополітичних або зовнішньополітичних – вони підрозділяються на внутрішні та зовнішні. Так, до внутрішніх функцій держави можна віднести, наприклад: економічну, екологічну, соціально-культурну та ін. Серед зовнішніх функцій держави можна назвати такі: оборонну функцію, забезпечення миру і підтримку світового порядку.

Слід робити розмежування між функціями держави та функціями органів держави. Іншими словами необхідно відрізняти реалізацію компетенції, повноважень і обов'язків конкретних органів держави відповідно до їх місця і призначення в державному механізмі і політичній системі суспільства, від напрямів діяльності всієї держави в цілому.

Реалізація функцій держави за своєю сутністю є безперервним процесом здійснення різноманітних основних і не основних напрямів діяльності держави, а також функцій окремих державних органів. Взаємодія між цими видами державних функцій відображає діалектику загальної, особливої і одиничної в діяльності держави.

Вивчення категорії функції держави припускає розкриття питання про співвідношення її з задачами і принципами напрямів державної діяльності.

Задачі та функції держави – явища, що співвідносяться, тісно взаємозв'язані, але не ідентичні. Тут неможливе ні зіставлення, ні ототожнення.

Через задачі держави визначається його соціальне призначення, історична місія на тому або іншому етапі історії.

В задачах держави визначається його початкове значення по відношенню до його напрямів діяльності. Вони є їх найближчою безпосередньою передумовою. В суті задач зосереджується і переломлюється вплив політики й економіки на розвиток напрямів діяльності держави.

Одночасно функції держави є засобом втілення в життя його задач. Задачі держави реалізуються за допомогою здійснення його функцій.

Не слід також змішувати функції держави з принципами його формування і діяльності.

В ході еволюційного удосконалення держави його функції постійно змінюються: деякі відмирають, інші – розвиваються, набувають нової форми і змісту, а іншим належить відродитися знову. Проте у всіх випадках ці процеси обумовлені, властивими певному історичному етапу, певним економічним і соціально-класовим особливостям суспільства, сутностям держави і його соціальним призначенням. У зв'язку з цим, напрями діяльності певної держави необхідно розглядати з урахуванням його приналежності до певного типу держави.

Таким чином, можна зробити висновок, що:

- функції держави – це основні напрями діяльності держави за рішенням задач, що стоять перед ним;

- функції держави не слід ототожнювати з метою і задачами держави, тому що мета суспільства – це те, чого прагне держава, а задачі – мета і засоби її досягнення;

- мета і задачі держави зумовлюють, є відправними векторами функцій держави;

- функції держави не співпадають з поняттям функції органів держави, тому що на відміну від функцій численних державних органів, спеціально призначених для певного виду діяльності, функції держави охоплюють його діяльність в цілому, в них знаходить вираз соціальна цінність і сутність держави, їх здійсненню підлягає робота всього державного апарату і кожного органу окремо.

Залежно від тривалості дії функції держави класифікуються на:

- постійні – здійснюються на всіх етапах розвитку держави;

- тимчасові – припиняють свою дію з вирішенням певної задачі, як правило, має надзвичайний характер;

Крім того, їх класифікують залежно від того, в якій сфері суспільного життя вони здійснюються на внутрішні і зовнішні.

Внутрішні функції – це основні напрями діяльності держави з виконання внутрішніх задач.

До внутрішніх функцій сучасної Української держави можна віднести наступні:

1) функція охорони прав і свобод людини і громадянина, забезпечення правопорядку – це діяльність держави, направлена на захист інтересів особи та суспільства, на реальне втілення в життя розділу другого Конституції України, де закріплені основні права і свободи громадян;

2) економічна функція – це діяльність держави, направлена на здійснення різних методів державного управління економічними відносинами, особливістю якої є визначення необхідного рівня втручання держави в економічну сферу, має при адміністративній системі управління переважно директивний характер, а в умовах ринкових відносин – за допомогою дії через податки, кредити, пільги і т. п.;

3) функція оподаткування – це прямі та непрямі відрахування, з прибутку юридичних осіб і заробітку фізичних осіб, до бюджету держави, які в сучасних умовах стають головним методом нової системи управління, універсальним регулятором, що використовується не тільки в економічній сфері, але і в соціальній, і в юридичній, і в зовнішньополітичній;

4) функція соціального захисту – це, перш за все, забезпечення нормальних умов життя для певних категорій громадян, які через різні об'єктивні причини не можуть повноцінно працювати – інваліди, пенсіонери, студенти й інші; крім того, йдеться про підтримку житлового будівництва, охорони здоров'я, освіти, суспільного транспорту та ін.;

5) екологічна функція – це встановлення правового режиму природокористування здійснення заходів щодо забезпечення нормальних умов для населення шляхом захисту від шкідливої дії на природне оточуюче середовище та проведення заходів щодо відновлення вже порушеної екології;

6) культурна функція – це система заходів зі здійснення різносторонньої державної підтримці і розвитку культури – літератури, мистецтва, театру, кіно, музики, засобів масової інформації, науки, освіти й інших напрямів.

Зовнішні функції – це основні напрями діяльностідержави зі здійснення задач, що стоять перед нею у взаємовідношенні з іншими державами і всією світовою спільнотою.

До зовнішніх функцій сучасної Української держави можна віднести наступні:

1) функція оборони країни – це підтримка достатнього рівня обороноздатності суспільства, що відповідає вимогам його національної безпеки, призначається для захисту суверенітету і територіальної цілісності, припинення небезпечних життєво важливим інтересам України озброєних конфліктів;

2) функція підтримки світового порядку – це діяльність з підтримки миру в усьому світі, запобіганню війни і роззброєнню, скорочення хімічної і ядерної зброї, формуванню обов'язкового для всіх режиму нерозповсюдження зброї масового знищення та новітніх військових технологій, участь у програмах припинення і запобігання міжнаціональних і міждержавних конфліктів;

3) функція співпраці з іншими державами – це різноманітна діяльність держави, направлена на встановлення та розвиток економічних, політичних, культурних і інших відносин, що гармонійно поєднують інтереси даної держави з інтересами інших держав;

4) функція захисту світового правопорядку – це діяльність держави з боротьби з міжнародною злочинністю (тероризм, торгівля наркотиками і психотропними речовинами, работоргівля), участь у міжнародній правоохоронній діяльності Інтерполу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1176 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...