Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глосарій. Алод – повна спадкова власність на землю за феодалізму у Західній Європі



Алод – повна спадкова власність на землю за феодалізму у Західній Європі.

Бенефіцій – земельне володіння, яке дарувалося великим феодалом (королем) у довічне користування васалам за умови несення військової або адміністративної служби.

Відтворююче господарство – форма господарювання, за якої все необхідне для свого життя людина виробляє самостійно.

Ганза – торговий союз міст Балтійського та Північного морів на чолі з містом Любеком у XII – XVI ст.

Гільдії купецькі – об’єднання купців з метою одержання прибутку від торгівлі.

Глобалізація – входження всіх країн в залежності від досягнутого рівня розвитку у світове господарство, їхня інтеграція і взаємодія.

Глобалізація – це метасистема, що характеризується прискоренням темпів розвитку економічної, соціальної, політичної та духовної сфер суспільного життя.

Грецький поліс – невелика суверенна держава в Давній Греції типу Афін, економічною основою якого було колективне володіння землею, яке передбачало приватну власність.

Громада – це слово, яке до другої половини 20 століття у більшості населення України ототожнювалось в першу чергу з поняттям спільноти, сукупністю жителів певного поселення – міста, села.

Деколонізація – процес надання незалежності та повного суверенітету домініонам, підмандатним територіям, колоніям.

Державне регулювання – вплив держави через державні органи на економічні об'єкти й процеси й осіб, що беруть участь у них; здійснюється для того, щоб додати процесам організованого характеру, упорядкувати дії економічних суб'єктів, забезпечити дотримання законів, відстоювати державні й суспільні інтереси; включає прогнозування, планування, фінансування, бюджетування, оподатковування, кредитування, адміністрування, облік, контроль; має місце як у централізовано керованій, так і в ринковій економіці.

«Дирижизм» - державна економічна політика, основними характеристиками якої є: прямі адміністративні методи втручання в економіку, активна підприємницька діяльність держави, сильний державний сектор, пряме фінансування капіталовкладень, індикативне планування.

Домініальні землі – поміщицькі землі в Західній Україні.

Еволюційний підхід до періодизації історії – ґрунтується на ідеї про універсальність історичних закономірностей та основних етапів, через які пройшло людство у своєму розвитку, та розглядає історичний розвиток як лінійний процес, сходження від низьких форм до вищих.

Економічна криза – різке погіршення економічного стану країни, що проявляється в значному спаді виробництва, порушенні сформованих виробничих зв'язків, банкрутстві підприємств, зростанні безробіття, і в підсумку – у зниженні життєвого рівня, добробуту населення.

Економічна політика – здійснювана урядом система заходів, дій в галузі управління економікою, додання певної спрямованості економічним процесам відповідно до цілей, завдань, інтересів держави, які забезпечують вирішення довгострокових (стратегічних) та короткострокових (тактичних) завдань розвитку економічної системи; включає структурну, інвестиційну, фінансово-кредитну, соціальну, зовнішньоекономічну, науково-технічну, податкову, бюджетну політику.

Економічна стратегія – довгостроковий курс економічної політики, спрямований на вирішення великомасштабних економічних і соціальних завдань.

«Економічне диво» - процес, що характеризується швидкими темпами економічного зростання певної країни та відповідним значним підвищенням рівня життя населення.

Економічний розвиток – процес удосконалення тих або інших елементів суспільних відносин, матеріально-речових складових суспільства або соціально-економічних і матеріальних систем у цілому, перехід до принципово нових якісних характеристик.

Економічний розвиток – процес удосконалення тих або інших елементів суспільних відносин, матеріально-речових складових суспільства або соціально-економічних і матеріальних систем у цілому, перехід до принципово нових якісних характеристик.

Етатизація – це процес, що передбачає активну участь держави в економічному житті суспільства.

Змішана мануфактура - поєднання виконання окремих операцій в централізованій майстерні з роботою вдома.

Індемнізація – винагорода поміщикам за феодальні повинності.

Індикативний план – орієнтована система планових показників, спрямованих на створення таких умов функціонування економічних суб’єктів, які б спонукали їх до виконання поставлених завдань.

Індустріалізація – процес створення великого машинного виробництва в усіх галузях господарства країни, і особливо промисловості.

Інституціоналізм – це оригінальний напрям економічної теорії, що склався наприкінці XIX - на початку ХХ століття, прихильники якого визначальну роль у розвитку суспільства надавали соціальним інститутам.

Інтеграція – процес інтернаціоналізації господарського життя, зближення і об’єднання економіки низки країн.

Інтеграція економічна – процес інтернаціоналізації господарського життя, зближення і об’єднання економіки декількох країн.

Колон – спочатку вільний землероб-орендар, якого фактично прикріплювали до землі, потім – раб-відпущенник, якому надавалася ділянка землі, за що він повинен був віддавати власнику землі частину виробленого продукту.

Колонат – форма виробничих відносин між колонами і землевласниками в Римській імперії, Візантії за часів раннього середньовіччя.

Колонії – створення на чужій території замкнутих адміністративно-автономних поселень, що копіювали метрополію і були тісно з нею пов’язані.

«Комутація ренти» - перехід селян з панщини на оброк у країнах Європи з XIV ст.

Конверсія (фр. conversion, лат. conversio – перетворення, зміна) – 1) обмін, перетворення, перерахунок; К. валюти – обмін однієї валюти на іншу за чинним курсом; 2) перепрофілювання промисловості з випуску військової продукції на виробництво товарів широкого вжитку або навпаки.

Контрибуція – 1) це сума грошей, яку переможена держава виплачує переможцю за умовами мирного договору; 2) це примусові грошові побори, що стягуються ворожим військом з населення окупованої території.

Концепція «соціального ринкового господарства» (Л. Ерхард, А. Мюллер-Армак, Ф. Бем, В. Ойкен, В. Репке) була розроблена для відбудови господарства ФРН після Другої світової війни. Соціальне ринкове господарство – це система, що організована на основі ринкової саморегуляції, за якої координація дій здійснюється на основі взаємодії на ринках вільних приватних товаровиробників і вільних індивідуальних споживачів. Роль держави полягає у розвитку почуття взаємної відповідальності усіх ринкових суб’єктів і коригуванні негативних тенденцій у конкуренції, торгівлі і розподілі доходів.

Концесія - змішане підприємство із залученням коштів держави та іноземних фірм.

Латифундія – назва великих земельних володінь, маєтків у деяких країнах.

Лен – бенефіцій, що передався у спадок.

Ленд-ліз (англ. lend – давати в борг і lease – здавати в оренду) – система передачі США в позику або в оренду зброї, боєприпасів, стратегічної сировини та інших матеріальних ресурсів країнам антифашистської коаліції під час Другої світової війни (1939 – 1945).

Магдебурзьке право – система міського самоуправління у середні віки.

Мануфактура (від лат. manus — рука і factura — виготовлення), капіталістичне підприємство, засноване на розподілі праці і ручній ремісничій техніці.

Маржиналізм – напрямок розвитку економічної думки, основна ідея якого – дослідження граничних економічних величин як взаємопов’язаних явищ економічної системи на різних рівнях (фірми, галузі, національної економіки в цілому). Такий підхід зробив можливим застосування нових методів аналізу, які дали змогу визначити граничні величини для характеристики змін, що відбуваються в економічному житті.

«Маржинальна революція» – виникнення теорії граничних величин. Ґрунтується на принципово нових методах економічного аналізу, що дозволяє застосовувати граничні величини для характеристики змін у явищах, що відбуваються.

Меркантилізм (від італ. mercante — купець, торговець) — напрям економічної думки, що наголошував значення торговельного капіталу і сфери обігу у процесі нагромадження приватного й суспільного багатства; економічна політика держави в період становлення капіталізму.

Мілітаризація (економіки) – перехід значної частини національного господарства на виробництво товарів воєнного призначення.

Натуральне господарство – господарство, що задовольняє свої потреби виключно за рахунок власного виробництва.

Науково-технічна революція – якісний стрибок у розвитку суспільства, обумовлений використанням новітніх досягнень науки і техніки, технології у господарстві, виробництві з метою підвищення ефективності і якості виробничих процесів, кращого задоволення потреб людей.

Націоналізація – перехід з приватної власності у власність держави землі, промислових і транспортних підприємств або цілих галузей господарства країни.

Неокласична доктрина – розвиток економічних теорій, які вступають в протиріччя з класичною теорією (сучасна монетарна теорія, економічна теорія пропозиції та школа раціональних очікувань).

Неолітична революція – історичний період переходу в епоху неоліту від привласнюючого до відтворюючого типу господарства, це пов'язано з виникненням скотарства, тваринництва, землеробства.

«Нова економіка» – це економіка постійних змін, в основі якої продукування знань.

Нова економічна політика (НЕП) – це політика, що базувалася на економічних методах управління економікою і передбачала формування ринку і ринкових відносин.

Оброк – форма феодальної земельної ренти, при якій реалізується право земельної власності. Буває натуральний оброк (продуктова рента) та чинш або грошовий оброк (грошова рента).

Панщина – форма феодальної земельної ренти, так звана відробіткова рента.

Первинне накопичення капіталу - це історичний процес відокремлення працівника (перш за все селянина) від власності на умови його праці, перетворення безпосередніх виробників на найманих робочих, перетворення засобів виробництва і життєвих засобів в капітал.

Первісне суспільство – це тривалий період в історії людства - від виникнення людини (порядку 2 млн. років тому) і до виникнення цивілізації і державності.

Перехідна економіка – такі економіки, які перебувають у процесі великомасштабних змін, що ведуть до іншої, стабільної економіки.

Періодизація економічної історії - встановлення певних хронологічно послідовних етапів у економічному розвитку суспільства.

«План Маршалла» - це програма відбудови й розвитку післявоєнної Європи шляхом надання їй економічної допомоги з боку США.

Політика «воєнного комунізму» - це набір надзвичайних заходів, який використовувався для максимальної концентрації ресурсів. Основними напрямками цієї політики були націоналізація всієї землі, промислових підприємств, торгівлі; примусова мобілізація; централізований розподіл ресурсів і товарів.

Політика активного торгового балансу – теорія, яка базується на тому, що джерелом національного багатства є прибуток від зовнішньої торгівлі, головними засобами збільшення активного торговельного балансу країни вважається: посередницька торгівля, експортні галузі промисловості, які працюють на вітчизняній і дешевій імпортній сировині; та недоцільними визнаються заборони вивезення грошей за кордон і обмеження імпорту іноземних товарів.

Привласнююче господарство – форма господарювання, за якої все неохідне для життя людина бере в природі в готовому виді.

Промисловий переворот – це перехід від ручного, ремісничо-мануфактурного до великого машинного фабрично-заводського виробництва.

Промисловий переворот – це перехід від ручного, ремісничо-мануфактурного до великого машинного фабрично-заводського виробництва.

Протекціонізм - економічна політика держави, спрямована на обмеження міжнародної торгівлі та розвиток власної промисловості та торгівля, яка знижує рівень життя та уповільнює економічне зростання у країні.

«Революція цін» - відбулася в XVI ст. у зв’язку з припливом дорогоцінних металі і сировини, що хлинули з Америки, Азії та Африки в Європу в ході Великих географічних відкриттів. Золото і срібло знецінилося, удвічі виросли ціни на продукти масового попиту. Позитивним результатом був процес уніфікації цін на найважливішу продукцію в різних регіонах планети.

«Рейганоміка» - програма оздоровлення американської економіки, що була реалізована адміністрацією Р. Рейгана у 1980-ті рр. Її основні положення: скорочення податків на корпорації та особистих прибуткових податків; обмеження зростання державних витрат за рахунок скорочення соціальних програм; дерегулювання підприємницької діяльності; проведення жорсткої монетарної політики, спрямованої на подолання інфляції.

Ремісничі майстерні – підприємства дрібної кооперації і недостатнього ще поділу праці.

Репарації – відшкодування державою згідно мирного договору або інших міжнародних актів збитків, які були спричинені нею державам, що піддалися нападу з її боку. Обсяг та характер репарацій повинні визначатися у відповідності з нанесеними матеріальними збитками. Вперше право на отримання репарацій було обґрунтовано у Версальському договорі 1919 року та інших договорах Версальської системи.

Репарація (лат. reparation – відновлення) – у міжнародному праві вид матеріально-правової відповідальності. Передбачає відшкодування державою завданих нею під час воєнних дій збитків. Виплату Р. звичайно обумовлюють у мирному договорі.

Розсіяна мануфактура – мануфактурне виробництво, на якому підприємець став власником капіталу, скуповував і продавав продукт самостійних ремісників, забезпечував їх сировиною, знаряддями виробництва.

Рустикальні землі – селянські землі в Західній Україні.

Сервітути – громадські володіння (ліси, пасовища, луки, водойми), якими селяни користувалися спільно з поміщиками.

Синдикат (від лат. Syndico – розглядаю, перевіряю) – одна з форм монополістичних узгоджень картельного типу з метою усунення конкуренції між його учасниками в збуті і закупках сировини шляхом встановлення контролю над ринком головним чином однорідної масової продукції для отримання монопольного прибутку. На відміну від картелю особливістю синдикатів є концентрація збуту продукції. Члени синдикату зберігають юридичну і в деякій мірі виробничу самостійність, але втрачають комерційну самостійність.

Сільська община – населений пункт (зазвичай великий) неміського типу, жителі якого займаються переважно землеробством.

Скіфи – група племен, які жили у 7-3 ст. до н. е. на території теперішньої України, Росії та Середньої Азії, згодом, до 3 ст. н. е., в Криму і називали себе «сколотами»

Соціалісти-рікардіанці – течія економічної думки, пов’язана з плануванням соціальних і економічних перетворень. Представники розвивали ідеї економіста Рікардо.

«Тетчеризм» - неоконсервативна програма уряду М. Тетчер, заснована на принципах вільного підприємництва, особистої ініціативи, крайнього індивідуалізму. У сфері грошового обігу, фінансів і банківської справи консерватори виходили з монетаристської концепції, що передбачає жорстке обмеження грошової маси в обігу.

Тіньова економіка – економічні процеси, які не афішуються, приховуються їх учасниками, не контролюються державою та суспільством, не фіксуються офіційною державною статистикою; це невидимі зі сторони процеси виробництва, розподілу, обміну, споживання товарів і послуг, економічні відносини, в яких зацікавлені окремі люди і групи людей; тіньова економіка включає: криміногенну, заборонну, протизаконну економіку; приховану економіку, яка здійснюється з метою уникання сплати податків або у зв'язку з небажанням економічних суб'єктів надавати популярності своїм діям і доходам; неформальну економіку, яка не підлягає обліку у зв'язку з її індивідуальністю, особистим або сімейним характером, відсутністю вимірників.

Торгівля – це спосіб обміну результатами праці спеціалізованих груп виробників, заснований на взаємній вигоді.

Транснаціональна компанія (ТНК) – компанія (корпорація), що володіє виробничими підрозділами в декількох країнах. ТНК створює систему міжнародного виробництва, розподілену між країнами, але контрольовану з одного центру – материнської компанії.

Утопічний соціалізм – економічна школа розвитку (15-16 в. – ранній, 17-19 в. – пізній). Представники цього напрямку (Т. Мор, Р. Оуэн, А. Сен-Симон та ін.) розробляли модель ідеального суспільства, заснованого на глибокій свідомості людей, відсутності товарно-грошових відносин, розподілу створеного продукту по потребах у незалежності від вкладеного праці.

Феод – спадкове землеволодіння в Західній Європі у добу Середньовіччя.

Феодал – за феодалізму – представник панівного класу, власник феоду.

Феодалізм – система політичної організації суспільства, економічною основою якої є утримання землі.

Фізіократія – одна з перших економічних шкіл індустріальної епохи (Франція, XVІІІ в.). На думку фізіократів, джерелом «надлишку» є праця і земля.

Хрематистика – термін, який використовував Аристотель для визначення неприродної сфери діяльності людей; мистецтво накопичувати статки за допомогою великих торгівельних угод і лихварських операцій.

Централізована мануфактура - об'єднання найманих робочих в одній майстерні.

Цивілізаційний підхід до періодизації історії - заперечує закономірності у історичному розвитку різних країн та регіонів та розглядає світову історію як низку глибоко специфічних, не пов’язаних одна з одною цивілізацій, кожна з яких проходить одні й ті ж самі стадії у своєму розвитку – зароджується, розквітає, занепадає і гине.

Шокова терапія - комплекс радикальних мір, спрямованих на оздоровлення економіки, змінюючи існуючі господарські відносини, явища та спричиняє рядом негативних наслідків: зростання цін, інфляція, падіння зайнятості та інше.


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Під редакцією Філатова В.М.

ІСТОРІЯ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Автори: Григорян Г.М.

Губарєв О.О.

Калашник Т.Є.

Кривобок В.Ю.

Крюкова О.М.

Лісна І.Ф.

Мащенко М.А.

Морозова Н. Л.

Набатова О. О.

Пивавар І.В.

Степаненко В.О.

Степаненко Н.О.

Філатов В.М.

Відповідальний за випуск: Філатов В.М.

Харків, ХНЕУ, 2010

Тема 1:

Література:

9. Економiчна iсторiя України i свiту: пiдручник / Лановик Б.Д., Матисякевич З.М., Матейко Р.М. – К.: ВIКАР, 2006. - 495 с.

10. Економічна історія: Курс лекцій / За ред. Б.Д. Лановика. – К.: Вікар, 2002. – 469 с.

11. Iсторiя економiки та економiчної думки / Ковальчук В.М., Лазарович М.В., Сарай М.I. – К.: Знання, 2008. - 647 с.

12. История экономики: Учебник для вузов / Пермякова Л.И., Лисовская Е.Г., Федулов Ю.К., Григорьев А.В., Кузнецова О.Д., Шапкин И.Н. - М.: ИНФРА-М, 2002. - 384 с.

13. История мировой экономики: Учебник для вузов / Поляк Г. Б., Адвадзе В.С., Маркова А.Н., Никитич Л. А. - М.: ЮНИТИ, 2002. - 727 с.

14. Курс економічної історії: Навч. посібник / За ред. С.І. Архієрєєва, Н.Б. Решетняк. – Харків, 2005. – 272 с.

15. Царенко О.М., Захарчук А.С. Економіка України і світу. Курс лекцій: Навч. посібник. – Суми: Видавництво «Університетська книга», 2000. – 310 с.

16. Юхименко П.I. Економiчна iсторiя: пiдручник – К.: Знання-Прес, 2008. - 567 с.

Тема 2:

1. Економічна історія України і світу: Підручник / За ред. Б.Д. Лановика. – 6-те вид., перероб. і доп. – К.: Вікар, 2004. – 486 с. – (Вища освіта XXI століття).

2. Камерон Р. Краткая экономическая история мира. От палеолита до наших дней. / Пер. с англ. – М.: РОССПЭН, 2001

3. Курс економічної історії: Навч. Посібник / За ред. С.І. Архієреєва, Н.Б. Решетняк. – Харків: ТОВ «Прометей-Прес», 2005. – 272 с.

4. Юхименко П.I. Економiчна iсторiя: пiдручник – К.: Знання-Прес, 2008. - 567 с.

5. Ядгаров Я.С. История экономических учений: Учебник для вузов: 4-е изд. – М.: ИНФРА-М, 2000. – «Серия «Высшее образование» – 480 с.

6. Экономическая история мира. Том 1 / Под общ. ред. М.В. Конотопова. – М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К», 2006. – 648 с.

1. Економічна історія України і світу: Підручник / За ред. Б.Д. Лановика. – 6-те вид., перероб. і доп. – К.: Вікар, 2004. – 486 с. – (Вища освіта XXI століття).

2. Камерон Р. Краткая экономическая история мира. От палеолита до наших дней. / Пер. с англ. – М.: РОССПЭН, 2001

3. Курс економічної історії: Навч. Посібник / За ред. С.І. Архієреєва, Н.Б. Решетняк. – Харків: ТОВ «Прометей-Прес», 2005. – 272 с.

4. Юхименко П.I. Економiчна iсторiя: пiдручник – К.: Знання-Прес, 2008. - 567 с.

5. Ядгаров Я.С. История экономических учений: Учебник для вузов: 4-е изд. – М.: ИНФРА-М, 2000. – «Серия «Высшее образование» – 480 с.

1. Історія економіки та економічної думки: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц./ С.В. Степаненко, В.М. Фещенко, С.Н. Антонюк, Н.О. Тимочко та ін.- К.: КНЕУ, 2008, - 248 с.

2. Ущаповський Ю.В., Ущаповська І.І. Історія економічних вчень. Навч. – метод. Посібник – Житомир, ЖДТУ, 2004 р, - 140 ст.

12. Горкіна Л.П. Нариси з історії політичної економії в Україні (остання третина XIX – перша третина XX ст.) – К.: Наукова думка, 1994. - 244 с.

13. Економічна історія: Навч.– метод. посібник для самост. вивч. дисц. /Н.О. Тимочко, О.А. Пучко, Л.М. Рудомьоткіна та ін. – К.: КНЕУ, 2001. - 216 с.

14. Економічна україніка. Бібліографічний покажчик (1990-2004 рр.). Наукове видання/ Укл. Т.О. Сосновська, В.О. Ярощик; [ Наук. ред. докт. екон. наук В.М. Гриньова, канд. екон. наук О.М. Щербаха]. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2005. - 204 с.

15. Історія економічних вчень. Конспект лекцій / Грігорян Г.М., Сіроштан М.А., Українська Л.О. та ін.- Харків: Вид. ХДЕУ, 2003. - 252 с.

16. Корнійчук Л.Я. Історія економічної думки України: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2004. – 431 с.

17. Коропецький І. – С. Українські економісти XIX століття та західна наука. - К.: Либідь, 1993. - 192 с.

18. Лортикян Э.Л. История экономики и экономической мысли Украины. Эволюция рыночной экономики. – Харьков: Консум, 2004. – 360 с.

19. Лортикян Э.Л. Украинские экономисты первой трети XX столетия: очерки истории экономической науки и экономического образования. – Харьков: Изд. «Харків», 1995. – 194 с.

20. Проскурін П.В. Історія економіки та економічних учень. Нариси економічної історії індустріальної цивілізації: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2005. – 372 с.

21. Українська економічна думка: Хрестоматія/ Упоряд., наук. ред. пер., авт. вступ розд. і біогр. довід. С.М. Злупко. – К.: Знання, 1998. – 448 с.

22. Чекушина Ю.М., Толстих І.В. Нариси з економічної історії України: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 140 с.

1. Бартенев С.А. История экономических учений в вопросах и ответах: Учебно-методическое пособие. – М.: Юристь, 1998. –192 с.

2. История мировой экономики: Учебник для вузов /Под ред. Г.Б. Поляка, А.Н. Марковой. – М.: ЮНИТИ, 1999. – 728 с.

3. История экономики: Учебник /Под общ. ред. проф.
О. Д. Кузнецовой и проф. И. Н. Шапкина. – М.: ИНФРА - М, 2000. – 384 с.

4. История экономических учений: Учебное пособие для студентов высших экономических заведений. /Под ред. В.С. Автономова и др. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 700 с.

5. Лойберг М.Я. – История экономики: Учебное пособие. – М.: ИНФРА-М, 2001. – 128 с.

6. Маршалл А. Принципы экономической науки. В 3-х т. – М.: Прогресс, Универс, 1993.

7. Черкашина Н.К. Економічна історія: Навчальний посібник. – Київ: ЦУЛ, 2003. – 196 с.

6. Борисов Г.В., Сутырин Ф.Ф., Сыскин М.В. История экономических учений: Учеб. Пособие. СПб.: Изд. Дом «Сентябрь». Изд. Дом «Бизнес - пресса», 2003. – 368 с.

7. История мировой экономики: Учебник для вузов /Под ред. Г.Б. Поляка, А.Н. Марковой. – М.: ЮНИТИ, 1999. – 728 с.

8. История экономики: Учебник /Под общ. ред. проф.
О. Д. Кузнецовой и проф. И. Н. Шапкина. – М.: ИНФРА - М, 2000. – 384 с.

9. История экономических учений: Учебное пособие для студентов высших экономических заведений. /Под ред. В.С. Автономова и др. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 700 с.

10. Черкашина Н.К. Економічна історія: Навчальний посібник. – Київ: ЦУЛ, 2003. – 196 с.

1. Березин И. Краткая история экономического развития: Учебное пособие. – М.: Русская деловая литература, 1998. - С. 85-116.
2. Економічна історія України та світу. Підручник. /За ред. Б. Д. Лановика – К.: Вікар, 1993

3. Історія економічних вчень: Навчальний посібник / За ред. В. В.

Кириленка. – Тернопіль: „Економічна думка”, 2007. – 233 с.

4. І. Крип’якевич. Всесвітня історія. – К.: Либідь, 1999

5. Лановик Б.Д., Матисякевич З.М., Матейко Р.М. Економічна історія України і світу: Підруч. – 6. вид., випр. і доп. – К.: Знання, 2004. – 486 с.

6. Леоненко П.М., Юхименко П.І. Економічна історія: Навч. посіб. – К.: Знання, 2004. – 499 с.

7. Міжнародні економічні відносини: історія міжнародних економічних відносин: Підручник. /За ред. А. С. Філіпенка. – К., 1992.
8. Нестеренко О. П. Історія економічних вчень: Опорний конспект. – К.: МАУП, 2002. – 128 с.

9. Проскурін П.В. Історія економіки та економічних учень. Нариси економічної історії індустріальної цивілізації: Навч. Посіб. – К.: КНЕУ, 2005. – 372 с.

10. Юхименко П.І., Леоненко П.М. Історія економічних учень: навч.посіб. – 2-ге вид., випр.. – К.: Знання-Прес, 2001. – 514 с.

11. Ядгаров Я.С. История экономических учений: Учебник для вузов. 3-е издание. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 350с.

1. Історія економіки та економічної думки: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц./ С.В.Степаненко, В.М. Фещенко, С.Н. Антонюк, Н.О. Тимочко та ін. – К.: КНЕУ, 2008, – 248 с.

2. Історія економічних вчень. Конспект лекцій / Грігорян Г. М., Сіроштан М. А., Українська Л. О. та ін. – Харків: Вид. ХДЕУ, 2003. – 252 с.

3. Сучасні економічні теорії. Конспект лекцій для студентів усіх спеціальностей всіх форм навчання / Укл. Ю.С. Кравчук, В.Ю. Кривобок. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2006. – 140 с.

4. Чухно А.А., Юхименко П.І., Леоненко П.М. Сучасні економічні теорії: Підручник / За ред. А.А. Чухна. – К.: Знання, 2007. – 878 с.

5. Ущаповський Ю.В., Ущаповська І.І. Історія економічних вчень. Навч. – метод. Посібник – Житомир, ЖДТУ, 2004 р, – 140 с.

1. Боєв Ю.О., Боєва С.Ю. Економiчна iсторiя. Захiдна Європа, Японiя, США: Навчальний посiбник - К.: Вища школа, 2004. - 174 с.

2. Економiчна iсторiя України i свiту: пiдручник / Лановик Б.Д., Матисякевич З.М., Матейко Р.М. – К.: ВIКАР, 2006. - 495 с.

3. Економічна історія: Курс лекцій / За ред. Б.Д. Лановика. – К.: Вікар, 2002. – 469 с.

4. Iсторiя економiки та економiчної думки / Ковальчук В.М., Лазарович М.В., Сарай М.I. – К.: Знання, 2008. - 647 с.

5. История экономики: Учебник для вузов / Пермякова Л.И., Лисовская Е.Г., Федулов Ю.К., Григорьев А.В., Кузнецова О.Д., Шапкин И.Н. - М.: ИНФРА-М, 2002. - 384 с.

6. История мировой экономики: Учебник для вузов / Поляк Г. Б., Адвадзе В.С., Маркова А.Н., Никитич Л. А. - М.: ЮНИТИ, 2002. - 727 с.

7. История мировой экономики. Хозяйственные реформы 1920-1990 гг.: Учебное пособие / Под ред. А.Н. Марковой. – М.: Закон и право, ЮНИТИ, 1998. – 192 с.

8. Курс економічної історії: Навч. посібник / За ред. С.І. Архієрєєва, Н.Б. Решетняк. – Харків, 2005. – 272 с.

9. Царенко О.М., Захарчук А.С. Економіка України і світу. Курс лекцій: Навч. посібник. – Суми: Видавництво «Університетська книга», 2000. – 310 с.

9. Экономическая история мира: Европа. Т.2 / Аникин А.В., Воробьев Ю.Ф., Карамова О.В., Конотопов М.В. – М.: ИТК "Дашков и Ко", 2007. - 635 с.

10. Юхименко П.I. Економiчна iсторiя: пiдручник – К.: Знання-Прес, 2008. - 567 с.

1. Камерон Р. Краткая экономическая история мира. От палеолита до наших дней. / Пер. с англ. – М.: РОССПЭН, 2001

2. Курс економічної історії: Навч. Посібник / За ред. С.І. Архієреєва, Н.Б. Решетняк. – Харків: ТОВ «Прометей-Прес», 2005. – 272 с.

3. Україна і світ. Історія господарства від первісної доби і перших цивілізацій до становлення індустріального суспільства: Навчальний посібник для вузів/ Б.Д. Лановик, З.М. Матисякевич, Р.М. Матейко, О.Д. Зубалій, В.І. Гринчуцький, Я.С. Глогусь, В.Л. Андрущенко, Л.А, Родіонова, О.В. Богоніс. За загальною редакцією заслуженого працівника народної освіти України професора Б.Д. Лановика. – К: Генеза, 1994. – 368с.

4. Економічна історія України і світу: Підручник / За ред. Б.Д. Лановика. – 6-те вид., перероб. і доп. – К.: Вікар, 2004. – 486 с. – (Вища освіта XXI століття).

5. Экономическая история мира. Том 4 / Под общ. ред. М.В. Конотопова. – М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К», 2006. – 648 с.

6. История экономических учений (современный этап):
Уч-к. / Под общ. Ред. А.Г. Худокормова. – М.: ИНФРА-М, 2002. – 720 с.

7. История экономических учений: Учебное пособие для студентов высших экономических заведений. /Под ред. В.С. Автономова и др. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 700 с.

8. Ядгаров Я.С. История экономических учений: Учебник для вузов: 4-е изд. – М.: ИНФРА-М, 2000. – «Серия «Высшее образование» – 480 с.

1. Національна доповідь України про стан виконання положень «Порядку денного на ХХІ століття» за десятирічний період (1992 - 2001 рр. Рада національної безпеки і оборони України //www.rainbow.gov.ua/news/124.html

2. Губарев В.К. Історія України: Конспект лекцій для студентів і викладачів. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2004. – 352 с.

3. Бойко О.Д. Історія України: Навчальний посібник. Видання 3-тє, виправлене, доповнене. – К.: Академвидав, 2005. – 688 с.

4. Послання Президента України Л. Кучми до Верховної Ради України «Україна: поступ у ХХІ століття. Стратегія економічного та соціального розвитку на 2000 - 2004 роки» // www.president.gov.ua

5. Програма діяльності Кабінету Міністрів України "Відкритість, дієвість, результативність" // www.kmu.gov.ua

6. Програма діяльності Кабінету Міністрів України «Назустріч людям» // www.kmu.gov.ua

7. Програма загальнодержавних антикризових заходів. Грищенко В.О., Кизим М.О., Іванов Ю.Б. – Х.: ВД «ІНЖЕК». – 2009. – 36 с.

8. Економічна криза в Україні: виміри, ризики, перспективи. - Жаліло Я.А., Бабанін О. С., Белінська Я. В. та ін.// http://www.niss.gov.ua

9. Основні макропоказники України // www.me.gov.ua

10. Кормич Л.І., Багацький В.В. Історія України від найдавніших часів і до ХХІ століття: Навчальний посібник. Видання друге – Х.: ООО «Одісей», 2001. – 480 с.

1. Леоненко П.М., Юхименко П.І. Економічна історія: Навчальний посібник. – К.: Знання-Прес, 2004. – 400 с.

2. Лановик Б., Матисякевич 3., Матейко Р. Економічна історія України і світу: Підручник — К.: Вікар, 1999. — 737 с.

3. Економічна історія. Конспект лекцій /М.Є. Вдовиченко, Т.Є. Калашник, В.В. Калініченко та ін.. – Харків: вид. ХДЕУ, 2003. – 120 с.

4. Курс економічної історії: Навч. Посібник / За ред. С.І. Архієреєва, Н.Б. Решетняк. – Харків: ТОВ «Прометей-Прес», 2005. – 272 с.

5. Україна і світ. Історія господарства від первісної доби і перших цивілізацій до становлення індустріального суспільства: Навчальний посібник для вузів/ Б.Д. Лановик, З.М. Матисякевич, Р.М. Матейко, О.Д. Зубалій, В.І. Гринчуцький, Я.С. Глогусь, В.Л. Андрущенко, Л.А. Родіонова, О.В.Богоніс. За загальною редакцією заслуженого працівника народної освіти України професора Б.Д. Лановика. – К.: Генеза, 1994. – 368 с.

6. Економічна історія України: Навчальний посібник. Видання друге/ Уперенко М.О., Кузнєцов Є.А., Парієнко Г.К., Коломійчук Т.Х., Петришина Л.В., Мамонова В.О.– Х.:ТОВ «Одісей», 2005. – 496 с.

7. Лортикян Э.Л. История экономики и экономической мысли Украины. Эволюция рыночной экономики. – Харьков: Консум, 2004. – 360с.

8. Історія економічної думки України. / Навч. посібник. (Васил’єва Р.Х., Горкіна Л.П., Петровська Н.А. та ін.). - К., 1993.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 401 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.031 с)...