Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми та основні методи наукового пізнання



Теоретичний рівень наукового пізнання, окрім вищезгаданих форм пізнання, має свої методи досягнення істини. Це – аналіз і синтез, індукція і дедукція, абстрагування, історичний та логічний методи, ідеалізація, формалізація, моделювання тощо. Розглянемо ці методи більш детально.

Аналіз і синтез – основні методи наукового пізнання, котрі входять як складова частина у будь-яке наукове дослідження. Аналіз (від грец. – розкладання, розчленування) – прийом уявного, а іноді і реального розчленування предмета, явища чи процесу, їхніх властивостей і відношень. Засобом, який є зворотним аналізу, коли властивості, ознаки речей і явищ розглядаються у їх цілісності, з’єднані, є синтезом. Синтез (від грец. – з’єднання, складання, сполучення) – з’єднування різних елементів в єдине ціле, певну систему. Синтез в цьому значенні є протилежний аналізу, однак вони необхідно сполучаються у пізнавальній діяльності. Аналіз і синтез (розчленування та складання) у своїй елементарній формі притаманні також вищим тваринам.

Індукція і дедукція – важливі методи наукового дослідження і типи умовиводів. Індукція (лат. inductio – наведення) – логічний прийом, коли на основі вивчення окремих фактів здійснюють узагальнення, тобто загальний висновок “наводиться” завдяки знанню окремого, конкретного. Дедукція (лат. deductio – виведення) – метод наукового дослідження і тип умовиводу, коли в результаті знання загального “виводиться” знання про окреме (конкретне).

Метод абстрагування. Абстрагування (лат. abstractio – відхиляння) – логічний процес відхиляння думки від одних властивостей предмета і концентрації її на інших його властивостях. Наприклад, коли нам необхідно підняти якийсь предмет, то ми не звертаємо увагу на те, якого він кольору, пофарбований він чи ні, яка його структура і т.п. Ми подумки відхиляємося від цих ознак і концентруємо думку на тому, яка його вага, розміри, бо предмет, насамперед, потрібно підняти, винести. Це і є простим актом абстрагування. Результатом абстрагування є різні поняття і категорії, наприклад, рух, розвиток, матерія, суперечність, вартість і т.п.

Процес логічного пізнання того чи іншого явища, якщо він здійснюється з точки зору науки, знаходиться у нерозривному зв’язку з процесом його історичного розвитку, бо відобразити реальність необхідно такою, якою вона є насправді, а для цього необхідно виходити з того, щоб логічний хід пізнання в цілому збігався (совпадал) з історичним ходом розвитку явища, що вивчається.

Історичний метод – це дослідження процесу становлення і розвитку певного об’єкту, його періодів, – конкретних різноманітних проявів. Історичний метод є теоретичним, узагальненим відтворенням у мисленні розвинутого об’єкту в його суттєвих, необхідних і закономірних зв’язках і відношеннях.

Ідеалізація (франц. ideal – зразок, щось найдосконаліше, вища мета прагнень) – спосіб логічного моделювання, завдяки якому створюються теоретичні (ідеалізовані) об’єкти, котрі не можуть бути здійснені на практиці експериментальним шляхом. Процес ідеалізації – це конструювання в думках понять про речі, які не існують в дійсності.

Формалізація (від лат. forma – зразок, зовнішнє окреслення, контур предмета) – метод відображення результатів мислення з допомогою системи символів, формул, знаків.

Моделювання (від лат. modelus – зразок, еталон, стандарт) – метод дослідження предметів, яких-небудь явищ, процесів чи предметів шляхом побудови і вивчення їх моделей, використання останніх для уточнення і раціоналізації способів побудови заново конструюваних об’єктів. Метод моделювання – це відтворення властивостей об’єкту, що вивчається, на його побудованій моделі (аналогові).

Термінологічний словник:

Агностицизм – позиція у підході до пізнання, яка заперечує принципову можливість або мати істинні знання, або мати можливість надійно оцінювати знання щодо їх відношення до істини.
Епістемологія – розділ філософського знання, філософсько-методологічна наука про знання.

Теорія пізнання (гносеологія) - це розділ філософії, що вивчає природу пізнання, закономірності пізнавальної діяльності людини, її пізнавальні можливості та здібності; передумови, засоби та форми пізнання, а також відношення знання до дійсності, закони його функціонування та умови й критерії його істинності й достовірності.

Пізнання - це зумовлений законами соціального розвитку, нерозривно пов'язаний з практикою процес активно-діяльного відображення в свідомості людей об'єктивної та суб'єктивної дійсності, основним результатом якої є знання.

Істина – якісна характеристика знання та мета пізнання – така характеристика знань, згідно із якою знання повністю співпадають із реальним станом справ; проте пряме дублювання реальності позбавляє людське пізнання сенсу, а тому істина постає як еталон та ідеал пізнання, який спрямовує пізнання, якісно його зумовлює; в своїй же повноті пізнання постає багатостороннім процесом продукування засобів наближення до істини.

Практика – філософська категорія, що виражає специфічне (протилежність теоретичному) відношення до світу, причому тлумачиться вона у філософських системах по-різному. Виступаючи ключовою категорією в марксистській філософії, трактується, наприклад, як матеріально-предметна діяльність людей з освоєння і перетворення дійсності. Її основні види: матеріальне виробництво (праця), перетворення природи, природного буття; соціальна дія – перетворення суспільного буття, зміна існуючих соціальних відносин; науковий експеримент; соціальна П. У багатьох гносеологічних системах (теоріях пізнання) П. розглядають як основу і рушійну силу пізнання, як критерій істини.

Метод – свідомо відфіксований шлях досягнення бажаних результатів у різних сферах людської діяльності; у науковому пізнанні методи постають теоретично обґрунтованими, ретельно проробленими, а тому їх інколи називають "генетичним кодом науки".

Догматизм – надмірне наголошення на цінності та незалежності виправданих знань, ідей та принципів.
Релятивізм - (від лат. Відносини) – підхід, який абсолютизує мінливість, суб’єктивність істини. Притаманний суб’єктивістським напрямкам філософії (софісти, сенсуалісти, суб’єктивісти).

Інтуїція – (лат. погляд) – безпосереднє охоплення сутності предмета. В основі інтуїції вроджена здатність (талановитість), тривалий досвід, які допомагають осягнути сутність явища, опускаючи опосередковані ланки; розгляд, споглядання, духовне бачення, розуміння, яке набуте безпосередньо, а не емпіричним або шляхом роздумів (рефлексії).

Питання для самостійного вивчення:

1. Проблема творчості та її місце і роль у науковому пізнання.

2. Інтуїція: етапи та умови формування.

Теми рефератів:

1. Проблема класифікації форм знання та пізнавальної діяльності.

2. Сутність пізнавального процесу та його особливості.

3. Інтуїція в процесі пізнання.
4. Конкретне і абстрактне у пізнанні.

5. Відношення раціонального та ірраціонального в процесі пізнання.
6. Головні напрями розробки гносеологічних проблем в сучасній західній філософії. 7. Сенсуалізм, раціоналізм, практицизм - гносеологічні альтернативи
науково-філософського розуміння пізнавального процесу.

Питання для контролю та самоконтролю:
1. В чому полягають суперечності пізнавального процесу?

2. В чому полягає схожість вчень агностицизму і скептицизму?

3. В яких формах відбувається пізнання світу?

4. Що таке пізнання? Що таке знання?

5. Які основні етапи розробки проблеми пізнання в історії філософії?

6. Яка специфіка основних форм чуттєвого пізнання?

7. Які особливості раціонального пізнання, його рівнів і форм?

8. Що таке істина, в чому полягають її властивості і критерій?

9. Яка діалектика абсолютної і відносної істин?
10. Як ви розумієте термін “істина конкретна”?

12. З якою своєю протилежністю пов’язана істина? Яке джерело заблудження?

13. Чи можна вважати будь-яке хибне, викривлене знання заблудженням?

14. Чому виникає проблема критерію істини?

15. Що таке практика та її функції?

16. У чому полягає специфіка донаукового, стихійно-емпіричного пізнання?

17. Які характерні риси наукового пізнання?

18. Які основні форми і рівні наукового пізнання і чим вони відрізняються між собою?

19. Які Ви знаєте методи наукового пізнання?

20. Яка роль інтуїції в процесі пізнання?


Проблемні питання та п итання для дискусії та міркування:

І. Від чого залежить пізнавальний образ, чим визнається його приро­да? Яка була б відповідь, якщо на це питання відповів: суб’єктивний ідеаліст? метафізичний матеріаліст? діалектичний матеріаліст?

2. Які співвідношення понять істина, заблудження, неправда, уявлення, фантазія?

3. Чи закономірні заблудження в процесі пізнання? Визначте ці закономірності виходячи з діалектики процесу пізнання.

4. Чим змістовно відрізняються поняття "чуттєво-сенситивне" та "раціональне" від понять "емпіричне" та "теоретичне"?

5. Чи відрізняються теоретичний рівень наукового пізнання від метатеоретичного?

6. Доведіть, що чуттєве й раціональне в пізнанні – це два рівні єдиного нерозривного процесу.

7. Чи репрезентує історія філософії різні розуміння істини /приклади/?

8. На яких основних принципах базується сучасна гносеологія?

9. Як у сучасній гносеології позначається суб'єкт і об'єкт пізнання?

10. Для чого в пізнавальній діяльності необхідне поняті я істини?

11. Яка різниця між «істиною віри» та «істиною знання»? Чим відрізняється віра від впевненості та від переко­нання?

12. У чому полягає діалектика абсолютного та відносного у об'єктивній істині?

13. Чим обумовлена вимога конкретності істини і у чому полягає її суть?

14. Чому омана є постійним супутником істини в процесі пізнання?

15. Завдяки яким своїм суттєвим характеристикам саме прак­тика є основним критерієм істини?

16. У чому полягає діалектичний взаємозв'язок логіки та інтуїції, пояснення та розуміння в процесі пізнання?


Тестові завдання:
1. Що означає термін „агностицизм”?
а) світ не доступний пізнанню;
б) недосконалість, змінність знання;
в) пізнання найбільш адекватно відображає дійсність;
г) пізнання носить чисто символічний характер, а істинні знання розкриваються в вірі.
2. Кому належать слова „Розум не може бути затьмарений вірою”?
а) М. Греку;
б) Гегелю;
в) Чаадаєву;
г) М. Реріху.
3. Яке пізнання базується на відчуттях?
а) чуттєве пізнання;
б) логічне пізнання.
4. Визначне форми, в яких здійснюється логічне пізнання:
а) уявлення;
б) поняття;
в) сприйняття;
г) умовивід;
д) судження.
5. Що означає висновок Г.В.Ф. Гегеля „Розум без розсудку є ніщо, але розсудок без розуму є дещо”.
а) пріоритет, первинність чуттєво-розсудкової діяльності людини в пізнанні реальної дійсності;
б) розум не стільки привілля людини, скільки її втрата;
в) діалектична взаємообумовленність розуму та розсудку, їх взаємозв’язок;
6. Мета пізнання:
а) осягнення істини;
б) розв’язання протиріч в практично-перетворюючій діяльності конкретної людини;
в) задоволення потреб в пізнанні оточуючого світу;
г) пізнання як прояв творчої діяльності, результатом якої є відкриття нового.
6. Інтуїція – це:
а) робота свідомості на без свідомому рівні, прорив підсвідомого в свідомість;
б) процедура пізнання, яка передбачає використання правил та символів на основі домовленості суб’єктів в процесі пізнання.

Література: основна [4; 5; 11; 26; 27; 29; ЗО; 32; 34]; додаткова [5; 10; 19; 24; 29; 33; 36; 49; 64; 65]





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1838 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...