Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Природа іонізуючого випромінювання



Поняття «іонізуюче випромінювання» об’єднує різноманітні види, різні за своєю природою випромінювання, але подібні тим, що всі вони мають високу енергію та, властивість іонізувати і руйнувати біологічні об’єкти.

Термін «іонізуюче випромінювання» характеризує будь-яке випромінювання, яке прямо або посередньо викликає іонізацію оточуючого середовища (утворення позитивно та негативно заряджених іонів).

Іонізуюче випромінювання розповсюджене в космічному просторі і існує протягом всього періоду існування Землі.

Джерела іонізуючих випромінювань бувають природні і штучні. Природними джерелами іонізуючих випромінювань є космічні промені і радіоактивні речовини, які знаходяться в земній корі. Штучними джерелами іонізуючих випромінювань є ядерні реактори, прискорювачі заряджених частинок, рентгенівські установки, штучні радіоактивні ізотопи, прилади засобів зв’язку високої напруги тощо.

Розрізняють корпускулярне (потік елементарних частинок із масою спокою, відмінною від нуля, що утворюються при радіоактивному розпалі, ядерних перетвореннях або генеруються на прискорювачах. Це α і β –частки, нейтрони, протони та ін.) і фотонне випромінювання (потік електромагнітних коливань, що поширюється у вакуумі з постійною швидкістю 300 000 км/с. Це γ – випромінювання і рентгенівське випромінювання.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 163 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...