Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нікотин – одна з найсильніших і найнебезпечніших рослинних отрут, а це основна складова тютюнового диму



Птахи (горобці,голуби) гинуть,якщо до їх дзьоба всього лише піднести скляну паличку, змочену нікотином. Кролик гине від ¼ краплі нікотину, собака – від ½ краплі. Для людини смертельна доза нікотину складає від 40 до 60 міліграм або 2-3 краплі.

Саме така доза надходить щодня у кров після викурювання 20-25 сигарет.

Курець не гине тому, що доза вводиться поступово. не за один прийом. До того ж, частина нікотину нейтралізується формальдегідом – іншою отрутою, що міститься в тютюні. Протягом 30 років курець викурює приблизно 20000 сигарет або 160 кілограмів тютюну, поглинаючи в середньому 800 грамів нікотину.

Відомий вислів, що 1 г нікотину вбиває коня. Під час куріння 50% нікотину виділяється в навколишнє середовище, 25% - руйнується, 5% залишається в недопалку, 20% - потрапляє в організм.

Систематичне поглинання невеликих, несмертельних доз нікотину викликає звичку, пристрасть до куріння.

Нікотин спричиняє двофазну дію на нервову систему. Перша фаза – короткочасне збудження. що створює помилкове враження загального підйому сил, припливу енергії. Друга фаза – тривале пригнічення та порушення діяльності всіх функціональних систем організму.

Нікотин разом з тютюновим димом проникає в дихальні шляхи, всмоктується в кров і розноситься по всьому організму. Через 7 секунд після початку куріння нікотин досягає клітин мозку.

Спочатку після вдихання тютюнового диму нікотин підвищує активність клітин мозку - короткочасно розширюючи судини мозку. Аміак впливає на нервові закінчення дихальних шляхів і курці відчувають свіжий приплив сил або відчуття заспокоєння. Та через деякий час цей стан зникає і курець знову тягнеться за цигаркою.

У лічені хвилини кількість нікотину у крові зростає у кілька разів. Нікотин збуджує нервову систему, призводить мозок людини у стан критичної збудливості, частішає серцебиття, піднімається кров’яний артеріальний тиск, знижується працездатність, гальмується циркуляція крові в капілярах, зменшується апетит, порушується баланс вуглеводів. Немає такого органу і клітини, які б не вражалися тютюном у процесі куріння.

Курець вдихає повітря, рівень забруднення якого у 384 тис. разів перевищує всі ГДК. Куріння в абсолютно чистій атмосфері завдає такої ж шкоди, як перебування в місцях, де забруднення в тисячі разів перевищує допустиме. За оцінками медиків, вдихати тютюновий дим у 4 рази шкідливіше, ніж гази безпосередньо з вихлопної труби автомобіля.

Нікотин, як будь-який наркотик, після короткочасного порушення функцій викликає зниження пам’яті, уваги, уповільнює швидкість сприйняття і оцінки ситуації. Гостре отруєння нікотином призводить до наростаючого головного болю, запаморочення, ускладнення дихання, порушення діяльності серцево-судинної системи, підвищення слино- і потовиділення, нудоти. У важких випадках відзначається марення, сильна задишка, судоми, втрата свідомості. Смерть може настати внаслідок паралічу дихання та серцевої діяльності.

Синильна кислота та її солі, ціаніди, відносяться до найтоксичніших речовин і викликають важкі отруєння. Синильна кислота (НСN) –це легка, летюча рідина з характерним запахом гіркого мигдалю. Вона є вельми сильною отрутою: в кількості 0,05 грама вона викликає у людини смертельне отруєння.

Бензол – виділяється при згоранні сигарети, здатний призвести до смерті. Якщо людський організм піддавати тривалому впливу бензолу в малих дозах, то наслідки можуть бути катастрофічними: саме отруєння бензолом стає причиною анемії – нестачі червоних тілець у крові, а згодом і лейкемії або раку крові.

Формальдегід – при перших невмілих затяжках отруєння формальдегідом викликає опік слизової і судомний кашель. Після першого опіку тканин и рубцюються, стають грубішими і вже не так реагують на проникнення отрути всередину організму (своєрідна 0захисна реакція). Зрештою, від тривалого контакту і постійного рубцювання знижується кількість кисню, який потрапляє в організм (адже легені «закриваються», захищаються в від нього в тому числі), губляться смакові відчуття, можуть початися незворотні процеси. Але і це ще далеко не повний список отрут, які містять ваші сигарети.

Метанол також є у списку сигаретних отрут, призводить до головного болю і загальної слабкості організму, руки стають пітливими, а пальці починають т тремтіти. Хіба ви ніколи не помічали або н6е чули подібного роду скарги від курців зі стажем?

Ацетилен надзвичайно токсична речовина, при зводить до порушення ритмів серця, аритмії, зміни артеріального тиску, набряку легенів і змін у бронхах.

А ви знаєте, чому карі так наполегливо радять провітрювати накурені приміщення перед сном і категорично не радять довгий час перебувати в подібному при іменні, а обкурений одяг носити якомога менше? Бо ще одна токсична речовина виділяться - амоній.

Амоній, який також міститься в сигаретному димі, цілком здатний проникати через неушкоджену шкіру й отруювати організм. Крім того, в димі сигарети містяться також і інші надзвичайно небезпечні для людського організму речовини, такі як оксид азоту і чадний газ. Саме від отруєння ними гине більшість людей при пожежах. А курці дихають цим абсолютно добровільно! Ще й платять тютюновим компаніям за свої зруйновані легені!

Смоли – потрапляючи з димом сигарет в організм. осідають у легенях, викликаючи подразнення дихальних шляхів, які є основною причиною раку легенів (90% випадків раку легенів пов’язано з курінням). Саме тому у курців частіше і важче протікають напади астми. Сигаретний дим провокує виникн6енняч гострих респіраторних захворювань, так званого хронічного бронхіту курця, емфіземи легень.

Чадний газ або оксид вуглецю, - це безбарвна газоподібна речовина, що присутня у високих концентраціях в сигаретному димі. Його спроможність з’єднуватися із гемоглобіном крові у 200 разів вища, ніж у кисню, тому при курінні чадний газ починає його заміщати. У зв’язку з цим знижується спроможність крові переносити кисн6еь, що позначається на функціонуванні всіх тканин організму. З часом постійна висока присутність окису вуглецю в крові веде до склерозування суди, що піж визує ризик серцево - судинних захворювань. Мозок і м’язи (включаючи серцевий) не можуть діяти у повну силу без достатнього надходження кисню, і для того, щоб компенсувати його зниження, серце і легені змушені працювати з більшим навантаженням, що викликає проблеми з кровообігом. Оксид вуглецю також ушкоджує стінки артерій і збільшує ризик звуження коронарних судин, що призводить до серцевих нападів. Також чадний газ негативно впливає на роботу легенів та печінки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 387 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...