Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шкідливі звички і їх профілактика



Чи ви знаєте, що здоров’я підриває так званий «триголовий дракон»? Та насправді цей дракон має набагато більше голів, ніж три. Та все ж таки основні – це зловживання алкоголем, куріння та наркоманія.

Розглядаючи шкідливі звички людини. занесемо до них куріння тютюнових виробів, вживання алкоголю, ігроманію, брутальну лайку, ненормативну лексику, вживання слів-паразитів, засмічування мови словами іншомовного походження та інше.

Ми живемо у складному світі, який постійно нас випробовує на міцність. Здорова, сильна духом людина розуміє,що життя – це боротьба, і старається переборювати т труднощі. Емоційно слабка і духовно незріла людина панікує перед проблемами, відчуває тривогу, невпевн6ність, і тому алкоголь, наркотики, а також тютюн є універсальними засобами залежно від по треби розслабляють або стимулюють нервову систему, підвищують судинний тонус, дають почуття задоволення, причому несправжні, фальшиві.

Зловживання алкоголем, яке переростає у хворобу алкоголізм, та явище наркоманії, яку теж вважають хворобою внаслідок вживання наркотиків, буде розглянуто в темі 17, в якій порушуватимуться питання про негативні явища в людському суспільстві. Зараз розглянемо вживання алкоголю та тютюнокуріння як шкідливі звички.

«Алкоголь здійснює більші спустошення, НІЖ ТРИ ОСНОВНІ ЛИХА РАЗОМ УЗЯТІ: ГОЛОД, ЧУМА, ВІЙНА» (У. Гладстон).

Спочатку спиртні напої вживаються рідко, від випадку до випадку. Невеликі дози алкоголю не викликають сп’яніння, але покращують настрій. Поступово кількість випитого збільшується, стає більше приводів для пиятики, з’являється бажання вживати алкоголь регулярно. Людина не може без нього жити, стає його рабом.

Чим приваблює алкоголь? Він збуджує, підбадьорює, піднімає настрій, змінює самопочуття, робить бесіду жвавішою. Це висококалорійний продукт, він швидко забезпечує енергетичні потреби організму. В пиві і сухих виноградних винах є цілий набір вітамінів та ароматичних речовин. Все це так, але алкоголь ніколи не може бути корисною речовиною і тільки тимчасово призводить до вдаваного поліпшення стану. Як і нікотин, алкоголь – наркотик, до якого звикають і ніколи не задовольняються малими дозами. Вперше приймаючи алкоголь, людина не відчуває жодного задоволення. Виникає нудота, блювання, головний біль, запаморочення, адже організм прийняв отруту. При подальших прийомах алкоголю виникає ейфорія, а захисна реакція організму поступово слабшає. З часом стан ейфорії стає для людини потребою, залежність від алкоголю зростає. Організм вимагає алкоголю, людина відчуває хворобливий стан, головний біль, тремтять кінцівки, людину морозить. Це алкогольне похмілля, яке зникає при прийняття дози алкоголю. Людина йде на будь-які дії, щоб отримати дозу алкоголю – готова зняти з себе останній одяг, винести з хати всі речі, навіть убити. Різниця між вживанням алкоголю і пияцтвом, алкоголізмом тільки в кількості випитого і частоті вживання. Пияцтво є початковою стадією алкоголізму.

Алкоголь – універсальна отрута, яка діє на всі органи нашого організму. Найбільше він діє на високоорганізовану систему організму – головний мозок, бо в його нервових клітинах він розчиняється найкраще і зберігається там до 90 днів. Незначна кількість алкоголю осідає в порожнині рота, велика кількість - в органах травлення. Через 5 хв. після вживання алкоголь виявляється в крові і розноситься по всьому організму, порушуючи роботу всіх функціональних систем. а через 2 год. всмоктується повністю. Спочатку він потрапляє у головний мозок, звідси вираз: «Алкоголь вдарив у голову», і порушує діяльність центральної нервової системи, Що ж тоді відбувається? Погіршуються розумові здібності, людина може говорити різні глупства, незв’язні слова, слабшає пам'ять, втрачається можливість набувати нові знання, відсутнє бажання до професійного розвитку, знижуються емоційні реакції, порушується координація рухів. Як наслідок, після кожного алкогольного сп’яніння у людини гине близько 20 млн. нервових клітин, і, якщо врахувати, що вони не відновлюються, така втрата дуже дорого «коштує», оскільки призводить до атрофії головного мозку та повної деградації особистості.

Печінка знешкоджує алкоголь, як і інші отруйні речовини. Алкоголь викликає запалення печінки. Її клітини зневоднюються, зморщуються, ущільнюються і гинуть, утворюються рубці. Розвивається цироз печінки, загальне отруєння організму і людина гине.

Під впливом алкоголю розвиваються серйозні захворювання, які часто носять хронічний характер. П’яна людина стає балакучою, розв’язаною, нестриманою, збудженою, втрачає сором, гідність, вона не здатна контролювати двох вчинки, її воля слабшає, отримують простір інстинкти. Дії п’яної людини непередбачувані і жорстокі, вона здатна вчинити злочин або самогубство.

Пам’ятайте, що середня тривалість життя хворого на алкоголізм складає 35-40 років. При цьому основними причинами смерті хвороби внутрішніх органів, ураження центральної нервової системи, самогубства, нещасні випадки, насильницька смерть.

Алкоголізм посідає 3 місце в світі через причин смертності. І це не тільки через міцні спиртні напої. Пиво, яке більшість підлітків вважають нешкідливим, є дуже підступним напоєм і дуже швидко викликає звикання. Існує навіть такий термін «пивний алкоголізм». Та незважаючи на невелику, порівняно з горілкою, кількість алкоголю, пиво має ще більші руйнівні наслідки для людини саме через те, що його не сприймають як шкідливий напій і багато людей вживають його в дуже великих кількостях.

Щорічно на планеті від алкогольного отруєння вмирає 5-6 млн. осіб.

Друга голова дракона - це куріння.

Ось дитячі вірші:

«Куріння – не стиль, не мода, не шанс.

Куріння – це лише заборона для нас.

І що ж ти такого в курінні знайдеш?

Нічого, лише сам себе ти уб’єш».

Тютюнокуріння – один з найпоширеніших видів побутової токсикоманії, найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від нікотину внесено до Міжнародної класифікації хвороб.

Я к і алкоголь, тютюнокуріння вперше не викликає задоволення, виникає запаморочення, блювання, докурити першу цигарку до кінця ніхто не може. Організм поступово пристосовується до нікотину і неприємних відчуттів не виникає, але отруєння організму триває і настає нікотинова залежність.

Дія тютюну на організм людини прихована, тому це особливо підступний і небезпечний ворог. Важкі захворювання виникають поступово і непомітно.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі не менше 1,1 мільярда людей, які курять, це приблизно одна третина дорослого населення планети.

Щороку від хвороб, пов’язаних із тютюном, помирають чотири мільйони людей, або одна людина кожні вісім секунд.

Розвинені країни 76% тютюну завозять в Україну та інші слаборозвинені країни.

Проблема тютюнокуріння вкрай актуальна для України:

- Україна входить до групи із 11 країн Європи з найбільшим рівнем поширеності цієї шкідливої для здоров’я звички.

- У нашій країні після 2010 року нараховувалося більше 9,9 мільйонів курців – т ретина всього працездатного населення України.

- Україна займає 17 місце у списку країн-лідерів за кількістю курців.

- Кожен четвертий підліток в Україні викурю першу цигарку у віці 10 років.

- На кожного українці припадає понад 25000 сигарет – майже 7 щоденно.

- Щорічно до числа курців залучається не менше 100000 українців.

- За офіційною статистикою в Україні від хвороб, пов’язаних з курінням, помирає 120 тисяч людей, з них більше як 10% - пасивні курці.

- Щоденно палять 45% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок, серед молоді палять 45% юнаків і 35% дівчат.

Дослідження з питань куріння показують о людина, яка палить, втрачає в середньому щонайменше 13,2 роки свого життя.

Куріння – це властивість поведінки людини та залежність організму внаслідок чого людина не контролює свою поведінку. Варто лише сформуватися шкідливій звичці, і вона керує людиною. Відповідно на це йде частина її грошей, її часу, її енергії. Людина втрачає самоповагу, душевні сили, руйнується фізичне та душевне здоров’я. Деяких це зрештою вбиває.

Чому ж людина курит ь? Результати досліджень свідчать про те, що багато курців набули цієї звички у підлітковому віці. Тиск з боку товаришів і бажанні бути схожим на дорослих спонукає багатьох підлітків до куріння З часом цю пагубну звичку важко перебороти, оскільки тютюновий дим містить нікотин, який спричиняє наркотичну залежність у людини, що курить.

Куріння виключно шкідливо впливає на стан серцево-судинної системи. Особливо чутливі до нікотину судини серця. В результаті звуження судин після кожної сигарети може виникнути порушення кровопостачання, живлення міокарда – ішемічна хвороба серця та її важкі ускладнення.

Під час куріння тютюновий дим безпосередньо діє на слизову оболонку рота і може стати причиною її запалення та раку. Аміак, що входить до складу тютюнового диму, спричиняє запалення ясен. Наявність у курців запальних процесів порожнини рота і каріозних зубів зумовлює неприємний запах з рота. Нікотин, який ковтає курець разом із слиною, подразнює слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, спричиняє її запалення, рак дихальних шляхів.

Куріння негативно впливає також на функцію печінки та статеву систему. Активне куріння впливає і на вітамінний обмін, у результаті чого кількість деяких вітамінів в організмі суттєво зменшується, особливо вітаміну С. Дефіцит вітаміну С розвивається і у пасивних курців, а також вимивається із організму калій та кальцій.

До складу тютюну входить близько 12900 компонентів, тому курці щороку додають у повітря понад 550 тис. т чадного газу, 384 т аміаку (як кілька тваринницьких ферм), 108 тис т нікотину, 720 т синильної кислоти та інші компоненти тютюнового диму.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 455 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...