Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Професійний підбір кадрів



Наука, завданням якої є вивчення людини чи групи людей та їхньої діяльності в умовах сучасного виробництва, життєдіяльності в системі «людина – машина –середовище» («людина – технічне середовище») з метою оптимізації знарядь, умов праці, забезпечення необхідного комфорту, що сприяють підтриманню високого рівня психофізіологічного стану здоров’я працівника, оператора, - це ергономіка.

Ергономіка займається вивченням:

- характеристики людини, техніки і середовища, які проявляються в умовах їх взаємного зв’язку;

- методів врахування цих факторів при модернізації діючих і створенні нових технік і технологій;

- проблем доцільного розподілу функцій між людиною та технікою;

- оптимізації системи «людина – техніка – середовище» (ЛТС) з урахування можливостей і особливостей працівника, специфіки експлуатації технічних систем і факторів довкілля.

Ергономіка відшукує шляхи до забезпечення не тільки комфортних умов взаємодії системи «людина-техніка», але й поліпшення умов виробництва, оптимізацію техногенного середовища тощо. Наприклад, через те, що на кухні розміщено меблі і обладнання некомфортно, приготування їжі займає більше часу та потребує більших енергетичних затрат. Ідеальне розміщення – це трикутник, в якому розміщені плита, раковина і холодильник. Німецькі спеціалісти рекомендують холодильник розміщати у лівому куті кухні так, щоб двері відкривались справа наліво, а плиту – ближче до правого кута між розділюючим столом і столом для приготування.

Схожі вимоги можна назвати і до робочого місця для осіб різних спеціальностей і професій. Основне, щоб працювати було зручно і комфортно, щоб при проведенні робочих операцій людина менше втомлювалась, тобто витрачала менше енергії.

Людину, яка працює за допомогою машини, називають оператором.

Основні етапи діяльності оператора при вирішенні певних задач:

- перший етап – сприйняття інформації;

- другий етап – оцінка інформації, її аналіз та узагальнення на основі заздалегідь заданих або сформованих критеріїв оцінки.

Проблемами взаємодії людини та машини займається також інженерна психологія. що з’явилась як розділ і психології, і ергономіки, завданнями якої є:

- вивчення впливу психологічних факторів на ефективність системи ЛТС;

- аналіз функції людини у системі ЛТС, вивчення структури та класифікації діяльності оператора;

- вивчення процесів переробки інформації людиною-оператором;

- розробка принципів і методів професійного добору і підготовки операторів у системі ЛТС.

Власне, на добір професійних кадрів впливають індивідуально-психологічні особливості та функціональна надійність оператора, що визначається сукупністю індивідуальних рис, якостей оператора, його індивідуальністю, своєрідністю і неповторністю у рівні розвитку, ступенем активізованості, компетенції:

- темперамент, стиль, емоційна стійкість та інше створюють можливість для прояву високої чи низької надійності;

- активізаційні, стимулюючі якості (організація уваги, відповідальність та ін..), формують визначений стиль і організацію діяльності;





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 334 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...