Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Символіка кольору



Символіка кольору опирається на об'єктивні особливості психіки, на все можливі асоціації, нерідко доволі прості: зелений - весна, пробудження, надія; синій - небо, чистота; червоний - вогонь, кров; жовтий - сонце, життя; чорний - темнота, страх, незрозумілість, смерть. Таке мотивування має у своїй основі життєвий досвід, який доповнюється міфологічними, релігійними та естетичними поглядами. Як правило, синій колір означає мислення, жовтий - інтуїцію, червоний - переживання, зелений - функцію сприйняття. Але буває, так що в одному і тому ж кольорі поєднуються протилежні значення, наприклад, жовтий - жіночність та зрада. З іншого боку одному і тому ж абстрактному поняттю відповідають різні кольори: любов - материнська - білий, - до Бога - синій, - до себе - жовтий, - до коханого - червоний, до друга - зелений, секс - чорний.

Це можна сказати про максимально насичені кольори, бо при зміні кольору його символіка теж змінюється. Наприклад, червоний - активність, пристрасть, при додаванні білого стає рожевим, що символізує ніжність. При додаванні чорного стає бордовим, що має „аморальний" символістський зміст. Найурочистіше сполучення - це білий, червоний і позолота. Постійні і канонізовані значення кольорів в геральдиці.

В таблиці 4 наведені дорогоцінні метали та камені, що відповідають даним кольорам, а також символістичні значення, якими геральдика наділяє певні кольори.

Таблиця 4

Червоний Синій Зелений Чорний
Рубін Сапфір Смарагд Алмаз
Право Сила Мужність Любов Хоробрість Слава Честь Чесність Свобода Віра Надія Здоров'я Постійність Скромність Смерть Траур Спокій

Продовження таблиці 4

Жовтий, золото Білий, срібло Пурпуровий
Топаз Перли Аметист
Верховність Велич Повага Чудесність Багатство Чистота Незайманість Мудрість Безтурботність Високе походження Влада Верховність Гідність Велич

Колір здатний викликати певний емоційний і душевний стан, але один і той же колір у людей різних народів викликає різні емоційні враження. Наприклад, у Європі траур чорного кольору, а у Китаї та Японії, навпаки, білий. Зелена барва для європейців символізує мирні надії, а в країнах ісламу це барва бойових стягів. В Європі фіолетовий колір символізує дружбу, велич, розкіш. Це колір єднання. Він уособлює чоловічу силу, злагоду, колективні цінності. А в Японії цей колір виражає сум, біль.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1241 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...