Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відношення до кольору у процесі мислення



Вплив кольору на психічний апарат людини зачіпає не тільки його емоції та характер, але і пізнавальні процеси, і перш за все, - мислення. Мова йде не про інформаційний, а енергетичний бік впливу кольору, і тим самим, не про зміст процесу мислення, а про його динамічні, енергетичні характеристики.

Емпіричні спостереження показують, що в різноманітних кольорових середовищах людині "думається" по різному: вплив кольору може або заважати, або сприяти рішенню завдання.

Г. Фрілінг та К. Ауер (1973) не рекомендують фарбувати в темні, "холодні" тони ті приміщення, в яких люди займаються розумовою працею - шкільних класів, студентських аудиторій, наукових відділів, лабораторій і т.п. Подібні кольори викликають гальмування та знижують ефективність розумової діяльності. Це стосується не тільки стін, стелі або підлоги, але і меблів. Навпаки, кольори "активного боку" покращують мислення, підвищують її продуктивність. В уявленні людей успішний розв'язок задачі асоціюється з яскравими, світлими відтінками.

В дослідженні А.І. Берніцкаса (1980) було отримано 8 колірних профілів інтелектуальних емоцій, які автор співставляє з основними фазами процесу мислення. Для таких емоцій як "здогадка", "здивування", "впевненість" спільним є вибір найяскравіших і світлих кольорів тесту М. Люшера - червоного і жовтого. Рідше за все з цими емоціями піддослідні асоціювали чорний, сірий та темно-синій. Разом з тим, "сумнів" і "засмучення" пов'язувались піддослідними з сірим, коричневим, чорним і темно-синім. Цікавим виявився колірний профіль "зрозуміло". Слідом за жовтим і червоним у ранговому ряді виборів піддослідні розмістили чорний колір. Інтерпретуючи даний факт, А.І. Берзніцкас вказує, що почуття зрозумілого пов'язано з емоцією "приємно". Їх взамозв'язок може бути виражений у вигляді образної кривої "U": найбільш зрозуміло те, що максимально приємно або неприємно.

В дослідженні М.А. Густякова (1986; 1988) вивчалася динаміка надання кольорових переваг у піддослідних в процесі розв'язання задачі. Було виявлено, що зміна типу кольорового вибору в процесі розв'язання несе інформацію про можливий успіх, або невдачу. Піддослідні, які після першого вибору яскравих та світлих кольорів тесту Люшера починали надавати перевагу темним, похмурим відтінкам, не знаходили розв'язку задачі і відмовлялися від подальших зусиль для її розв'язку.

Цікавим є питання про зв'язок між відношенням до кольору та інтелектуальним рівнем людини. Як показують результати робіт дослідників, що застосовують колірний тест Люшера для осіб з більш низьким освіченим індексом, менш культурних, із так званих „нижчих" верств суспільства характерним є надання переваги фіолетовому кольору. Піддослідні, що страждають олігофренією, відчувають підвищену цікавість до яскравих кольорів, їх „улюблене" сполучення - червоний і фіолетовий. При інтерпретації подібних результатів, зазвичай, посилаються на незначний рівень інтелектуального контролю емоцій, домінування ефекту над інтелектом.

Як правило, люди, яких відносять до інтелектуальної еліти, уникають в повсякденному житті, особливо в одязі, яскравих відтінків, надаючи перевагу спокійним, пастельним тонам.

Зв'язок кольору та мислення, інтелекту носить складний, неоднозначний характер. При чому, цей зв'язок, безумовно опосередкується емоційною сферою особистості.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 497 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...