Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Колір та емоції людини



У "Вченні про колір" І.В. Гете писав: "колір - продукт світла, що викликає емоції". Коли ми кажемо: „почорнів від горя; почервонів від гніву; позеленів від злості; посірів від страху", то не сприймаємо ці вирази буквально, а інтуїтивно пов'язуємо емоціональні переживання людини із здатністю виразити їх кольором. Першим фактом, з яким стикався кожен дослідник відношення емоції - колір є те, що не носить випадкового характеру, емоції і колір „зчеплені" між собою на дуже глибокій основі. Кольори не є знаками емоцій, що здатні асоціативно викликати або виражати те або інше почуття, вони виникають перед людиною самі, як емоції, точніше, як об'єктивно втілені емоції. Чому це так?

Один із засновників експериментальної психології В. Вундт в "Основах фізіологічної психології" (1880) описує органічний взаємозв'язок відчуттів і почуттів. Філогенетично відчуття і почуття нерозривно пов'язані між собою. Для ряду модальностей, особливо інтерорецептивних (органічних), характерно, за словами Вундта, майже „бездоганне поглинання почуттям" усіх інших частин почуттів. В першу чергу це почуття задоволення і незадоволення. Вплив подразника викликає не тільки почуття (сенсорний компонент), але і почуття по відношенню до цього відчуття. Можна сказати, відчуття "пристрасне".

Іншим суттєвим фактором є достатньо жорстка ступінь "закріпленості" за певним кольором певних емоцій. Психічно здорова людина, як доросла, так і дитина, починаючи з 3-4-х років, коли вона може фіксувати свої враження, розуміє емоційний зміст основних кольорів і може їх диференціювати за емоціональними о знаками.

Професор Шварц Л.А. виявив помітну зміну колірної чутливості (порогів кольоровідмінності) в залежності від емоційного стану людини. Позитивні емоції, наприклад, радість, виявилися пов'язаними з підвищенням чутливості до червоного і жовтого і з пониженням - до синього та зеленого. При переживанні негативних емоцій спостерігалася обернена картина: - ьчутливість до синього та зеленого збільшувалася, а до жовтого і червоного знижувалася. Цікаво, що вказані зміни кольорової чутливості відмічалися не тільки при актуальному переживанні емоцій, але і при спогадах про приємні або неприємні події. Тим самим, експериментальні дослідження. Шварца підтверджують положення Вундта про органічний зв'язок відчуттів та емоцій.

При проведенні досліджень ви виявилось, що емоція радості, що відображають факт задоволення потреби (або її перевиконання), тобто, психофізіологічно і психологічно у своєму колірному значенні протилежна негативним переживанням.

Що стосується таких емоцій як "цікавість", "здивування", "огида", "сором", то їх колірні профілі далеко не так однозначні і психологічно зрозумілі. Складається враження, що піддослідні дуже затруднялися при визначенні колірних профілів, що мають, на відміну від попередніх, значно меншу степінь внутрішньої злагодженості.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 596 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...