Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фізичний вплив кольору



При фізичній дії мова йде про вплив кольору на фізіологію людини. Об'єктивний вплив кольору підтверджено експериментальним шляхом і залежить від кількості та якості кольору, періоду дії, особливостей нервової системи, віку, статі та інших факторів. Безпосередньою фізіологічною дією на весь організм людини пояснюються явища, викликані червоними та синіми кольорами, в особливості при максимальній їх насиченості. Червоний колір збуджує нервову систему, викликає прискорення дихання та пульсу, а також активізує роботу м’язової системи. Синій колір надає гальмівного впливу на нервову систему. Червоний, жовтий, помаранчевий кольори є кольорами екстраверсії, тобто імпульсу, оберненого назовні. Група синього, фіолетового, зеленого, навпаки, для пасивної інтроверсії та імпульсі обернених всередину. Помаранчевий та червоний кольори, збуджуючи разом із зоровим і слуховий центр мозку, що викликає удаване збільшення гучності шумів. Не позбавлено основи, що ці активні кольори часто називають „кричущими". Зелений і синій, заспокоюючі кольори, послаблюють збудження слухового центру, тобто ніби послаблюють або компенсують гучність шумів. Основні кольори мають певні характеристики, що наведені в таблиці 1.

Таблиця 1

Кольори Збуджуючі Гнітючі заспокійливі
Червоний +    
Помаранчевий +    
Жовтий +    
Продовження таблиці 1
Зелений     +
Блакитний     +
Фіолетовий   +  
Темно-сірий   +  
Чорний   +  
 
         

Жовто-коричневий колір здається сухим, зеленувато-синій - вологим, рожевий - солодким, червоний - теплим, помаранчевий - кричущим, фіолетовий - тяжким, жовтий - легким. Цю дію кольору не можна пояснити асоціаціями. Це викликано синестезією, тобто збудженням одного органу почуттів при подразненні іншого.

Основні характеристики удаваної дії кольорів наведені в таблиці 2.

Таблиця 2





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 500 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...