Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. “Важкі діти” –сегмент матриці БКГ, до якого входять товари, що можна характеризувати, як проблемні товари



“Важкі діти” – сегмент матриці БКГ, до якого входять товари, що можна характеризувати, як проблемні товари, їх невелика частка на ринку, сильна конкуренція, велика потреба у фінансуванні. Необхідно: стратегія підсилювання, інтенсифікація маркетингових зусиль на просування, пошук нових каналів збуту, поліпшення характеристик, зниження цін або вихід з ринку.

“Дійні корови” – сегмент матриці БКГ, до якого входять товари, що характеризуються тим, що знаходяться “зрілості” ЖЦТ, товари не потребують інвестиції, приносять великий прибуток. Вимагають таких стратегічних заходів: необхідно дотримуватись стратегії підтримування, реклама-нагадування, цінові знижки, підтримування каналів збуту, їх стимулювання.

“Зірки” – сегмент матриця БКГ, до якої входять товари, що характеризуються: товари – лідери на ринку, прибуток від яких швидко зростає. Само фінансуються. Використовується стратегія втримування, активізується реклама, знижуються ціни, широке розповсюдження, модифікування товару.

Маркетингове стратегічне планування – це процес створення і практичної реалізації генеральної програми дій підприємства.

“Собаки” – сегмент матриці БКГ, товари що відносяться до цієї групи характеризуються: нежиттєвоздатні товари, які не приносять прибутку. Мала частка ринку СГП фірми.

Стратегічне планування – управлінський процес створення і підтримання стратегічної відповідності між цілями фірми, її потенційними можливостями і шансами в сфері маркетингу.

Стратегічний господарський підрозділ (СГП) або стратегічна господарська одиниця (СГО) – організаційний продуктовий підрозділ у межах багато продуктової фірми, який характеризується власною стратегією маркетингу, своїми конкурентами, контролем за виконанням всіх видів ресурсів та відповідальністю за одержані прибутки. Концепція СГП використовується для підвищення ефективності управління у великих багато продуктових корпораціях.

Стратегія маркетингу – сукупність принципів, цілей, завдань та заходів щодо їх досягнення, що формалізують довгострокову програму діяльності підприємства на ринку.

Практичні завдання:

1. Вкажіть, до яких із наведених альтернативних страте­гій маркетингового планування належать дані визначення (табл. 1).

Таблиця 1.

Стратегії маркетингового планування та їх характеристики

№ п/п Стратегії   Характеристики
  Проникнення на ринок А Збільшення обсягів продажу товарів за ра­хунок пропозиції товарів-новинок новим групам споживачів
  Розвитку ринку Б Збільшення обсягів продажу традиційних для підприємства товарів за рахунок збіль­шення кількості споживачів, частки ринку
  Розвитку товарів В Збільшення обсягів продажу традиційних для підприємства товарів за рахунок їх пропозиції новим групам споживачів
  Розвитку товарів і ринків Г Збільшення обсягів продажу традиційних для підприємства товарів за рахунок інтен­сифікації використання маркетингової то­варної політики

2. АТ "Харківський молочний комбінат" (АО ХМК) – один з найбільших у Харківській області виробників молочної продукції. Завдяки широкому асортименту своїх виробів це підприємство спроможне задовольнити різноманітні запити населення з низьким, середнім і високим рівнем доходів.

Основна продукція АО ХМК: Т-молоко; кефір (1 літр); ряжанка; спряжене молоко; сметана (0,5 л); йогурт тривалого зберігання; вершки; сиркова маса "Танюша"; крем сирний "Машенька"; масло любительське (200 г)

Основні маркетингові стратегії АО ХМК:

· завоювання лідерства за показниками якості товару й обслуговування покупців;

· ріст обсягів виробництва й продажу своєї продукції;

· проведення політики ціноутворення, спрямованої на забезпечення максимального задоволення потреб споживачів при забезпеченні прибутковості підприємства.

Комбінат обрав такі стратегії через три причини. По-перше, він зацікавлений в насиченні ринку й зростанні збуту як важливому кроці на шляху до контролю над ринком і стабільними прибутками. По-друге, він намагається максимізувати обсяг збуту й може піти на зниження доходів з одиниці продукції для отримання більшого сукупного прибутку. По-третє, він передбачає, що ріст обсягів реалізації дозволить зменшити розмір умовно-постійних витрат на одиницю продукції.

У плані маркетингу передбачено наступні заходи щодо реалізації маркетингової стратегії:

· формування смаків населення щодо раціонального "здорового" харчування за допомогою реклами, яскравої упаковки й поліпшення смакових якостей, оновлення асортименту й нових рішень, що стосується розфасовки й упаковки продукції;

· систематична робота із сертифікації продукції, створення нового іміджу підприємства на ринку України;

· освоєння випуску специфічних видів молочної продукції;

· тісна співпраця з постачальниками сировини й матеріалів;

· підвищення конкурентоспроможності готової продукції за рахунок використання нових видів упаковки й розфасовки;

· систематичне нарощування випуску молочної продукції шляхом підвищення завантаження наявних виробничих потужностей і освоєння нових;

· поліпшення умов праці робітників, механізації виробництва;

· поступове становлення економічної стабільності комбінату, отримання достатньої маси прибутку для створення необхідних фондів економічного стимулювання;

· широке впровадження.

3. Виберіть із альтернативних варіантів стратегії маркетингу-мікс, поданих в таблиці, найбільш ефективний (по максимуму прибутку).

Таблиця 2.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 534 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...