Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поділи Польщі та її наслідки для українських земель



(Харчун Наталія, II – АА(11) 2010. Якимчук Степан 2бл9)

У другій половині 18ст.Річ Посполита переживала період занепаду.Фільваркова система господарювання і шляхетська анархія гальмували розвиток країни. 1772р перший поділ Польщі Пруссією, Австрією та Росією. Згідно з угодою, Австрія забрала Східну Галичину (Львів,Тернопіль,Івано-Франківськ). Відтоді почався австрійський період історії Львова і краю та тривав він до 1 листопада 1918 року.

Відразу ж після цього були проведені реформи Марії-Терези та “революціонера на троні” Йосифа II:

- скасування особистої залежності селянства; - впровадження загальної системи початкової освіти; - урівняння статусу духовенства грецького та римського обрядів; - відкриття духовних семінарій; - заснування у Львові університету

Другий поділ Польщі відбувся у 1793 році,тоді до Росії увійшла територія Правобережної України(Подільське,Волинське,Брацлавське і Київське воєводства).

1795р відбувся третій поділ Речі Посполитої, до Росії відійшли західні землі Волині та Білорусі.Після цього Польський народ на багато десятиліть втратив свою державну незалежність.

Отже,наприкінці 18ст. українські землі входили до складу Російської та Австрійської імперій. Становище народних мас майже не змінилося. Вони, як і раніше, відробляли панщину у маєтках феодалів та сплачували чисельні державні податки. Освітній рівень населення в Російській імперії порівняно з XVII ст. знизився. Селянство, козацтво, що потрапило в кріпосну залежність, були майже позбавлені права здобувати навіть початкову освіту, і вже на середину XIX ст. переважна частина населення України була безграмотною. Освіту могли здобути лише заможні верстви суспільства. Після третього поділу Польщі російським царем був виданий розпорядок вилучити з усіх шкіл українські букварі.

Таємний протокол:

«З огляду на необхідність усунути геть усе, що може оживити память про існування Польського королівства… високі договірні сторони погодились… ніколи не вводити до своїх титулів, в назву або навіть вказівку на назву Польського королівства, що має залишитися придушеним від нині на віки вічні».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1988 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...