Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гайдамацький та опришківський рух



Томецька Орися, ІІ-АА (11), 2010

Причинами посилення антифеодальної боротьби народних мас в першій половині XVIII ст. було посилення польсько-шляхетського гноблення, що супроводжувалось збільшенням панщини, розмірів натуральної та грошової ренти, скорочення селянського землеволодіння, посилення жорстокості у ставленні поміщиків до селян.

Національно-релігійний гніт утиски прав українства Правобережжя. За своїм характером селянсько-козацькі рухи були національно – визвольними, антифеодальними. Рушійними силами цього руху були селянство, козацтво, міщанство, робітничі люди, православне духовенство. Повсталі боролися до відношення козацьких вольностей. Визволення після шляхецько–магнатської залежності за права православної церкви. Протест проти польсько- шляхетського гніту на Правобережній Україні та західних українських землях набрав форм гайдамацького та опришківського руху.

Гайдамацький рух – національно визвольний рух проти польського гніту на правобережній Україні що виник на початку XVІІІ ст. на Волині та західному Поділлі.

До гайдамацьких загонів входили: козаки, селяни, міщани.

Галицький рух тривав протягом 20-70 рр. XVIII ст. і в різні періоди охоплював територію Київщини, Брацлавщини, Поділля, Волині, Чегеринщини. Перше велике гайдамацьке повстання відбулося в правобережній Україні 1834р. яке очолив сотник Верлан.

Найбільший виступ гайдамаків в Україні – Коліївщину очолили Максим Залізняк та Іван Гонта.

Повстання охопило всю Правобережну Україну. Приводом до повстання стало жорстоке поводження панів з кріпаками-селянами та переслідування і спалення православних храмів католиками. Повстання переросло в жорстоку кровопролитну різню, під час якої знищено панів разом з сімями на усій Правобережній Україні.

Польщі допомогла придушити повстання Катерина ІІ. Вона ввела на правобережжя російську армію, яка підступно розправилась з повстанцями.

У першій половині XVІII ст. на прикарпатті діяли повстанські загони під назвою опришків. В 1738-1745 їх очолював Олекса Довбуш. Про Довбуша було складено багато народних пісень і переказів. Образ народного героя відтворений в літературі, мистецтві, в музиці, в кіно.

Поляки навіть після трагічної загибелі Довбуша не змогли перемогти цей рух, загін вірного побратима О. Довбуша – В. Баюрака кілька років громив шляхту її орендарів у Галичині. Після смерті Баюрака опришків очолив І. Бойчук.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 11393 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...