Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика



Блик Олени Юріївни,

студентки Лохвицького

технологічного технікуму ПДАА,

1989 року народження

Блик Олена Юріївна народилася 13. 12. 1989 р. в с. Піски Лохвицького району Полтавської області. З вересня 2005 по березень 2009 року навчалася на відділенні „Бродильне виробництво і виноробство”, напрямок підготовки – „Виробництво спирту і лікерогорілчаних виробів”.

За час навчання в технікумі зарекомендувала себе старанною, активною, відповідальною студенткою. Здобула хороші знання з усіх предметів, особливо фахових. Про це свідчить диплом з відзнакою.

За відмінні успіхи у навчанні щороку нагороджувалася грамотами. У групі виконувала обов’язки старости. Була головним редактором студентської газети. Брала активну участь в художній самодіяльності, проведенні вечорів, свят, виховних годин.

Представляла навчальний заклад на регіональному конкурсі „Студент року – 2008” та на обласному етапі ХІІІ Міжнародного конкурсу знавців рідної мови ім. Петра Яцика.

Паралельно навчалася на заочному факультеті Відкритого міжнародного університету розвитку людини „Україна” за спеціальністю „Фінанси”.

За чесність і справедливість її люблять і поважають у колективі. Це здібна студентка і майбутній висококваліфікований фахівець. Під час проходження практики на Червонослобідському спиртзаводі завоювала авторитет і повагу.

За характером спокійна і врівноважена, щира, привітна.

Має здібність до малювання, вокалу, складання віршів, захоплюється художньою літературою.

До протиправних дій не схильна.

Класний керівник - М. Г. Медведєва

Директор Лохвицького

технологічного технікуму

ПДАА В. М. Корнієнко

26.02. 2009 р.

Печатка

РЕЗЮМЕ

Це документ, у якому коротко викладаються особисті, освітні та професійні відомості про особу.

Реквізити:

1. Назва виду документа.

2. Текст, що містить таку інформацію:

· домашня адреса, телефон (факс);

· прізвище, ім’я, по батькові;

· мета написання документа;

· особисті дані (дата народження; сімейний стан; національність – якщо потрібно);

· відомості про освіту (повне найменування всіх навчальних закладів, у яких довелося вчитися; ступінь володіння іноземними мовами – при потребі);

· відомість про професійний досвід (яку посаду обіймає зараз, попередні посади, із зазначенням стажу роботи);

· відомості про публікації (якщо потрібно);

· інша інформація на вимогу роботодавця.

3. Дата (при потребі).

4. Підпис (при потребі).

Резюме повинно бути детальним, точним, лаконічним. Кожне нове повідомлення пишеться з абзацу. Як правило, цей документ надсилається до установи, яка оголосила вакансії. Після ознайомлення дирекції із документом претенденти запрошуються на співбесіду. Якщо особа відповідає вимогам установи, то їй пропонують заповнити резюме у вигляді анкети безпосередньо на місці.

Оскільки в Україні й понині відсутня єдина, установлена форма складання резюме, то увазі читачів пропонуємо найбільш поширені зразки документа.

Зразок 1

РЕЗЮМЕ

Ромащенко Катерини Володимирівниж

Вул. Андрія Малишка, 16, кв.45 тел.: 543-78-12

м. Київ-206

Мета: заміщення вакантної посади менеджера відділу постачання газового обладнання з метою подальшого вдосконалення і професійного росту.

Освіта:   Київський національний лінгвістичний університет, спеціальність «інформатика» (1993-1998рр.); Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, спеціальність «Правознавство» (2003- до цього часу).  
Досвід роботи: 1999 – 2003 рр. – Міністерство праці та соціальної політики – головний спеціаліст організаційного відділу; 2003 – 2008 рр. – ЗАО «Плай» - менеджер відділу постачання газового обладнання.
Напрями Роботи: - маркетингові дослідження; - ведення переговорів; -- політика ціноутворення (ТЕВ); - підготовка і повне супроводження контрактів (укладання договорів, листування, відвантаження, забезпечення експедиційних послуг, підготовка документів для бухгалтерії тощо); - робота з банками (зокрема, ведення переговорів про надання довгострокових кредитів); - робота з державними органами (податковою інспекцією, податковою міліцією тощо); - робота з дебіторами, практика арбітражу, повернення боргів.
Додаткові відомості: Практичний досвід роботи з ПК; українська та російська мови – вільне володіння; англійська мова – зі словником. Права водія – категорія «В» (стаж – 6 років). Друкування – сліпим методом (190 знаків на хв.).

Додаткова інформація, диплом, рекомендації - для співбесіди.

Зразок 2

РЕЗЮМЕ

Порошенко Наталії Тимофіївни

Домашня адреса: Телефон: Електронна пошта (е-mail): Дата і місце народження: Сімейний стан: Вул.. Юності, 11, кВ.52, м. Київ, 00000 513-06-74 [email protected] 10.11.1965, Львівщина заміжня, має двох дітей - учнів

Освіта:

· У 1983 році закінчила Червоноградську середню загальноосвітню школу №4 Львівської обл..

· У 1987 році завершила навчання в Новороздільському політехнічному технікумі за спеціальністю «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд».

· У 1993 році успішно закінчила навчання в Одеському інституті зв’язку імені Попова за фахом «Автоматичний електрозв’язок».

· У 1996 році закінчила курси за спеціальністю «Бухгалтерський облік і аудит».

· З 2002 року навчається в Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова на юридичному факультеті здобуває другу вищу освіту).

ТРУДОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:

· У 1987 – 1994 рр. працювала в Київському науково-дослідному інституті периферійного обладнання техніком, старшим техніком, інженером.

· У 1994 – 1996 рр. – бухгалтер відділу освіти Жовтневої районної у м. Києві державної адміністрації.

· У 1996 – 1997 рр. – провідний спеціаліст Фонду комунального майна м. Києва.

· У 1997 – 2000 рр. – головний бухгалтер Київського регіонального відділення Фонду державного майна України.

· У 2000 – 2001 рр. – головний бухгалтер відділу благоустрою Старокиївської районної у м. Києві державної адміністрації.

· З жовтня 2001 року працює на посаді головного інспектора відділу благоустрою Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації.

ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ:

· Бере активну участь у громадсько-політичному житті міста і держави. Член всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та молодіжної громадської організації «Центр підтримки творчої молоді «Ініціатива ХХІ століття».

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ:

· Характер спокійний, урівноважений, але свої погляди відстоює активно та аргументовано, доброзичлива, комунікабельна, вміє аналізувати та логічно мислити, дисциплінована. Шкідливих звичок не має.

ДОДАТКОВІ ВІДОМОСТІ:

· Володіє двома іноземними мовами – німецькою та російською, вивчає англійську мову. Рідна мова – українська.

· Знає комп’ютер, має практичний досвід роботи.

· Є автором 2 наукових праць, надрукованих у фахових виданнях України.

· Має права водія і досвід керування автомобілем.

ЗАЯВА

Нам часто доводиться мати справу із заявою, яку пишемо в різних випадках нашого життя – коли, наприклад, маємо намір вступати до вищого навчального закладу, влаштуватися на роботу або звільнитися з неї тощо.

Заява - це діловий документ, у якому висловлюється прохання чи пропозиція. Адресується посадовій особі певної установи чи організації. Заяви пишуться від руки.

Заяви бувають особисті та від установ і організацій. Якщо заява від установи чи організації, то вона оформлюється, як правило, на готовому бланку.

Реквізити заяви:

1) адресат – у верхній частині аркуша з правого боку зазначаємо посадову особу, якій адресується заява, назву установи чи організації, котру вона очолює; адресант – вказуємо своє ім’я, по батькові та прізвище (а при потребі й посаду) і подаємо свою домашню адресу (а при потребі й паспортні дані);

2) посеред листка з великої літери пишемо слово Заява (крапки після нього не ставимо);

3) з абзацу викладаємо зміст заяви;

4) під текстом з лівого боку ставимо дату написання документа, а з правого – власноручний підпис.

Коли ж заява адресується до тієї самої установи чи організації, де працює її автор, то тоді не треба йому подавати ні своєї адреси, ні паспортних даних. Це так звана проста заява (внутрішня).

Коли ж заява складна, то тут ще зазначаються документи, які додаються до неї. Їх перелік дається перед підписом і датою.

Граматичні вимоги до написання заяви:

1. Реквізит «Адресат».

Іменники чоловічого роду 2-ї відміни у формі давального відмінка однини мають закінчення -ові, -еві або .

Паралельні форми найменувань посад, форми звертань і прізвищ використовують з метою уникнення граматичної одноманітності. Перший іменник повинен стояти у формі давального відмінка із закінченням -ові, -еві, а другий - -у і т.д.

У скорочених формах звертання (п.,гр.., тов.., д.) домислюється відповідне закінчення.

2. Реквізит «Адресант».

Прізвище,ім’я та по батькові заявник пише в родовому відмінку однини без прийменника від. Прийменник від вживається в разі, коли прізвища адресата й адресанта однакові.

Грубим порушенням норм літературної мови є вживання дієприкметника «проживаючий».

Зразок 1

Директорові ВО «Світанок»

п. К.М.Іваненку

п. Борисенко Марини Іллівни,

яка мешкає за адресою:

вул.. Садова, 15, кв. 3,

тел.. 224-21-17

Заява

Прошу зарахувати мене до відділу комплектування на посаду старшого інженера.

Додаток:

1. Копія диплома про вищу освіту на одному (1) аркушу в одному (1) примірнику.

2. Трудова книжка.

3. Автобіографія на двох (2) аркушах в одному примірнику.

4. Копія довідки про народження, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера на одному (1) аркуші в одному (1) примірнику.

5. Особовий листок з обліку кадрів на двох (2) аркушах в одному (1) примірнику.

21. 03.2013 р. Власноручний підпис

Зразок 2

Ректорові Національного педагогічного

університету імені М.П.Драгоманова

академіку АПН України

проф.. Андрущенку В.П.

Попович Ірини Михайлівни

ЗАЯВА

Прошу допустити мене до складання вступних іспитів на денну форму навчання історичного факультету. У 2008 році закінчила 12 класів ЗОШ № 12 м. Києва.

Додаток:

1. Атестат про загальну освіту (копія або оригінал).

2. Автобіографія.

3. Медична довідка (форма 086-У).

4. Довідка з місця роботи.

5. Довідка з місця проживання.

6. Чотири (шість) фотокартки.

12. 07. 2012р. Власноручний підпис

Зразок 3

Директорові

школи-гімназії№136 м.Києва

Шаповал В.Д.

Петрової Таміли Кирилівни

ЗАЯВА

Прошу звільнити мене з посади вчителя англійської мови за власним бажанням у зв’язку з переходом на іншу роботу.

25. 05. 2012 р. Власноручний підпис

Вправа 1. Продовжіть речення:

1. Автобіографія – це документ, у якому ….

2. Основні вимоги під час його написання …

3. Кожне нове повідомлення пишеться …

4. Автобіографія має дві форми: …

5. Цей документ містить такі реквізити: …

Вправа 2. Відредагуйте речення. Запишіть правильні варіанти.

1. Я, Зленко Н.О., народилася 22.09.1979 р. в м. Лубни Полтавської області.

2. На протязі 1986-95 рр. навчалася в середній школі № 1 м. Лубни.

3. У 1995 р. вступила на спеціальність «Бродильне виробництво і виноробство» Лохвицького технологічного технікуму.

4. У 1997 р. поступила в НУХТ.

Вправа 3. Прочитайте документ; відредагуйте текст, вкажіть відсутні відомості.

Автобіографія

Я, Гудима Олена Василівна, народилася 10 серпня 1971 року в м. Вінниця.

У 1978 р. вступила в перший клас середньої школи № 2 м. Вінниця. На протязі 1978- 1988 рр. навчалася у згаданій школі.

У 1989 р. вступила в КДПУ ім. М. Горького, який закінчила у 1994 р. Після закінчення вузу призначили вчителем біології в Київську загальноосвітню школу № 27.

Приймаю участь у громадській роботі: голова профкому шоли.

10. 09. 2002р. Власноручний підпис

Вправа 4. Продовжіть речення:

1. Характеристика – це документ, у якому …

2. Цей документ видає …

3. Характеристику пишуть або друкують …

4. Текст документа викладається від …

5. Характеристика має такі реквізити: …

Вправа 5. Відредагуйте речення.

1. Характеристика на студентку ІІІ курсу музично-педагогічного факультету Супрун Ольгу Іванівну, українку.

2. До навчання відноситься сумлінно.

3. Вона постійно працює над підвищенням свого інтелектуального рівня.

4. Приймає активну участь у громадській роботі.

5. Читає багато преси.

6. Користується повагою серед товаришів і студентів.

Вправа 6. Розкрийте дужки і використайте наведені прислівники в оформленні характеристики:

1. Досить (таки), чи(мало), по(товариськи), по(спіль), не(щодавно).

2. І(ноді), по(іншому), в(цілому), по(при), не(достатньо).

Вправа 7. Продовжіть речення:

1. Резюме – це документ, у якому повідомляється …

2. У резюме при потребі зазначають такі реквізити: …

3. У тексті резюме подаються відомості про …

4. Кожне нове повідомлення резюме пишеться …

5. Заява – це документ, який містить …

6. Вона пишеться …

7. Цей документ містить такі реквізити: …

8. Текст заяви має таку структуру: …

9. У складній заяві також подаються відомості про те …

Вправа 8. Оформіть документ, у якому Смалюк Інна Миколаївна просить надати їй відпустку з 10 по 20 жовтня 2012 року у зв’язку сімейними обставинами.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

1. Документ, у якому подаються короткі відомості про навчання, трудову діяльність та професійний ріст і досягнення особи, яка його складає, називається …

А) автобіографією;

Б) резюме;

В) характеристикою.

2. Автобіографія – це документ, у якому …

А) коротко викладаються освітні та професійні відомості про особу;

Б) особа повідомляє основні факти своєї біографії;

В) є прохання особи або установи про збереження або реалізацію своїх прав, а також інтересів.

3. Оформіть автобіографію.

4. Напишіть характеристику одного із своїх одногрупників.

5. Напишіть заяву на ім’я директора вашого навчального закладу. Назвіть реквізити заяви.

6. Складіть резюме, взявши за основу дані когось із членів вашої родини.


Тема 5.3. Текстове оформлення довідково-інформаційних

документів

План

1. Оформлення довідково-інформаційних документів:

а) доповідні й пояснювальні записки;

б) оголошення;

в) запрошення;

г) виробничі протоколи. Витяг з протоколу.

2. Ділове листування. Види службових листів.

3. Етикет ділового листування.

4. Телеграма. Факс.

Основні знання, які студент повинен набути при вивченні теми:

- знати нормативи оформлення довідково-інформаційної документації, класифікацію службових листів, правила ділового листування, склад реквізитів.

Основні вміння, які студент повинен здобути при вивченні теми:

- оформляти довідково-інформаційні документи, складати різні види ділових листів, правильно писати виробничі протоколи та витяги з протоколів.

Завдання для самостійної роботи студентів:

- опрацювати теоретичний матеріал, розглянути зразки довідково-інформаційних документів, виконати вправи та завдання для самоперевірки.

Оформлення довідково-інформаційних документів

Доповідна записка

Це документ на ім’я керівника установи, у якому повідомляють про певний факт, подію, подають звіт по виконанню службових доручень або взятих на себе зобов’язань. Зміст доповідної записки повинен бути точним і лаконічним; для зручності поділятися на частини. У кінці тексту подають висновки й пропозиції. За змістом доповідні записки поділяють на інформаційні, звітні, ініціативні.

Реквізити:

1. Назва виду документа.

2. Заголовок.

3. Посада, прізвище та ініціали керівника, якому вона подається.

4. Текст.

5. Посада, прізвище та ініціали особи, яка подає записку (може розташовуватися після адресата).

6. Дата складання.

7. Підпис.

Зразок формуляра 1

НАЗВА СТРУКТУРНОГО ПІДРОЗДІЛУ

Доповідна записка №

про порушення…

(приблизний зміст інформації)

1. Прізвище.

2. Імя.

3. По батькові.

4. Посада.

5. Структурний підрозділ.

6. З якого часу працює в цій організації.

7. Види і дата порушення.

8. Наявність письмового пояснення порушення.

9. Пропозиції про дисциплінарне стягнення.

Керівник структурного підрозділу (підпис) Ініціали, прізвище

Зразок формуляра 2

Доповідна записка №

про підвищення ефективності …

(приблизний зміст інформації)

1. Прізвище.

2. Імя.

3. По батькові.

4. Посада.

5. Структурний підрозділ.

6. З якого часу працює в цій організації.

7. Зміст і терміни процесів підвищення ефективності …

8. Наявність письмового переліку заходів.

9. Пропозиції про преміювання.

Зразок

Директору видавництва «Парус»

Журавській І.М

редактора видавничого відділу

Янкевич Н.О.

Доповідна записка

Доводжу до Вашого відома, що протягом першої і другої декади жовтня коректор Скляренко С.М. пропустив без поважної причини 10 календарних днів, має численні зауваження щодо виконання своїх обов’язків. Прошу вжити заходів до коректора Скляренка С.М.

23.10. 2012р. Підпис





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3103 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.026 с)...