Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стратегії підприємств - аутсайдерів



Аутсайдерами галузевого ринку звичайно виступають невеликі підприємства, так звані "нішери", що обслуговують дрібні сегменти, якими не цікавляться великі компанії - лідери. Їх основним завданням є створення, захист і при можливості розширення частки галузевого ринку і уникнення при цьому конкуренції з компаніями - лідерами. Стратегії ґрунтуються на використанні переваг невеликого підприємства (гнучкість, мобільність, спроможність оперативно змінювати свою виробничу програму) і зменшенні дії основних слабкостей і загроз (невеликі розміри підприємства, незначний потенціал для розвитку, наявність в галузі великих конкурентів, які можуть поглинути мале підприємство).

Ключовою стратегією невеликого підприємства є спеціалізація (концентрація, фокусування).

Стратегія оптимального розміру застосовується в роздрібнених галузевих ринках, які складаються із сотень середніх і мілких підприємств, наприклад: сервісне обслуговування автомобілів, ресторани і кафе, пошиття одягу, виробництво меблів, інші спеціалізовані послуги і т.д.

Низькі вхідні галузеві бар'єри, відсутність економії на масштабах виробництва, географічна обмеженість, різноманітний попит, необхідність швидкої реакції на зміни потреб споживачів дозволяють невеликим підприємствам - аутсайдерам на рівних конкурувати з більшими підприємствами і використовувати при цьому всі свої переваги.

Стратегія участі в продукції великого підприємства. Невеликі підприємства в якості субпідрядників приймають участь в реалізації інвестиційних проектів, виробляють і постачають матеріали, комплектуючі, деталі, агрегати для продукції, яку випускають великі компанії, надають послуги покупцям цієї продукції.

Стратегія використання переваг великої фірми. Прикладом такої стратегії може бути франчайзинг - система договірних відносин між великою компанією (франчайзером) і невеликим підприємством (франшизою), при якій велика компанія надає франшизі обмежене терміном і місцем право користуватися її товарною маркою, технологічними розробками, обладнанням.

Стратегія інтеграції, яка реалізується шляхом різних варіантів об'єднання, поглинання, створення альянсів невеликих підприємств з метою утримання, захисту і розширення частки галузевого ринку.

Спеціалісти - дослідники вважають, що для успіху невеликого підприємства необхідно:

правильно обрати нішу галузевого ринку;

поводитися там обережно, не привертаючи уваги великих конкурентів;

знижувати витрати на виробництва;

проводити активну інноваційну діяльність;

поглинати мілких конкурентів, які заважають розвиватися і розширяти виробництво продукції;

постійно вести пошук нових ніш і створювати їх.

Контрольні питання і завдання

1. Економічна сутність і роль конкуренції в розвитку бізнесу.

2. Які існують конкурентні стратегії підприємств в залежності від стадії розвитку галузевого ринку?

3. Стратегії підприємства на новому перспективному ринку.

4. Особливості стратегії підприємств на зрілому галузевому ринку.

5. Які конкурентні стратегії застосовують фірми - лідери галузевого ринку?

6. Розкрийте стратегічні дії підприємств - послідовників лідерів галузі.

7. Варіанти стратегії підприємств - аутсайдерів галузевого ринку.

8. Розробіть перелік можливих стратегічних дій для підприємства - претендента на лідерство в галузі (галузь і підприємство - на ваш вибір)

9. Проведіть аналіз стратегічних дій підприємств на галузевому ринку (галузь і підприємство - на ваш вибір)





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 497 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...