Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правові, психологічні та етичні засади криміналістичної тактики



ВІДПОВІДЬ: Розслідування Криміналістична тактика як розділ науки криміналістики є системою наукових положень та заснованих на них найбільш раціональних прийомів організації й тактики проведення слідчих дій з метою збирання, дослідження й використання доказів у процесі розслідування злочинів.

В системі криміналістичної тактики виділяють два її елементи: загальну і спеціальну частини. В загальну частину криміналістичної тактики входять: організаційні принципи діяльності з найбільш раціонального проведення слідчих дій; вчення про слідчу версію і планування розслідування; рекомендації щодо ефективного використання сучасних науково-технічних засобів і спеціальних знань, взаємодія слідчого з органом дізнання і залучення до розкриття злочинів громадськості; здійснення розшукової діяльності слідчого. Спеціальна частина криміналістичної тактики розробляє прийоми і методи провадження окремих слідчих дій.

Головним завданням криміналістичної тактики є сприяння найбільш ефективній організації криміналістичної діяльності згідно з метою розслідування. Окремим завданням криміналістичної тактики є розробка найбільш ефективних тактичних прийомів на основі використання сучасних наукових даних, узагальнення слідчої та судової практики.

Принципи криміналістичної тактики поділяються на загальні та окремі. До загальних відносять: законність (безумовна відповідність засобів і методів діяльності приписам закону, які забезпечують процесуальні гарантії громадян); етичність (неприпустимість застосування засобів та дій, які принижують честь і гідність громадян, загрожують їх життю та здоров'ю); науковість (відповідність тактичних прийомів і рекомендацій сучасному рівню розвитку науки); планомірність (послідовна реалізація планових начал, які забезпечують доцільність діяльності із збирання, дослідження та використання доказової інформації); взаємодія (узгодження діяльності відповідних органів та осіб, які забезпечують компетентне й ефективне застосування тактичних прийомів для досягнення реальних результатів). Окремі принципи, а саме: оперативність, вибірність, раптовість.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...