Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Quot;Критика здатності судження" — основні ідеї



"На що я можу сподіватись?" — таке питання знаходить свою відповідь, на думку Канта, у його "Критиці здатності судження. Необхідність по­єднання царства причинності ("чистий розум") і царства свободи ("прак­тичний розум") як єдність пізнавальної і цілепокладаючої діяльності завдя­ки принципу цілевідповідності розв'язується Кантом в "естетиці" за допо­могою поняття смаку, поняття генія — завдяки переосмисленню значення творчості. Саме у творчості утверджуються ті цілісності, які людина потім сприймає як самостійно існуючі — починаючи зі світу як цілого і завершу­ючи окремими речами як субстанціями.

В праці "Антропологія з прагматичної точки зору" Кант розкриває суть своїх поглядів на людину. Він показує, що над усіма істотами людину підносить наявність самосвідомості та здатність творити культуру. Культу­ра, з одного боку, стримує чисто тваринні потяги та бажання, а з другого — стимулює чисто людські насолоди через свободну діяльність і творчість. Кант наголошує, що творча діяльність — це найкращий спосіб насолоджу­ватись життям. Чим більше ти здійснив — тим більше ти жив. Єдиний спосіб бути задоволеним долею — це наповнити життя творчою діяльні­стю, реалізуючи свою свободу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 500 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...