Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В ОС MS-DOS Не можна знищити поточний каталог, а також каталог, в якому є файли



Згадаймо, з лекції №6, сектор містить 512 байтів, які розташовані дугою на концентричному колі деякої доріжки диска. Диск складається з кластерів – заадресованих ділянок пам’яті. Розміри кластера на різних дисках різні. Кластер може складатися з одного чи декількох секторів залежно від типу файлової системи й об’єму диску. Файл записується на диск фрагментами. Чим менший розмір кластера тим краще. Часто закінчення файлу не заповнює цілий кластер і, якщо файлів є багато, місце на диску використовується не раціонально.

Інформацію, в яких кластерах розташований конкретний файл, система заносить до спеціальної таблиці FAT (File Allocatoin Table), яка є на початку диска. За цією таблицею є її копія. Копія дублює основну таблицю. За ними розташований опис кореневого каталогу фіксованого розміру. Решта місця на диску призначене для зберігання файлів. FAT-таблиці треба оберігати, зокрема від вірусів, так як пошкодження таблиці приведе до того, що інформацію неможливо буде прочитати ніколи.

Керування файлами забезпечує файлова система — функціональна частина операційної системи, яка забезпечує спосіб організації, зберігання та іменування даних. Залежно від організації файлів на носії даних, файлові системи можуть поділятися на: ієрархічні (дозволяють розміщувати файли в каталоги); пласкі (не використовують каталогів); кластерні (дозволяють розподіляти файли між кількома однотипними фізичними пристроями однієї машини); мережні (забезпечують механізми доступу до файлів одного комп’ютера з інших комп’ютерів мережі); розподілені (забезпечують зберігання файлів шляхом їх розподілу між кількома комп’ютерами мережі). Сучасні файлові системи являють собою ієрархічні структури каталогів.

За призначенням файлові системи можна класифікувати на наступні категорії:

- Для носіїв з довільним доступом (наприклад, жорсткий диск): FAT32, HPFS, ext2 і ін. Останнім часом поширилися журнальовані файлові системи, такі як ext3, Reiserfs, JFS, NTFS, XFS.

- Для носіїв з послідовним доступом (наприклад, магнітні стрічки): QIC.

- Для оптичних носіїв — CD і DVD: ISO 9660, HFS, UDF.

- Віртуальні файлові системи: AEFS і ін.

- Мережні файлові системи: NFS, SMBFS, SSHFS, Gmailfs





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 325 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...