Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція 10. 1. Основні відомості про операційну систему MS WINDOWS



ПОНЯТТЯ ПРО ОС WINDOWS. ВІКНА ЇХ ЕЛЕМЕНТИ

ПЛАН

1. Основні відомості про операційну систему MS WINDOWS

2. Основні поняття про вікна. Будова типового вікна

3. Основні операції з вікнами

Вищеописана операційна система MS DOS підтримує як однозадачний режим роботи, так і пакетний режим з послідовною обробкою завдань. Операційна система Microsoft Windows сполучила в собі можливості MS DOS і підтримку графічного інтерфейсу також може працювати в багатозадачному режимі роботи з пакетною обробкою завдань та з розподілом часу між завданнями.

Крім того,

· Microsoft Windows використовує 32-розрядний код, що підвищує надійність та захищеність роботи.

· Microsoft Windows побудована на основі спільної витискуючої багатозадачності — режим із розподілом часу, при якому операційна система повністю контролює всі додатки і програми й може втрутитися в роботу будь-якої з них, що значно підвищує ефективність роботи.

· Microsoft Windows підтримує багатопотоковість, тобто дозволяє у рамках одного додатку чи програми реалізовувати принцип багатозадачності (наприклад, виконувати обчислення в одній таблиці й видруковувати іншу таблицю Microsoft Excel).

· Microsoft Windows підтримує режим емуляції MS DOS, тобто може виконувати ті додатки і програми, які працюють тільки у середовищі MS DOS, при цьому в оперативній пам’яті від Microsoft Windows лишається тільки маленький завантажувальний модуль, а всі інші ресурси віддаються для роботи додатка чи програми MS DOS. По закінченні роботи з програмою чи додатком достатньо у командному рядку набрати команду EXIT, натиснути Enter, і Microsoft Windows знову готова для роботи.

· Microsoft Windows включає більш спрощені й удосконалені засоби діагностики та оптимізації роботи (динамічний дисковий кеш, перевірку логічної і фізичної структури дисків, системи стискування та дефрагментації дисків, системи, що с скасовують конфліктні ситуації між пристроями тощо).

· Підтримує використання довгих імен файлів та папок (до 255 символів для імені та розширення) на відміну від MS DOS (до 8-ми символів для імені та 3-х символів для розширення).

· Microsoft Windows включає вбудовану можливість роботи у мережі, тобто підтримує спільне використання файлів і пристроїв.

· Максимально спрощена процедура встановлення та настроювання нових периферійних пристроїв (технологія Plug & Play — «підключив і працюй»).

· Є можливість для користувачів мобільних комп’ютерів використовувати засоби для синхронізації та передачі файлів як при кабельному під’єднанні, так і при віддаленому доступі.

· Microsoft Windows використовує поліпшену підтримку додатків мультимедіа — вбудовані засоби роботи з аудіо-, відео- та компакт-дисками.

· Microsoft Windows містить вбудовану підтримку електрон­ної пошти та факсимільного зв’язку, широко використовує можливості глобальної комп’ютерної мережі Internet.

Операційна система Windows пропонує користувачу графічний інтерфейс, тобто практично всі дії можна виконувати за допомогою мишки, вибираючи, викликаючи або пересуваючи потрібний об’єкт. Робота складається з трьох основних принципів:

ü принцип вибраного об’єкту - Click (одноразове натиснення кнопки мишки, або клавішами Tab і клавішами-стрілками) — вибраний об’єкт активізується;

ü принцип запуску програми на виконання - Double Click (дворазове натиснення кнопки мишки або натискання на клавішу вводу) — вибраний об’єкт завантажується;

ü принцип перетягування об’єктів - Drag & Drop (натиснення кнопки миші на об’єкті і пересування його) — після відпускання кнопки вибраний об’єкт лишається на новому місці.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 512 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...