Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека праці під час обслуговування бугаїв



Бугай може бути небезпечним і при порушенні вимог безпеки може травмувати людину, навіть смертельно. Травма може бути нанесена головою, рогами, кінцівками, хвостом і тулубом тварини.

Поводитись із бугаями треба лагідно, але твердо й впевнено. Несміливе й невпевнене поводження з бугаєм викликає у тварини рефлекс переслідування людини. Грубе поводження, порушення розпорядку дня, режиму використання та нерегулярне проведення моціону викликає у тварин проявлення буйного норову й розвитку оборонного рефлексу. Забороняється кричати на бугаїв, дражнити і бити їх, причиняти больові відчування, різко повертаючи носове кільце або смикаючи його.

Бугаїв тримають в окремих приміщеннях на прив’язі у стійлах або денниках без глухих перегородок між тваринами.

Прив’язувати биків слід ланцюгом, виготовленим з “катанки” діаметром

8 мм. Ланцюг повинен приєднуватися до нашийника за допомогою карабіну з автоматичною защіпкою. Під нашийники із залізної смуги підкладають ремінь, або повсть, підкріплений до смуги.

Кожному бику у віці 6–8 місяців вставляють у носову перегородку кільце. Корм бугаю слід давати з кормового проходу. Заходити у стійло бугая для прибирання, а також для чищення або мийки тварини дозволяється лише після переведення бика на скорочену прив’язь та фіксування його голови додатковим ланцюгом з карабіном, який легко застібається і знімається з боку кормового проходу.

Виводити бика зі стійла слід за повід карабіну, зачепленого за кільце нашийника, злегка підтримуючи бугая за носове кільце палицею-водилою.

Забороняється вести бугая без страховки палицею-водилою за повід, зачеплений до носового кільця, знаходитися попереду бугая або поблизу його голови, знімати подвійну прив’язь без попереднього зачеплення палицею-водилою до носового кільця.

Під час прогулянки на майданчику, а також при вільновигульному утриманні биків з буйним чи злим норовом до носового кільця причіплюється вантаж вагою 3–6 кг.

Ветеринарну обробку, болючі лікувальні процедури та розчищення копит проводять у спеціальних станках з повною фіксацією. Ветеринарному персоналу при повторних обробках биків слід змінювати колір халатів для того, щоб у тварин не розвивався оборонний рефлекс на людей у халатах певного кольору. Скотареві та особам, які мають часті зіткнення з бугаями, забороняється бути присутніми під час болючих для бугаїв лікувальних процедур, а також при розчищенні копит, усуненні рогів, вставленні носових кілець.

Обслідувати бугая з неспокійним (злим) норовом (про що має нагадувати вивішений із зовнішнього боку стійла трафарет жовтого кольору з попереджуючим надписом) слід, одягнувши йому наочники та міцно закріпивши на краях рогів дерев’яну пластинку.

У випадку різкого виявлення непокори (напад на оператора) слід припинити його енергійним натиском на носове кільце. При неможливості припинення агресивної поведінки за допомогою палиці-водили слід приборкати тварину водяним струменем (піною вогнегасника) або накиданням на голову підручних засобів (халатів, мішковини, скатертини тощо).

Якщо палиця-водило під напором тварини переломилась, а інші заходи приборкання не допомагають, слід негайно сховатись на островку безпеки і чекати допомоги.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 446 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...