Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека праці при експлуатації автоклавів



На кожний автоклав, що надходить до лабораторії, має бути паспорт установленої форми, до якого повинна бути прикладена інструкція з монтажу та експлуатації (додаються до кожного автоклава заводом-виготовлювачем).

Установлення, введення в експлуатацію та експлуатація автоклавів повинна здійснюватися відповідно до вимог ДНАОП 0.00-1.07-94.

Автоклави до пуску їх у роботу повинні бути зареєстровані в експертно-технічних центрах (ЕТЦ). Автоклави 1-ї групи, що працюють при температурі не вище 20000С, у яких добуток тиску в МПа (кгс/см2) на місткість у м3 (літрах) не перевищує 0,05 (500), а також посудини 2, 3 і 4-ї груп, що працюють при зазначеній вище температурі, у яких добуток тиску в МПа (кгс/см2) на місткість у м3 (літрах) не перевищує 1 (10000), реєстрації в ЕТЦ не підлягають (група посудини визначається за табл. 5 ДНАОП 0.00-1.07-94).

Автоклави, на які поширюється дія ДНАОП 0.00-1.07-94, підлягають технічному огляду до пуску в роботу, періодично в процесі експлуатації і, у разі потреби, позачергово.

Дозвіл на введення в експлуатацію автоклава, що не підлягає реєстрації в ЕТЦ, видається особою, призначеною наказом по лабораторії для здійснення нагляду за техн­ічним станом і експлуатацією автоклавів, на підставі докумен­тації підприємства-виготовлювача після технічного огляду і перевірки організації обслуговування.

Дозвіл на введення автоклава в експлуатацію записується в паспорті

автоклава.

Відповідальність за справний стан і безпечну експлуатацію автоклавів, їх ремонт та нагляд за технічним станом покладається на призначеного наказом по лабораторії працівника, який має інженерно-технічну освіту та пройшов перевірку знань вимог ДНАОП 0.00-1.07-94.

Автоклави необхідно встановлювати в окремих приміщеннях (автоклавних), площею не менше 10м2.

В автоклавній, на видному місці, повинна бути вивішена інструкція з експлуатації автоклавів.

Приміщення автоклавної повинно мати природне освітлення та примусову витяжну вентиляцію, фрамугу, кватирку.

Підлога у приміщенні для електричного автоклава повинна бути з ізолювального матеріалу дерева або лінолеуму (допускається з плитки або асфальту за умови покриття її на робочих місцях спеціальними ізолювальними гумовими килимками, як передбачено вимогами ДНАОП 0.00-1.21-98 та ПТЕ).

Двері автоклавної повинні відчинятися назовні. Під час роботи автоклава не можна замикати двері. Не допускається встановлювати в автоклавній засклені двері.

Приміщення автоклавних використовують тільки за прямим призначенням. Не допускається проведення в них будь-яких інших робіт, не пов'язаних з використанням автоклава.

Не допускається зберігати в автоклавній сторонні предмети, захаращувати та забруднювати приміщення.

Вхід до автоклавної під час роботи дозволяється тільки обслуговуючому персоналу та особам, спеціально допущеним для нагляду за автоклавом.

Автоклав установлюється так, щоб його зручно було обслуговувати з усіх боків. Відстань від стін до автоклава повинна бути не менше 0,8м. Шафові автоклави встановлюють на відстані не менше 1,5м від стіни (у бік відкри­вання кришки).

На шкалі манометра власником автоклава наноситься червона риска на поділках, які відповідають робочому тиску в автоклаві. Замість червоної риски дозволяється прикріплювати до корпуса манометра металеву пластинку, пофарбовану в червоний колір і яка щільно прилягає до скла манометра.

Перевірка манометрів з їх пломбуванням або клеймуванням повинна проводитися не рідше, ніж один раз у 12 місяців. Крім цього, не рідше одного разу в 6 місяців власник автоклава має проводити додаткову перевірку ро­бочих манометрів контрольним манометром із занесенням результатів до журналу контрольних перевірок. Якщо не має контрольного манометра, допускається проведення додаткової перевірки перевіреним робочим манометром, який має однакову шкалу й клас точності з манометром, що пе­ревіряється.

Манометр не дозволяється застосовувати, якщо:

відсутня пломба або клеймо з відміткою про проведення перевірки;

прострочений термін перевірки;

стрілка манометра під час його виключення не повертається на нульову відмітку шкали на величину, яка перевищує половину погрішності, що допускається для цього приладу;

розбите скло або є інші пошкодження, що можуть позначитися на правильності його показань.

Автоклави під час експлуатації повинні через кожний рік підлягати технічному огляду та гідравлічному випробуванню відповідно до вимог ДНАОП 0.00-1.07-94.

Технічний огляд та гідравлічне випробування автоклавів, які не підлягають реєстрації в ЕТЦ, проводяться комісією, яку очолює особа, відповідальна за нагляд за технічним станом та експлуатацію автоклавів. Комісія призначається наказом керівника лабораторії.

Працівник, який відповідає за безпечну роботу автоклава або завідуючий бактеріологічною лабораторією перед тим, як допустити призначену особу до роботи з автоклавом, повинен ознайомити її з правилами безпеки та інструкцією з експлуатації автоклава.

Про проведену стерилізацію інфікованого мате­ріалу (культур, токсинів, заражених тварин тощо) в автоклаві роблять запис у журналі обліку стерилізації інфікованого матеріалу.

Персонал, який обслуговує автоклав, не повинен:

– залишати працюючий автоклав без нагляду;

– відкривати автоклав або заливати в нього воду, коли він перебуває під тиском;

– працювати з автоклавом, який має дефекти;

допускати в автоклавну осіб, робота яких не пов'язана з роботою автоклава.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1718 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...