Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека праці під час обслуговування свиней



При догляді за тваринами слід дотримуватися встановленого режиму та денного розпорядку, що сприяє розвитку в них спокійного та слухняного норову.

Кнурів тримають у спеціальному свинарнику в окремих станках. Перегородки між стінами мають бути суцільними, з міцного матеріалу, висотою 1,4м.

Ікла у кнурів при досяганні ними парувального віку і надалі при відростанні спилюють та рівняють напилком.

Забороняється роздавати корм, стоячи на необладнаних робочих місцях, пересувних транспортних засобах (на возі, вагонетці, кормороздавачі, у кузові тракторного причепа, автомобіля тощо).

Заборонено впускати в приміщення і випускати з нього тварин у той час, коли працюють транспортери для видалення гною.

При використанні ламп для обігріву та опромінення поросят слід дотримуватися режиму експлуатації, не торкатись до нагрівальних пристроїв, користуватись захисними окулярами.

Перегін кнурів до пункту штучного осіменіння має проводитися по скотопрогону. Присутність сторонніх осіб під час цього заборонено.

Під час прогулянки кнурів слід дотримуватися підвищеної уваги й обережності. Кнурів потрібно випускати групами (при груповому утриманні) або по одному (при індивідуальному утриманні). Неспокійних і злобливих кнурів – випускати поодинці.

З метою припинення бійок поміж кнурами й самозахисту від них слід користуватися водою з водопровідних шлангів або відер, а також щитами розміром не менше 1х1 м.

У групових станках з метою відділення або фіксації тварин слід користуватися пересувними щитами.

Під час проведення зооветеринарних заходів свиней необхідно фіксувати у загонах-росколах, станках, а поросят – у станках-столах. При відсутності станків свиней потрібно фіксувати у стоячому положенні за верхню щелепу щипцями або за допомогою закрутки. Повалення свиней слід проводити за допомогою мотузки. Злобливим тваринам перед проведенням зооветеринарних заходів слід вводити аміназин.

Підвищену увагу та обережність слід проявляти при обслуговуванні свиноматок, котрі перед опоросом та під час вигодовування поросят стають збудженими та агресивними. Чистити станки, у яких знаходяться кнурі-плідники, потрібно під час відсутності в них тварин, а підсосних свиноматок відокремлювати пересувними щитами. Чистити технологічне обладнання слід при вимкненому двигуні, повній фіксації робочих органів. На пусковій будці слід вивішувати табличку “Не включати! Працюють люди!”.

Відкривати грати над гноєприймальними каналами, кришки, люки оглядових колодязів та гноєприймальників необхідно з використанням спеціальних гачків.

При обслуговуванні поголів’я забороняється перебування людей у неосвітленому приміщенні разом з тваринами.

Перед в’їздом транспортного засобу в приміщення свинарника необхідно відчинити ворота й надійно закріпити їх.

Під час ожеледиці та в інших випадках слизькі місця перед воротами, дверима й на прогулянковому майданчику слід посипати піском, шлаком, тирсою або попелом.

Не слід залишати поблизу свиней ємності з отруйними речовинами, тому що тварини можуть їх перекинути.

Вікна та світильники потрібно періодично чистити від бруду, але не

менше 2-х разів на місяць.

У випадку аварії або виникнення пожежі з метою виведення тварин зі станків, секцій, приміщення необхідно користуватись струменем води, щитами, електростеком, електропоганялками. Не слід стояти у дверях, проходах, на шляху пересування тварин.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1527 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...