Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека праці підчас роботи з посудинами Дьюара



Штучне опромінення – основний спосіб розмноження с.г. тварин. Метод низькотемпературного замерзання і тривалого зберігання сперми в рідкому азоті знайшов широке застосування в тваринництві багатьох країн світу.

Найбільше розповсюдження на станціях і пунктах штучного осіменіння с.г. тварин отримали посудини Дьюара вітчизняного виробництва типу СД-50 місткістю 52л із шістьома каністрами (касетами), призначеними для фасованої замороженої сперми.

При експлуатації посудин Дьюара необхідно суворо дотримуватись відповідних правил безпеки. Перерахуємо основні з них.

Всі особи, які працюють з рідким азотом і кріогенною технікою, повинні пройти інструктаж з охорони праці на робочому місці. Персонал, який працює з посудинами Дьюара і рідким азотом, повинен бути в застібнутому халаті, захисних окулярах і рукавицях. Одяг має бути без карманів, штани без манжетів і закривати верх чобіт, рукавиці сухими і вільно надіватися на руки.

Приміщення, де проводиться робота з рідким азотом, повинні бути обладнані приточно-витяжною вентиляцією. Заливати рідкий азот в посудину Дьюара потрібно повільно, металевий рукав має бути опущеним в посудину до дна.

При дезінфекції посудин Дьюара, рідкий азот потрібно злити на спеціальну бетоновану площадку або у спеціальні посудини, установлені ззовні приміщення.

Не дозволяється експлуатація посудин Дьюара, які втратили вакуум. Про це свідчить підвищене випаровування рідкого азоту і поява ділянок інею нижче горловини посудини.

Під час заморожування доз сперми контейнер чи касету потрібно опускати в посудину і витягувати повільно. Дозу сперми потрібно виймати металевим кормцангом або великим пінцетом, ручки яких повинні бути обтягнуті теплоізолюючими гумовими або полімерними трубками. Кінці захватів потрібно попередньо охолодити в рідкому азоті.

Горловину посудини Дьюара потрібно закривати тільки пінопластовими кришками.

Особливий контроль потрібно здійснювати над накопиченням кисню в рідині, яка знаходиться в посудині. При збільшенні концентрації кисню до 15% рідкий азот потрібно вилити з посудини. Справа в тому, що посудина Дьюара має в якості адсорбенту активоване вугілля. Якщо таке вугілля просочити рідким азотом з концентрацією кисню 21%, воно перетворюється у вибухову речовину. Небезпека може виникнути, якщо буде тріщина у внутрішній посудині.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1278 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...