Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні формоутворюючі елементи





Рис. 1. Основні формоутворюючі елементи при проектуванні

конструкції одягу

Форма не може існувати сама по собі, поза зв'язком з конструкцією.

Конструкція (від латинського) - будова, побудова, пристрій чого-небудь. Конструкцію тому можна розглядати як своєрідну технічну структуру виробу.

Форма і розміри основних деталей одягу залежать, перш за все, від її покрою.

Покрій - це вигляд, що дається одягу тим або іншим способом викроювання і пошиття. Він визначає загальну характеристику конструктивної побудови одягу.

До основних ознак покрою плечового одягу відносяться: покрій рукава (форма його з'єднання з проймою), членування основних деталей (спинки і пілочки) подовжніми (рельєфами) і поперечними (характер з'єднання ліфа із спідницею, наявність кокетки) швами. Основними покроями рукава, істотно відмінними один від одного по силуетній формі і характеру з'єднання рукава з основними деталями (спинкою і пілочкою), є: вшивний, реглан і суцільнокроєний. Вшивний рукав може мати два різновиди: звичайний і сорочковий. Різні поєднання основних покроїв рукава утворюють додатковий, четвертий, покрій, званий комбінованим.

Внутрішні розміри і форма одягу визначаються, перш за все, розмірами і формою тіла людини, але не точно копіюють його. Швейні вироби на одних ділянках прилягають до тіла людини щільніше, на інших розташовуються вільно. Ділянки тіла людини, де одяг прилягає щільно, називають опорною поверхнею, а відповідні їй ділянки деталей одягу називають опорними, або ділянками статичного контакту.

По місцю розташування опорного поясу одяг ділиться на наступні конструктивні групи:

- одяг для верхньої частини тіла (плечовий) спирається на плечовий пояс, покриває тулуб, руки і шию (частково або повністю);

- одяг для нижньої частини тіла (поясний) спирається на тазостегновий пояс, покриває нижню частину тулуба і ноги (частково або повністю);

- панчішно-шкарпеткові вироби;

- вироби рукавичок;

- головні убори.

На ділянках, розташованих нижче за опорну поверхню, між внутрішньою поверхнею одягу і тілом людини утворюються повітряні зазори. Вони необхідні для забезпечення свободи дихання і рухів, нормального самопочуття людини в одязі, а також для того, щоб надати одягу певну форму - силует.

Різниця між будь-яким вимірюванням одягу і відповідною ознакою фігури є прибавка.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3787 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...