Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Прибавки в одязі



План

1.Взаємозв’язок розмірів, форми і конструкції одягу з розмірами тіла людини і властивостями матеріалів.

2.Прибавки та припуски в конструюванні одягу, їх види, роль, розрахунок.

3.Вибір прибавок для виробів різного асортименту.

4.Форма одягу. Зовнішні і внутрішні розміри форми одягу.

5.Поняття про опорну поверхню плечового і поясного одягу різних видів.

6.Конструкція одягу. Різновиди конструкцій за способом отримання об'ємної форми.

7.Покрій одягу. Різновиди покроїв плечового і поясного одягу.

8.Дефекти швейних виробів. Конструктивні дефекти в плечових виробах, причини виникнення та способи усунення.

1. При вивченні одягу розрізняють його внутрішні і зовнішні розміри і форму.

Споживача в основному цікавить зовнішня форма одягу, що є одним з елементів її композиції. Форма одягу характеризується, з одного боку, об'ємно-просторовою структурою, з другого боку, єдністю елементів її структури і художньою цілісністю, тобто композицією.

Зовнішня форма одягу є одним з основних елементів її композиції.

При дослідженні форми одягу виділяють чотири аспекти:

- тканина, фактура, колір, декор, лінії, обробка, видимі шви;

- ступінь свободи одягу, що виражається в ступені її прилягання до фігурі в різних точках;

- структура як геометрична внутрішня характеристика форми;

- пластична форма фігури людини.

Зовнішня форма одягу багато в чому визначається силуетними, конструктивними і декоративними лініями.

Силуетні лінії (плечей, талії, низу і інші лінії, що визначають сприйняття форми виробу у фас і в профіль) характеризують пропорції, об'ємну форму одягу і її зовнішні контури.

Конструктивні лінії (шви) розчленовують поверхню одягу на окремі частини (деталі) з метою створення її об'ємної форми конструктивним способом (за допомогою покрою).

Основними конструктивними швами є: плечові, бічні, пройми, горловина, шви рукавів. Ці шви залишаються малопомітними на поверхні одягу, якщо не передбачене виділення їх художнім оздобленням моделі.

До декоративних ліній відносять лінії, утворювані різними обробками, а також контурні лінії країв деталей (коміра, лацкана, борту і т. д.).

До конструктивно-декоративних ліній відносяться всі видимі шви, що використовуються для наступних цілей: 1) рішення форми (рельєфи, бічні шви, шви кокеток, ліктьові і зовнішні шви рукавів, шви вшивання рукава і т.д.); 2) досягнення раціональної розкладки матеріалу по ширині, зокрема на вузьких матеріалах, наприклад, бічний шов виробу прямого силуету; 3) забезпечення у виробі необхідної формостійкості, що залежить, в першу чергу, від напряму ниток основи в деталях (наприклад, наявність плечового шва дозволяє розкроювати деталі спинки і переду, суміщаючи з нитками основи їх середні лінії).

Адаптивні шви (що пристосовуються до умов розкрою) використовують на невидимих ділянках одягу з метою економії матеріалу (шов пришивання клину до задньої половинки брюк, шов пришивання надставки до задньої половинки брюк, шов пришивання надставки до рукава сорочки або підкладки виробу і т.п.).

Основними чинниками формоутворення в конструкції одягу є шви, виточки, волого-теплова обробка, формувальні властивості матеріалів і різні їх комбінації (рисунок 1).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...