Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Профілактика карієсу



Фтор. Як показали дослідження, фтор, що належить до природних мінералів, збільшує стійкість зубів до впливу кислот і тим самим перешкоджає розвитку зубного карієсу. Якщо вміст фтору в місцевому джерелі водопостачання низький, стоматолог може порекомендувати додатково давати дитині фтор у вигляді крапель або таблеток. Як тільки зуби прорізалися, корисно також користуватися фторованими зубними пастами або полоскати рот розчинами фтору.

Харчування. Головна причина зубного карієсу — цукор, що знаходиться в продуктах харчування. Основні заходи щодо профілактики карієсу стосуються зменшення кількості й частоти вживання солодощів дитиною, а також у контролі за їхньою якістю (липкі солодощі шкідливіші, ніж рідкі).

Вживання напоїв вночі. Не давайте грудній або маленькій дитині перед відходом до сну або вночі солодких напоїв (соків, солодкої води, молока або молочної суміші). Солодкі рідини скупчуються біля зубів і сприяють розвитку важкого карієсу. При необхідності дайте дитині пляшечку із простою водою або соску (не вмочайте її в солодку рідину).

Догляд за зубами дитини. Зуби чистять із метою видалення бактеріального нальоту (липка безбарвна плівка, яка утворюється постійно, особливо на межі зубів і ясен). Якщо немає нальоту, не буде й карієсу або захворювань періодонту.

Простежте, щоб дитина, принаймні раз на день, ретельно чистила зуби щіткою, а міжзубні проміжки — ниткою. Спочатку чистите зуби і ясна своїй дитині шматочком чистої вологої марлі. Найкраще це робити, посадивши маля на коліна й щільно пригорнувши його до грудей. Пізніше привчайте дитину чистити зуби самостійно, допомагаючи їй користуватися маленькою зубною щіткою із крапелькою зубної пасти. Але обов'язково завершуйте цю процедуру ретельним полосканням. У 6 років дитина повинна вміти чистити зуби щіткою, перебуваючи під наглядом дорослих. Приблизно у віці 8 років вона може самостійно чистити ниткою міжзубні проміжки.

До індивідуальних засобів гігієни порожнини рота належать зубні щітки, зубочистки й зубні пасти, за допомогою яких здійснюється механічне чищення зубів і зубних проміжків. Зубною щіткою можна очистити добре доступні поверхні зубів, а зубочисткою — міжзубні проміжки. При чищенні зубів рухи щіткою повинні бути "вимітаючими" і спрямованими від ясен до краю зубів (на верхній щелепі — зверху вниз, на нижній — знизу нагору). Тривалість чищення повинна бути не менш двох хвилин, а при захворюваннях ясен — до 5 хвилин щодня два рази (вранці і ввечері). Крім того, після прийому їжі щоразу ротову порожнину варто прополіскувати питною водою кімнатної температури.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 415 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...