Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Акселерація



Акселерація – прискорення росту й розвитку дітей і підлітків порівняно з попередніми поколіннями за певний історичний період часу. Спостерігалося це явище в останні 40-50 років у більшості розвинених країн світу, а в даний час, на думку вчених, іде на спад. Максимальних темпів акселерація досягає в період статевого дозрівання. Вчені вважають, що в основі феномена акселерації лежить насамперед поліпшення соціальних умов життя людини, зростання турботи про жінку-матір та її дитину, споживання з їжею повноцінних білків, вітамінів та інших біологічних стимуляторів. Переконливим прикладом причинно-наслідкового зв'язку поліпшення умов життя й акселерації може служити акселерація в Росії. Якщо в 1882 р. середній ріст 15-літніх москвичів був 147 см, а в 1923 р. — 156 см, то зараз він дорівнює 170 см. Прискорилося на 3 роки порівняно з минулим і статеве дозрівання дітей. Наприклад, середній вік, в якому з'являються менструації, у сучасних дівчат знизився за останні 40 років на 2-3 роки. У зв'язку з тим, що прискорення росту відбувається вже на стадії внутрішньоутробного розвитку, новонароджена дитина зараз має більші параметри тіла (немовлята — хлопчики м. Мінська стали важчими на 250 г, а дівчата на 200 г порівняно із тими, що народжувалися 40 років тому; діти дошкільного віку вищі в середньому на 6,2 см і важчі на 1,6 кг). Причину окремих хвиль акселерації вчені вбачають у генетичній далекості батьків і матерів від змішаних шлюбів. Потомство від батьків із більшими розходженнями в спадковості (генофонді) більше, життєздатніше. З інших гіпотез заслуговують на увагу теорії, що пояснюють феномен прискореного росту й розвитку дітей впливом урбанізації, а падіння показників фізичного розвитку – періодами посилення (кожні 10-11 років) сонячної активності.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 259 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...