Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побутова хімія: користь або шкода?



У будинках, офісах і на виробництві люди використовують аерозолі, штучні речовини, підсолоджувачі, косметику, усілякі барвники, чорнило, типографські фарби, пестициди, лікарські препарати, поліетилен, холодоагенти - перелік можна продовжувати нескінченно.

Потреба в цій продукції в усім світі настільки виросла, що її річне виробництво, по даним Всесвітньої організації охорони здоров'я, оцінюється приблизно в 1,5 трильйона доларів США. Однак такий наплив хімікатів викликає питання: як це впливає на навколишнє середовище і на наше здоров'я? Хімічна технологія надає нам безліч корисної продукції, що після використання перетворюється в сміття, забруднюючи навколишнє середовище. Чи не зробимо ми із себе «заручників прогресу»? За повідомленням журналу «Сайентифік амерікен» у більшості випадків люди тісно стикаються з потенційно небезпечними забруднювачами навколишнього середовища в місцях, які звичайно не прийнято вважати забрудненими, - це будинок, офіс і автомобіль. Повітря в будинку, як правило, отруюють випари таких звичайних речовин, як чистячі, дезінфікуючі, дезодоруючі засоби, засоби від молі, будівельні матеріали (пари формальдегіду, що виходять від меблів із ДСП, вінілові підлоги), прилади для обігріву приміщення і готування їжі можуть виділяти окис вуглецю, пари бензолу, двоокис азоту і летучі органічні сполуки. Чим же небезпечні такі побутові хімічні речовини для нашого здоров'я, адже всі вони мають сертифікати якості й проходять строгі тести? У США опитування різних груп населення показав, що від 15 до 37% людей піддаються загадковому захворюванню, що одержало назву синдром MCS, або підвищена чутливість до хімічних речовин, тобто у людини виникає алергійна реакція на хімічні речовини такої концентрації, що у більшості людей проблем не викликає. Найбільш типові наступні симптоми: головний біль, сильна втома, біль у м'язах і суглобах, висипка, астма, неуважність, безсоння і різноманітні приступи. На сьогоднішній день методу лікування синдрому MCS немає. Тому потрібно якнайменше стикатися з потенційно токсичними хімічними речовинами. Зрозуміло, у сучасному світі важко повністю уникнути зіткнення з хімічними речовинами, що викликають алергію. Тому кожний повинен запитати себе, чи дійсно нам потрібні всі ті хімікати, якими ми користуємося. Чи пробували ми користуватися нетоксичними засобами? Наприклад, займаючись пранням або збиранням будинку, користуватися натуральним милом і харчовою содою, а в якості обполіскувача білизни застосовувати оцет. Зменшити небезпеку для здоров'я у своєму будинку можна, якщо всього лише небагато змінити свій спосіб життя.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2134 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...