Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глобальні проблеми сучасності. Дізнайся більше



дивитись Глобальні проблеми сучасності

дивитись Глобальні проблеми людства

Поняття «глобальний» використовується протягом останніх трьох десятиліть для фіксації найважливіших загальнопланетарних проблем сучасної епохи.

Останнім часом увага світової громадськості та учених зосереджена на глобальних проблемах, які зачіпають інтереси всіх країн, націй, держав, суспільних систем. До числа таких проблем відносяться встановлення міцного миру на землі й ліквідація вогнищ міжнародної напруженості, охорона навколишнього середовища і запобігання найнебезпечнішим захворюванням, раціональне використання природних ресурсів і забезпечення потреб у продуктах харчування, енергії, розвиток фізичних і духовних сил людини. Всі ці проблеми мають важливе значення в плані не тільки соціально-економічного і культурного розвитку окремих країн, але і прогресу людської цивілізації в цілому.

Глобальні проблеми є комплексними, тобто взаємозалежними і тісно зв'язаними одна з іншою. Саме становлення їх і подальший розвиток можна вважати одним з підсумків взаємодії на перший погляд різних соціально-політичних, техніко-економічних, природних процесів, які не перетинаються один з іншим і знаходять своє відображення в світоглядах, морально-етичних, філософських поглядах і концепціях. На основі останніх різні держави не однаково осмислюють глобальні проблеми і вибирають різні способи їхнього рішення.

Дійсно, у міру розгортання науково-технічної революції виявляються негативні наслідки людської діяльності в природному і соціальному оточенні. Марнотратне, засноване на меркантильних міркуваннях одержання короткочасних вигід відношення до природних багатств у тих або інших розвинених країнах створює серйозні труднощі й проблеми не тільки для самих цих країн, але і для інших регіонів світу. Забруднення атмосфери і Світового океану промисловими відходами приймає сьогодні такі масштаби, які свідчать про прогресуючі й чревату небезпеками деградацію навколишнього середовища. Світовий запас ядерного потенціалу настільки великий, що використання його у військових цілях може привести до загибелі всього живого на землі.

Стрімке зростання населення в ряді країн світу також породжує серйозні проблеми, пов'язані з використанням трудових ресурсів і задоволенням матеріальних і духовних потреб людей. Одним словом, глобальні проблеми не тільки цілком реальні, але й вимагають свого невідкладного рішення.

Дізнайся більше.

Ще в XIX сторіччі класики марксизму звернули увагу на те, що людина далеко не завжди здатна передбачити всі наслідки своєї діяльності, особливо в тому випадку, якщо орієнтується на досягнення тільки найближчих цілей і не піклується про віддалене майбутнє. Енгельс указував, наприклад, на недалекоглядність альпійських італійців, що вирубували хвойні ліси і не підозрювали, що тим самим вони створюють несприятливі умови для високогірного скотарства і збереження джерел вологи, необхідних для орної землі, а також іспанських плантаторів, що випалювали ліси на схилах гір з метою одержання добрива і які не припускали, що це може надалі привести до руйнування ґрунту і перетворення квітучих масивів в оголені та позбавлені живої природи. Приводячи ці приклади, він попереджав, щоб люди не занадто зваблювалися своїми перемогами над природою, тому що кожна перемога може мати не тільки бажані наслідки, але й зовсім непередбачені. Висвітлюючи питання культури, К. Маркс відзначав, що якщо вона розвивається не свідомо, а стихійно, то «залишає після себе пустелю...». Класики марксизму звертали увагу і на демографічні проблеми, вважаючи, що існує «абстрактна можливість такого чисельного росту людства, яке викличе необхідність покласти цьому росту межу...».

Відзначені Марксом і Енгельсом проблеми здобувають у цей час особливу гостроту, оскільки, по-перше, вони дають про себе знати в контексті інтернаціональної суспільної діяльності й, по-друге, багато які з них зв'язані вже не з абстрактною можливістю росту, а із цілком відчутною реальністю у вигляді негативних наслідків науково-технічного прогресу.

Розвиток цивілізації, особливо в ХХ сторіччя, у значній мірі йшов під впливом складних геополітичних протиріч, які відбирали на боротьбу величезні ресурси. Донедавна вісь геополітичних протиріч проходила по лінії Схід-Захід. Після розгрому комуністичного блоку намітилася тенденція до формування нового протиріччя Північ-Південь уже на базі расових і релігійних протиріч, при цьому країнам колишнього комуністичного блоку приділяється роль керованих Заходом нестабільних напівколоній. У цих планах не враховується, що незалежно від волі людей йде лавиноподібне становлення нового глобального протиріччя: Людина-Природа. Зараз людство, якщо воно хоче зберегти своє місце в екологічній ніші й вижити, зобов'язано здійнятися над політичними протиріччями і об'єднатися, припинити війни та направити всі ресурси і весь свій інтелект на подолання протиріччя із Природою, що усе більшою мірою стає відчутним.

Причин, здатних викликати глобальну екологічну катастрофу, фактично три:

1) Космічна - зіткнення Землі з великим астероїдом та інші причини, наприклад проходження поблизу Землі потужної гравітаційної маси (12-я планета), що має дуже великий період обігу навколо Сонця;

2) Природно-ритмічна - усе в Природі має ритмічний характер: спливають і поринають материкові плити, міняється положення магнітних полюсів й ін.;

3) Штучна глобально-екологічна - результат паразитичної діяльності людини, носить відносно повільний характер, супроводжується вимиранням людей.

Отже, виділимо найголовніші аспекти глобальних проблем і розглянемо їх більш докладно.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1616 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...