Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В механізованому батальйоні



Проводовий зв'язок у батальйоні планується начальником зв'язку батальйону на підставі рішення командира на бій, вказівок начальника штабу батальйону по організації зв'язку, усного розпорядження по зв'язку старшого штабу, наявних сил і засобів зв’язку у батальйоні.

Проводовий зв'язок у механізованому батальйоні організовується при розміщенні його на місці, в обороні, у вихідному положенні для наступу. Найширше застосування проводові засоби зв'язку знаходять в обороні (рис 4.4).

Механізований батальйон із засобами посилення у вихідному районі розміщується розосереджено, поротно, уздовж маршруту висунення. Тут управління здійснюється по проводових лініях зв'язку і рухомими засобами, а робота радіозв'язку на передачу ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.Проводовий зв'язок у вихідному районі повинен організовуватися з урахуванням якнайменшої витрати сил і засобів. Тому залежно від розташування на місцевості підрозділів батальйону проводовий зв'язок з двома-трьома і більше командирами може забезпечуватися по одному напряму зв’язку.До моменту початку висунення підрозділів батальйону з вихідного району з дозволу начальника штабу батальйону лінії проводового зв'язку знімаються і готуються до повторного розгортання в новому районі.

Рис. 4.4. Схема проводового зв'язку в механізованому батальйоні

в обороні (варіант)

Кабель вантажиться на ГАЗ- 66 (бронетранспортер БТР-80П), який потім займає своє місце в колоні штабу.

Для забезпечення проводового зв'язку з підлеглими і внутрішнього зв'язку на КСП батальйону в батальйоні є штатні засоби зв’язку. На вузлі зв'язку розгортається телефонна станція. До її складу входять два з'єднаних між собою комутатори П-193М2, що дозволяють прийняти та обслугувати до 20 ліній проводового зв'язку.

Проводовий зв'язок з командиром і штабом бригади організовується відповідно до розпорядження зі зв'язку штабу бригади і забезпечується силами і засобами польового вузла зв’язку бригади по напрямку від ВЗ бригади до ВЗ КСП батальйону кабелем П-274М. При цьому лінія проводового зв'язку прокладається, як правило, через запасний район розміщення КСП батальйону.

Основним способом організації зв'язку є напрямок проводового зв'язку, але при недостатній кількості проводових засобів, а в ряді випадків і з метою економії часу на розгортання (згортання) ліній, проводовий зв'язок з деякими підрозділами може бути забезпечений шляхом підключення деяких абонентів до однієї лінії зв'язку.

Проводовий зв'язок організовується від ВЗ КСП батальйону силами і засобами польового вузла зв'язку за напрямками з такими абонентами:

- командир механізованої роти;

- командир мінометної батареї;

- командир зенітного ракетного взводу;

- командир протитанкового взводу;

- командир розвідувального взводу;

- командир інженерно-саперного взводу;

- командир роти забезпечення;

- командир взводу матеріально забезпечення;

- командир взводу технічного забезпечення;

- медичний пункт батальйону;

- резерв батальйону.

Передбачається організація проводового зв'язку з командирами бойової охорони, бронегрупи, вогневих засідок, з розвідувальними спостережними постами і пунктом технічного спостереження.

При забезпеченні проводового зв'язку за напрямками з усіма підрозділами потреба в проводових засобах може перевищити їх наявність у польовому вузли зв'язку, а кількість напрямків може бути більшою, ніж можливості телефонної станції щодо прийому і обслуговування ліній. Тому, з метою скорочення витрат кабелю і раціонального використання можливостей телефонної станції(ТФС), зв'язок з деякими абонентами може бути забезпечений шляхом їх паралельного підключення до однієї лінії.

Так, по одній лінії з ротами першого ешелону може забезпечуватись зв'язок з бойовою охороною, розвідувальними спостережними постами. Крім того, такий спосіб доцільно використовувати для забезпечення проводового зв'язку з підрозділами, що діють по рубежах (протитанковим взводом, бронегрупою, вогневими засідками та ін.).

Проводовий зв'язок в обороні буде забезпечуватись в умовах інтенсивного вогневого впливу противника, переміщення і маневру гусеничної техніки. Тому необхідно передбачати і здійснювати заходи щодо підвищення живучості мережі проводового зв'язку. З цією метою проводові лінії повинні прокладатися в траншеях і ходах сполучення, а на відкритих ділянках місцевості з урахуванням її захисних і маскуючих властивостей із заглибленням у грунт.

Для забезпечення проводового зв'язку з підрозділами і об'єктами управління батальйону зі складу польового вузла зв'язку призначаються начальники напрямків зв'язку. В їх розпорядження виділяється необхідна кількість кабелю і телефонних апаратів.

В окремих випадках доцільно начальників напрямів звязку до рот з необхідною кількістю кабелю переміщати безпосередньо з тією ротою, з якою вони забезпечують зв'язок.

По мірі потреби у встановленні проводового зв'язку прокладка ліній зв’язку може здійснюватись від КСП рот до вузла зв’язку КСП батальйону. Це в значній мірі скорочує час на встановлення зв’язку.

Силами і засобами відділення зв'язку мінометної батареї від КСП батареї розгортаються лінії проводового зв'язку до вогневих позицій батареї і передового (бокового) спостережного пункту.

В обороні батальйон може підсилюватись танковими, артилерійськими, інженерно-саперними, вогнеметними підрозділами.

У цьому випадку проводовий зв'язок організовується з командирами тих приданих підрозділів, що залишаються в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону. При цьому проводовий зв'язок з командирами танкового підрозділу і підрозділів спеціальних військ забезпечується силами і засобами польового вузла зв'язку механізованого батальйону, а з командирами артилерійських підрозділів – силами останніх.

Для управління боєм за утримання позиції бойової охорони командир батальйону може тимчасово висувати свій КСП в опорний пункт однієї з рот першого ешелону. Тому лінія зв'язку до КСП бойової охорони прокладається через місце, де передбачається тимчасове розгортання КСП. У цьому випадку командиру батальйону забезпечується прямий зв'язок з командиром бойової охорони, а з іншими підрозділами – через телефонну станцію ВЗ КСП, що розгортається в основному районі КСП батальйону.

У деяких випадках, при наявності достатнього часу і засобів, проводовий зв'язок взаємодії зі взаємодіючими підрозділами здійснюється між сусідніми по фронту батальйонами за напрямками, які розгортаються за принципом "від правого сусіда до лівого":

- з сусідом по фронту – через вузол зв'язку старшого начальника;

- з підтримуючою артилерією – по сполучній лінії, прокладеній від вузла зв'язку КСП підтримуючого артилерійського дивізіону до вузла зв'язку КСП батальйону;

- між командирами рот через вузол зв'язку КСП батальйону.

Обхідним шляхом є проводовий зв'язок командира підтримуючого артилерійського дивізіону з командирами артилерійських батарей, призначених для підтримки рот, якщо пункти управління їх розташовуються спільно. Зв'язок у цьому випадку здійснюватиметься через вузол зв'язку КСП артилерійського дивізіону. З цією метою вузли зв'язку КСП механізованого батальйону і артилерійського дивізіону з'єднуються проводовою лінією, що прокладається силами і засобами артилерійського дивізіону.

Залежно від розташування на місцевості резерву механізованого батальйону і тилових підрозділів проводовий зв'язок з ними може забезпечуватися по одному напряму шляхом включення в одну лінію декількох телефонних апаратів.

Оповіщення підрозділів батальйону проводиться по всіх діючих лініях проводового зв'язку поза чергою.

Зокрема, необхідно:

- забезпечення командиру батальйону управління боєм бойової охорони;

- забезпечення командиру батальйону взаємодії з протитанковим резервом старшого начальника;

- забезпечення командиру батальйону взаємодії з танковим резервами старшого начальника.

Крім того, зосередженість підрозділів батальйону приводить до великого віддалення КСП командирів рот від КСП батальйону.

Тому проводовий зв'язок в механізованому батальйоні в обороні повинен бути широко розвинутий по фронту і в глибину, мати обхідні напрями, забезпечувати його живучість від вогневої дії артилерії і авіації противника, а також від ядерних ударів.

В обороні можуть призначатисязапасні райони КСП механізованого батальйону і рот. Отже, лінії зв’язку повинні проходити через них. Все це вимагає великої витрати сил і засобів.

Питання управління і зв’язку механізованого батальйону в оборонному бою мають багато спільного з цими ж питаннями в наступальному бою. Проте особливості ведення оборони вносять деякі зміни в схему організації проводового зв'язку.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3752 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...