Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шейпінг-харчування. Енергетичний баланс



Організм жінки, як свідчить наука біологія, складається з органічних молекул у поєднанні з багатьма елементами неорганічної природи. В основному - з води, білків, жирів, вуглеводів, нуклеїнових кислот, вітамінів, солей. Всі вони "живуть" в організмі: утворюються з продуктів засвоєної їжі, виконують свої функції, "старіють" і розвалюються, поступаючись місцем новим подібним з’єднанням. Цей складний процес перетворення речовин в організмі, що забезпечує його зростання, розвиток і життєдіяльність називають обміном речовин або метаболізм. Завдяки йому відбувається надходження в організм енергії, необхідної для його життєдіяльності, забезпечується надходження і відшкодовується втрата органічних речовин, що використовуються для синтетичних процесів (пластичний обмін), відновлюється втрата води (водний обмін), задовольняється потреба в мінеральних речовинах (мінеральний обмін).

Енергетичний баланс - це різниця між енергією, отриманої і витраченої організмом.

Швидкість обміну речовин та енергії залежить від віку і статі людини, його професійної діяльності, рівня здоров’я, клімату, дієтичних звичок харчування і т.д. Обмін речовин складається з двох протилежних, але протікають одночасно процесів: катаболізму і анаболізму.

Катаболізм включає реакції, пов’язані з розпадом речовин в організмі і виведенням продуктів розпаду. Анаболізм об’єднує реакції, пов’язані з синтезом необхідних для організму речовин, їх засвоєнням і використанням для росту, розвитку і життєдіяльності організму. У таблиці 2 представлено енерговитрати при різних видах активності у кал/кг.

У шейпінгу тренування поділяються на два види: анаболічні і катаболічні. Проводяться вони в різних фазах фізіологічного циклу жіночого організму. Розподіл тренувань на види проводиться згідно типів обмінних процесів, які переважають в організмі в період їх проведення. Лише в цьому випадку можливо вирішити ті завдання, які ставляться перед шейпінг-тренуванням:

1) поліпшити форми частин тіла (там, де це треба) за рахунок захоплення кількості, об’єму, тонусу тих м’язів, які ці форми визначають. Для синтезу додаткових тканин потрібно створити переважаючі анаболічні умови в організмі. Анаболічні умови - це наявність позитивного енергетичного та азотистого балансів в організмі, повний достаток необхідного будівельного матеріалу для синтезу тканин;

2) поліпшити форми тіла за рахунок зменшення кількості жиру і (або) м’язів в тих частинах тіла, де це необхідно. Для досягнення цієї мети потрібне створення переважних катаболичних умов для розпаду жирової і (або) м’язової тканини. Катаболичні умови - це негативний енергетичний баланс і створення розумного дефіциту в тих компонентах їжі, з яких може утворюватися жир і (або) м’язи.

Таблиця 2





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 620 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...