Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міжнародна стандартизація



При розробці вітчизняних стандартів враховуються рекомендації міжнародних організацій зі стандартизації. Це необхідно для забезпечення взаємозамінності деталей стандартних вузлів машин, виготовлених у різних країнах, а також для спрощення їх експлуатації, що сприяє розширенню науково-технічних і торговельних зв'язків між державами.

Найбільшою міжнародною організацією у сфері стандартизації є ISO (до 1941 року називалася ISA, організована в 1926 році).

У статті 2 статуту ISO записано: «Метою організації є сприяння розвитку стандартизації і пов'язаних з нею галузей у світовому масштабі для забезпечення міжнародного товарообміну і взаємодопомоги, а так само для розширення співпраці у сфері інтелектуальної, наукової, технічної і економічної діяльності». Одночасно з рекомендаціями ISO випускає міжнародні стандарти, на яких повинні ґрунтуватися національні стандарти; їх використовують також для міжнародних економічних зв'язків.

У міжнародній організації зі стандартизації ISO входять 90 країн (75 комітетів-членів і 15 членів – кореспондентів).

Законодавчим найвищим органом ISO є Генеральна Асамблея, яка збирається раз у три роки і складається з представників усіх національних організацій зі стандартизації.

Генеральна Асамблея приймає рішення з найбільш важливих питань і обирає Президента організації. ISO управляється радою, що складається з президента, віцепрезидента, скарбника і представників 18 комітетів, які обираються всіма комітетами терміном на три роки. Рада ISO обирається не рідше одного разу за рік.

Весь обсяг робіт з розробки і узгодження проектів міжнародних стандартів виконується робочими органами ISO – технічними комітетами (ТК), підкомітетами (ПК) і робочими групами (РГ).

У ISO є: Виконавчий комітет (ISO/Виконком), Комітет з вивчення наукових принципів стандартизації (ISO/СТАКО), Комітет допомоги країнам, що розвиваються, (ISO/ДЕВКО), Атестаційний Комітет (ISO/СЕРТИКО) і близько 180 технічних комітетів, які розробляють рекомендації і стандарти (ТК-1 «Різі», ТК-2 «Болти, гайки і деталі кріплення», ТК-3 «Допуски і посадки» і інш.). Крім того, є члени-кореспонденти ISO, якими можуть бути країни, що розвиваються, які не мають національних організацій зі стандартизації. Їм надано право безкоштовного здобуття рекомендацій і стандартів ISO і іншої інформаційної літератури. У зв'язку з розвитком економічних і науково-технічних зв'язків, міжнародної спеціалізації і кооперації робота ISO значно розширювалася. За останніх 10 років число опублікованих MC ISO потроїлося. До каталогу стандартів ISO входить понад 5500 стандартів ISO (в середньому за рік розробляється близько 150 раніше затверджених стандартів ISO).

Зацікавленість багатьох країн у підвищенні якості вироблюваної продукції привела до створення в 1957 році Європейської організації з контролю якості (ЄОКЯ), а з 1988 року Європейської організації з якості (ЄОЯ), яка на сьогодні є однією з провідних неурядових організацій у галузі якості.

Діяльність ЄОЯ направлена на зниження собівартості продукції і підвищення продуктивності праці, встановлення контактів між установами і окремими особами, що займаються питаннями забезпеченням якості продукції. У роботі ЄОЯ беруть участь 52 країни не лише європейські, але й ті, що представлять Азію, Африку і Америку.

У 1965 році був утворений в Роттердамі Міжнародний центр якості (МЦЯ). Цілі і завдання МЦЯ полягають в удосконаленні контролю якості, надійності продукції шляхом обміну інформацією і досвідом роботи між членами організації.

У 1906 році була створена Міжнародна Електротехнічна комісія (МЕК), яка в даний час є однією з провідних міжнародних організацій з питань стандартизації в галузі електротехніки і радіотехніки. У завдання МЕК входить сприяння координації і уніфікації національних стандартів в області електроніки, електротехніки і телекомунікації.

Членами МЕК є національні комітети 43 країн. У кожній країні може бути тільки один комітет з правом одного голосу.

Співпраця МЕК і ISO здійснюється шляхом встановлення безпосередніх зв'язків між технічними комітетами МЕК і ISO. В цілому 35ТК МЕК здійснює зв'язок з 43ТК ISO.

Кожен ТК займається визначеною для нього галуззю техніки. В даний час функціонує 79 технічних комітетів.

Питання для самоперевірки

1. Які системи є складовими частинами Державної системи стандартизації?

2. Що являє собою стандартизація міжгалузевих систем?

3. Що являє собою єдина система конструкторської документації?

4. Що являє собою єдина система технологічної документації?

5. Що являє собою Державна система єдності вимірювань?

6. Яка організація із стандартизації є найбільшою міжнародною організацією?Що є метою міжнародною організацією ISO?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1191 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...