Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система стандартів безпеки праці



Система стандартів безпеки праці (ССБП), що належить до соціальних програм стандартизації, - це великий комплекс державних, галузевих стандартів та технічних умов на машини, обладнання, матеріали та речовини, які містять вимоги з безпеки під час роботи людини з цими об'єктами. Ця система дозволяє розробляти і впроваджувати заходи, які направлені на зниження травматизму, професійних захворювань, збереження здоров'я та працездатності і години у процесі трудової діяльності у виробництві та побуту.

Система ССБП встановлює:

• вимоги до організації робіт по забезпеченню безпеки праці;

• вимоги і норми по видах небезпечних та шкідливих виробничих факторів;

• вимоги безпеки до виробничого обладнання;

• вимоги безпеки до виробничих процесів;

• вимоги до засобів захисту працівників;

• вимоги безпеки до будинків та споруд.

Усі стандарти і технічні умови на обладнання, сировину, матеріали, паливо й інші види продукції, які створюють небезпеку і впливають на санітарно-гігієнічні умови праці, повинні мати вимоги по безпеці. Залежно від об'єкта стандартизації в нормативних документах наводяться вимоги безпеки до експлуатації, монтажу, транспортування, зберігання, установлення, а також методи контролю вимог безпеки. Регламентуються допустимі рівні небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які створює обладнання, вимоги до електро-, пожежо- і вибухобезпечності. За потребою встановлюють ергономічні вимоги до розміщення, прикладання зусилля при вмиканні та вимкненні механізмів, забезпечення зручності при запусканні й обслуговуванні обладнання, а також наводяться знаки і надписи безпеки, які мають бути нанесені на обладнанні.

У стандартах на сировину, матеріали та речовини зазначена токсична характеристика матеріалів і речовин, характер їх дії на організм людини, гранично допустимі концентрації речовин чи їхкомпонентів у повітрі робітничої зони, питній воді, методи їх визначення, також регламентуються заходи та засоби захисту працівників від небезпечної і шкідливої дії матеріалів та речовин.

ССБП систематично удосконалюється, переглядаються чинні нормативні документи, розробляються нові. Вимоги до цієї системи визначаються ГОСТ 12.0.001. У позначенні цифра 12 вказує на належність стандартів до системи безпеки праці.

Державна система забезпечення єдності відмірювань (ДСВ)

Ця система відіграє в наш час особливу роль. В сучасній промисловості затрати праці на виконання вимірювань складають в середньому 10% загальних затрат праці на всіх стадіях створення і експлуатації продукції, а в окремих галузях промисловості досягають 50—60% (електронна, радіотехнічна та інші). Ефективність цих затрат визначається достовірністю і порівнюваністю вимірювань, які можуть бути досягнуті лише в умовах добре організованого метрологічного забезпечення господарства країни. Стандарти ДСВ позначаються перед номером стандарту цифрою 8.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 616 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...