Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Органи галузевої служби стандартизації



У галузях народного господарства роботи зі стандартизації, метрології та управління якістю координують служби - підрозділи стандартизації, які діють у рамках міністерств (відомств), організацій. Головна ознака служб стандартизації - галузева, вони носять відомчий характер і здійснюють свою діяльність від імені міністерства (відомства).

Держстандарт України координує і направляє діяльність галузевих служб, до складу яких входять управління (відділи) стандартизації міністерств (відомств), головні та базові організації.

Головні завдання управлінь (відділів) стандартизації міністерств (відомств) - керівництво діяльністю служб у системі міністерства (відомства); вивчення основних напрямків розвитку галузевої стандартизації; організація впровадження стандартів і здійснення контролю за їх впровадженням. Галузеві управління реєструють, розмножують і розповсюджують нормативні документи у своїй галузі.

Головні організації - це самостійні науково-дослідні чи проектно-конструкторські, технологічні організації, що: виконують найважливіші роботи зі стандартизації продукції, яка відповідає їх профілю; науково-методичне керівництво і координацію робіт галузевих базових організацій зі стандартизації; готують експертизу проектів стандартів до затвердження; галузеві та державні стандарти; вивчають науково-технічний рівень продукції, яку виробляють в Україні та за кордоном; перевіряють та переглядають чинні стандарти; здійснюють контроль за впровадженням і використанням стандартів.

Базові організації ведуть роботи зі стандартизації певної групи продукції, яку виробляють підприємства галузі. Це можуть бути науково-дослідні, проектно-конструкторські організації, фабрики та заводи. Базові організації розробляють основні напрямки розвитку стандартизації закріпленої за ними групи продукції, проекти дер­жавних і галузевих стандартів на конкретний вид продукції, здійс­нюють перевірку технологічних розробок, експертизу нових виробів з метою визначення рівня уніфікації та взаємозамінності тощо.

На окремих підприємствах і в організаціях створені відділи зі стандартизації чи спеціальні бюро, головним завданням яких є науково-технічне й організаційно-методичне керівництво роботами зі стандартизації, метрології та управління якістю на підприємстві, а також безпосередня участь у виконанні цих робіт. Відділи зі стандартизації — самостійні підрозділи і підпорядковуються безпо­середньо головному інженеру підприємства. Начальник відділу на рівні з керівником підприємства несе відповідальність за додержання стандартів і ТУ, техніко-економічне обґрунтування розроблених під­приємством стандартів і ТУ, їх якість і відповідність показників сучасному рівню техніки, а також за своєчасний перегляд стандартів і ТУ з метою приведення їх у відповідність зі зростаючими вимогами народного господарства та споживачів.

До основних функціональних обов'язків відділів стандартизації на підприємствах належать: систематичний контроль за впровад­женням і дотриманням стандартів та іншої НД; забезпечення відділів, цехів та лабораторій необхідною нормативною документацією та інформацію щодо змін у ній; контроль якості продукції; забезпечення єдності та точності вимірювань тощо.

Питання для самоперевірки

1. Яка структура органів та служб стандартизації?

2. За що відповідає Держстандарт України?

4. Які органи входять до державної служби стандартизації та їх основні функції?

5. Які органи входять до галузевої служби стандартизації та їх основні функції?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1764 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...