Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метрологічне забезпечення єдності вимірювань



Для рішення проблеми інтенсифікації та підвищення ефективності суспільного виробництва велике значення має метрологічні забезпечення. Метрологічне забезпечення - це встановлення і використання наукових і організаційних основ, технічних засобів, правил і норм, які регламентуються з боку держави для досягнення єдності та точності вимірювань.

У сучасних умовах метрологічне забезпечення має дужі великий вплив на кінцевий результат діяльності промисловості, сільськогосподарських підприємств, наукових організацій, соціальної сфери. Цей вплив виявляється через використання кінцевих результатів метрологічного забезпечення в раціоналізації вимірювальних процесів, забезпечення єдності та точності вимірювань. Велике значення метрологічне забезпечення набуває при раціональному витрачанні матеріальних, енергетичних та інших ресурсів країни.

Метрологічне забезпечення охоплює увесь життєвий цикл продукції - наукові дослідження, підготовку і виробництво, сферу її обігу та експлуатацію і являє собою комплекс організаційно-технічних і економічних заходів, які забезпечують точність і єдність вимірювань відповідно до вимог НД.

Основна мета метрологічного забезпечення є поліпшення якості продукції, раціональне використання матеріальних цінностей та енергетичних ресурсів. Для досягнення цієї мети визначені основні завдання метрологічного забезпечення:

· встановлення одиниць фізичних величин;

· формування системи державних еталонів;

· розроблення методик і засобів передавання розмірів одиниці фізичних величин від еталонів зразковим і робочим засобам вимірювань;

· розроблення способів одержання точності вимірювань;

· розроблення та впровадження в метрологічну практику норм та правил законодавчої метрології;

· проведення державних випробовувань засобів вимірювань;

· розроблення та атестація методик виконання вимірювань;

· державний метрологічний нагляд за забезпеченням єдності вимірювань в країні.

Загальні правила і норми метрологічного забезпечення вста­новлюються в ДСТУ 2682. Згідно з цим стандартом метрологічне забезпечення складається з наукової, законодавчої, правової, технічної, нормативної та організаційної основ. Науковою основою метрологічного забезпечення є наука метрологія. Законодавча основа - Закон України "Про метрологію і метрологічну діяльність" від 11.02.98 р. № 113/98-ВР та інші нормативні документи, спрямовані на забезпечення єдності вимірювань в країні.

Правовою основою забезпечення єдності вимірювань є законо­давча метрологія - звід державних актів і НД різного рівня, які регла­ментують метрологічні правила, вимоги та норми. Гарантією забез­печення єдності вимірювань в країні є економічний механізм саморе­гулювання народного господарства, а також державна і виконавча дисципліна, які передбачають економічні санкції, матеріальну, адмі­ністративну і кримінальну відповідальність за порушення вимог законодавчої метрології.

Технічною основою забезпечення єдності вимірювань є система державних еталонів фізичних величин, система відтворення розмірів одиниць фізичних величин і передача інформації про їх розміри усім без виключення засобам вимірювань в країні. Високі вимоги до точності відтворювання одиниць фізичних величин складають одно із важливих направлень постійної метрологічної роботи.

Широка спеціалізація та кооперація виробництва, що основані на взаємозамінності, вимагають використання єдиних мір. Для здійс­нення взаємозамінності продукції велике значення має забезпечення єдності мір. Розвиток народного господарства країни вимагає вико­ристання єдиних мір і одиниць вимірювання для виключення розбіж­ностей та отримання порівняльних і зіставлених результатів вимі­рювань, незалежно від того, коли і де вони були проведені. До того ж результати вимірювань повинні бути зіставлені на рівні вимагаємої точності. Для додержання точності вимірювань засоби вимірювань повинні мати нормовані метрологічні характеристики. Комплекс заходів щодо підтримання потрібного рівня якості засобів вимірювань становить предмет метрологічного забезпечення.

Забезпечення єдності та правильності мір і вимірювань в усіх галузях народного господарства - загальна вимога і є одним із основ­них завдань метрології. Важливими вимогами, що пред'являються до технічних вимірювань, є єдність і точність вимірювань. Проблема єдності, точності технічних вимірювань становить інтерес для розвитку народного господарства, адже технічні вимірювання мають вирішальне значення для підвищення якості продукції, ефективності виробничих процесів, а також для використання при управлінні народним господарством і економікою країни. Роботи щодо забезпечення єдності вимірювань на підприємствах, в організаціях та установах належать до основних видів робіт.

Під єдністю вимірювань розуміється такий стан вимірювання, згідно з яким його результати виражені в узаконених одиницях і похибки вимірювання відомі з заданою ймовірністю. Єдність вимірювань забезпечується шляхом використання і вираження результатів в одиницях системи СІ. Потреба єдності вимірювань в країні, а також у світі, пов'язана з можливістю зіставлення результатів вимірювань, виконаних у різних місцях, у різний час з використанням методів і засобів вимірювань, а також забезпеченням взаємозамінності продукції, яка виробляється по одних кресленнях, одній технології, з використанням різного обладнання на різних підприємствах.

Нормативною основою метрологічного забезпечення є державні стандарти та інші нормативні документи Державної метрологічної системи України. Організаційна основа забезпечення єдності вимірювань - Метрологічна служба Держстандарту України, яка складається із державних і відомчих метрологічних служб.

Єдина система технологічної підготовки виробництва (ЄСТПВ)

Це комплекс міждержавних стандартів і галузевих систем технологічної підготовки виробництва, при виконанні вимог які створюються умови для скорочення строків підготовки виробництва, освоєння і випуску продукції заданої якості, забезпечення високої гнучкості виробничої структури і значної економії трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.

Одним з найважливіших принципів, закладених в ЄСТПВ, типізація технологічних процесів виготовлення уніфіковані об'єктів виробництва і засобів технологічного оснащення на основі їх класифікацій і групування за подібними конструктивно технологічними ознаками, що створює основу для підвищення рівня типових технологічних процесів. Впровадження цього принципу дає можливість в кілька разів скоротити строки підготовки виробництва нових виробів і обсяг розроблюваної тез нелогічної документації.

Типові технологічні процеси базуються на використанні прогресивних вихідних заготовок, передових методів обробки деталей, стандартних засобів технологічного оснащення, прогресивних форм організації виробництва. Вони розробляються на основі прогресивних технологічних рішень.

Стандарти ЄСТПВ позначаються перед номером стандарту цифрою 14.

Система розробки і постановки продукції на виробництво (СРПВ)

Це система правил, що визначають порядок проведення робіт по створенню, виробництву і використанню продукції, встановлених відповідними стандартами.

Основне призначення СРПВ полягає у встановленні організаційно-технічних принципів і порядку проведення робіт створенню продукції високої якості, запобіганню постановки на виробництво застарілої, неефективної і невідпрацьованої продукції, скороченню строків розробки і освоєння та своєчасної оновленню продукції.

Стандарти СРПВ регламентують:

- порядок проведення науково-дослідних і експериментально-конструкторських та технологічних робіт, патентних досліджень, що включають дослідження технічного рівня і тенденцій розвитку техніки;

- вимоги до продукції, яку належить розробити і освоїти, порядок видання, контролю і підтримання цих вимог на всіх стадіях життєвого циклу продукції та зняття її з виробництва;

- порядок постановки продукції на виробництво (в тому числі раніше освоєної на інших підприємствах продукції і продукції, що виготовляється за ліцензіями зарубіжних фірм), здійснення авторського нагляду при освоєнні і виробництві продукції;

- вимоги до зразків-еталонів товарів, правила їх узгодження і затвердження;

- порядок зняття застарілої продукції з виробництва з урахуванням інтересів споживачів і своєчасної заміни такої продукції більш сучасною.

Стандарти системи СРПВ позначаються перед номером стандарту цифрою 15.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2047 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...