Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Власний капітал



В деяких країнах обов’язкова форма балансу не встановлюється, наприклад в Швейцарії, тобто баланс може бути представлений в горизонтальній чи вертикальній формі. Однак законом встановлюється мінімально необхідна структура балансу.

Ті країни, які мають єдиний загальноприйнятий план рахунків, мають, як правило, регламентовану форму балансу. Ті країни, де підприємства розробляють власний план рахунків, форма балансу представлена у довільній формі, і законодавство лише регламентує мінімальний набір інформації, яка повинна бути відображена у балансовому звіті.

Звіт про прибутки та збитки – це звіт про доходи, витрати та фінансові результати діяльності підприємства. У різних країнах цей звіт може мати різну назву: звіт про прибуток; рахунок прибутків і збитків; звіт про операції.

Зіставлення доходів і витрат, визнаних у Звіті про прибутки та збитки, дає змогу визначити чистий результат (прибуток або збиток) діяльності підприємства за звітний період.

Структура Звіту про прибутки та збитки ґрунтується на класифікації діяльності підприємства. МСБО не визначають форму Звіту про прибутки та збитки, але містять вимоги про розкриття певних статей доходів і витрат, визначають мінімальний перелік статей, які мають бути відображені безпосередньо у Звіті про прибутки та збитки.

Необхідність виділення статті в складі звичайної діяльності визначається її суттєвістю.

Мінімальний перелік статей, які слід наводити у Звіті про прибутки та збитки відповідно до МСБО 1: дохід, результати (прибуток або збиток) операційної діяльності, фінансові витрати, частка прибутку або збитку асоційованих компаній або спільних підприємств, які обліковуються методом участі в капіталі, витрати на податок з прибутку, прибутки або збитки від звичайної діяльності, надзвичайні статті, частка меншості, чистий прибуток або збиток.

В зарубіжних країнах національні вимоги до складання звітів про прибутки та збитки передбачають різні підходи до їх побудови. Звіт про прибутки та збитки може подаватися як в горизонтальному так і вертикальному форматі та може мати два варіанта аналізу витрат:

- аналіз витрат за призначенням – операційний варіант;

- аналіз витрат за видами витрат – витратний варіант.

Наприклад, форми Звіту про прибутки та збитки окремих зарубіжних країн:

Франція, Бельгія – горизонтальний, вертикальний формат; витратний варіант;

Німеччина – вертикальний формат; витратний, операційний варіант,

Іспанія – горизонтальний формат; витратний варіант;

Великобританія – горизонтальний, вертикальний формат; операційний варіант.

Звіт про рух грошових коштів є обов’язковим у складі фінансової звітності підприємств розвинених зарубіжних країн. Його зміст і методика складання регламентуються МСБО 7 „Звіт про рух грошових коштів”.

Головне призначення Звіту про рух грошових коштів – надати користувачам інформацію про те, з яких джерел надходили гроші на підприємство, по яких напрямках і на які цілі витрачались гроші, як змінився залишок грошових коштів за звітний період.

Звіт про рух грошових коштів дає змогу оцінити раціональність використання коштів, напрямки діяльності підприємства, платоспроможність, скласти прогноз подальшого розвитку.

Рух грошових коштів відображається у звіті за трьома видами діяльності: операційна (основна) діяльність, інвестиційна діяльність, фінансова діяльність

Інформація про рух грошових коштів може бути наведена із застосуванням прямого або непрямого методів.

Звіт про зміни у власному капіталі – фінансовий звіт у вигляді таблиці, в якій узгоджується сальдо кожної статті власного капіталу на початок та кінець періоду. Збільшення або зменшення кожної статті подають окремим рядком.

Основне призначення звіту про зміни у власному капіталі – відобразити прибутки (збитки) які визнаються як зміни в капіталі. До них належать прибутки(збитки), що виникають в результаті: переоцінки основних засобів, інвестицій; виникнення курсових різниць від перерахунку фінансової звітності іноземних підрозділів, дочірніх підприємств.

Джерелами інформації для складання Звіту про зміни у власному капіталі є: Звіт про прибутки та збитки; Головна книга; Баланс.

У звіті про прибутки та збитки відображається чистий прибуток (збиток) за звітний період, який коригується на прибутки(збитки), відображені безпосередньо у складі власного капіталу (переоцінка, резерви тощо) і визначається загальний визнаний прибуток (збиток), який в свою чергу коригується на інші зміни у власному капіталі (внески учасників, дивіденди).

Власний капітал на кінець звітного періоду = Власний капітал на початок звітного періоду + (-) Зміни в обліковій політиці та суттєві помилки + (-) Загальні зміни у власному капіталі за період.  

МСБО 1 передбачає два варіанти подання інформації про зміни у власному капіталі.

Перший варіант звіту передбачає всі зміни у власному капіталі розкриваються в одному звіті – Звіті про зміни у власному капіталі.

Другий варіант передбачає подання Звіту про визнані прибутки та збитки, а всі інші зміни у власному капіталі (інвестиції власників, розподіл прибутку між ними тощо) розкриваються у примітках до фінансових звітів.

Згідно з МСБО 1 «Подання фінансових звітів» у Примітках до фінансових звітів слід наводити таку інформацію: про концептуальну основу складання фінансових звітів та облікову політику підприємства; інформацію, що вимагається МСБО, але не наведена безпосередньо у фінансових звітах; додаткову інформацію, яка не наводиться у фінансових звітах, але є необхідною для правдивого відображення фінансового становища та результатів діяльності підприємства.

За своїм характером примітки можуть бути такими, що: стосуються фінансової звітності в цілому; розкривають окремі статті фінансових звітів. Визначення рівня докладності розкриття інформації про конкретні елементи фінансових звітів є питанням професійного судження керівництва підприємства з урахуванням відносної суттєвості.

Примітки до звітності мають за мету розкриття інформації так, що б користувачі не могли пред’явити претензії до недостатності інформації. Традиційні розділи приміток це розділи про облікову політику підприємства в яких розкривається методика консолідації звітності, оцінка і амортизація основних засобів, оцінка запасів, оподаткування, принципи визнання доходів та витрат, перерахунок інвалюти, оцінка інвестицій, види резервів.

Загальна особливість полягає у тому, що чим компактніше фінансова звітність, тим змістовніше примітки. Інформація в примітках є основним засобом розкриття невизнаних елементів фінансових звітів.

В різних зарубіжних країнах документ, який додається до річної фінансової звітності має різні назви. Наприклад в Італії, Португалії, Франції документ називається «пояснювальна записка», в інших країнах існують назви: «додатки до звітності», «коментарі до звітності», «пояснення». В багатьох країнах примітки є обов’язковою складовою звітності компаній. Є країни, в яких форма та обсяг приміток законодавством не регламентуються і навпаки можуть бути і такі які регламентовані законодавством.

Питання для самоперевірки.

1. Вказати які економіко-історичні передумови виникнення шкіл бухгалтерського обліку у різних країнах окреслюють науковці?

2. Надати основні характеристика моделей обліку різних країн.

3. Які існують фактори впливу на формування національних систем бухгалтерського обліку?

4. За якими ознаками визначається високий ступень державного регулювання бухгалтерського обліку в країні, а у чому незначний?

5. У чому принципова відмінність європейсько-американських моделей бухгалтерського обліку від ісламської?

6. Розкрити поняття «фінансова звітність». З якою метою складається фінансова звітність?

7. Яки форми фінансової звітності є обов’язковими для всіх країн?

8. Яке призначення кожної з форм фінансової звітності?

9. Назвіть елементи фінансової звітності?

10. На якому бухгалтерському принципі будується звітна форма Баланс?

11. Який мінімальний перелік статей слід наводити в Балансі відповідно до МСБО 1?

12. Які форми подання Балансу використовують у різних країнах?

13. Який мінімальний перелік статей, слід наводити в Звіті про прибутки та збитки відповідно до МСБО 1?

14. Які статті мають бути обов’язково розкрити у витрат уЗвіті про прибутки та збитки до МСБО 1?

15. Назвіть форми подання та варіанти аналізу витрат уЗвіті про прибутки та збитки у різних країнах?

16. Які варіанти подання інформації про зміни у власному капіталі є у різних країнах?

17. Яка інформація має бути розкрита у примітках до фінансових звітів відповідно до МСБО 1?

18. Яким чином визначається зміст інформації у примітках до фінансової звітності в різних країнах?

19. Який існує зв'язок між розкриттям статей у фінансовій звітності та змістом приміток до фінансової звітності?

20. Які назви мають примітки до фінансової звітності у різних країнах?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 392 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...