Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2.Моделі обліку у зарубіжних країнах



Питання теми:

2.1.Економіко-історичні передумови виникнення шкіл бухгалтерського обліку.

2.2.Характеристика моделей обліку зарубіжних країн.

2.3.Фактори впливу на формування національних систем бухгалтерського обліку.

2.4.Бухгалтерська звітність у зарубіжних країнах.

Література [2, 7, 8, 10]

2.1.Економіко-історичні передумови виникнення шкіл бухгалтерського обліку. У процесі історичного розвитку виникали та удосконалювалися національні системи бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік визначається середовищем, в якому він функціонує. Кожній країні притаманні своя історія, свої цінності, політична система, бухгалтерський облік. Основними причинами відмінностей в обліковій практиці є характер історичного розвитку та розмір ринків капіталів. Так в США і Великобританії основними постачальниками капіталу традиційно виступають дрібні інвестори, відокремлені від управління компанією. Тому вони потребують докладної і зрозумілої інформації у фінансових звітах. У Германії і Японії потреби компанії у капіталі задовольняються обмеженою кількістю великих банків, які мають доступ до додаткової інформації. Тому користувачі не потребують докладної звітності. У Франції та Швеції велику роль у фінансуванні відіграє держава, тому системи обліку та звітності орієнтовані на задоволення потреб державних органів.

У розвинених країнах існує велика кількість компаній зі складною організаційною структурою. Тому облік в компанії є складнім та розгалуженим, що обумовлює високі вимоги до рівня освіти як бухгалтерів так і користувачів звітності. У слаборозвинених країнах облікові системи більш прости через невеликі розміри підприємств та невисокий рівень освіти.

Великий вплив на формування моделей обліку в різних країнах відіграє історичний розвиток правової та законодавчої системи, особливо в частині оподаткування. Ї і інші фактори, які докладніше будуть розглянуті у пункті 2.3.

2.2.Характеристика моделей обліку зарубіжних країн. Наприкінці 60-х років у світі сформувалось та використовувалось більш ніж 100 систем бухгалтерського обліку.

Із всіх країн світу виділяють групи країн, кожну з яких можна поєднати по окремим ознакам. По спільності проявлення ознак вченими виділяється декілька моделей бухгалтерського обліку.

За суб’єктивно-географічною ознакою виділяються:

Британо-американська (англосаксонська) модель

Країни цієї моделі: Австралія, Велика Британія, Венесуела, Гонконг, Ізраїль, Індія, Ірландія, Ісландія, Канада, Кіпр, Кенія, Мексика, Нігерія, Нова Зеландія, Нідерланди, Центральна Америка, США та інші країни з значним британо-американським впливом.

Окремо виділяється британська і американська модель. Ця модель основана на задоволенні інтересів дрібних і середніх інвесторів в умовах високорозвинених фондових ринках. Отже, для неї характерні максимальній рівень та якість розкриття інформації, а також порівняно невисокий ступень державного втручання. Ця облікова модель ще має назву «мікроорієнтована», тобто побудована на практичних потребах ділових кіл.

Характерні риси британо-американської моделі:

- орієнтація обліку на потреби інвесторів і кредиторів;

- наявність розвинутого ринку цінних паперів;

- високий рівень професійної бухгалтерської підготовки;

- наявність великої кількості транснаціональних корпорацій.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 861 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...