Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз витрат на одну гривню обсягу промислової продукції



Витрати на 1 гривню обсягу промислової продукції — важливий, найбільш узагальнюючий показник собівартості продукції. Однією з переваг цього показника є його універсальність: його вико­ристання дає можливість оцінити не лише виконання плану за собівартістю продукції, а й дати оцінку її динаміки в будь-якій галузі виробництва, провести порівняльний аналіз собівартості продукції на підприємствах, які випускають однорідну продукцію.

Окрім того, показник витрат на 1 грн. обсягу промислової продукції наочно вказує на прямий зв’язок між собівартістю та прибутком, тобто в певному сенсі виконує роль показника рентабельності виробництва.

Витрати на 1 грн. обсягу промислової продукції розраховують діленням загальної суми витрат на виробництво і реалізацію продукції (повної собівартості) на вартість випущеної продукції в оптових цінах підприємства.

Аналіз витрат на 1 грн. обсягу промислової продукції проводять методом порівняння фактичних витрат звітного періоду з плановими, визначають відхилення та обчислюють вплив на нього змін таких факторів:

· структура та асортимент випущеної продукції;

· рівень витрат на виробництво окремих виробів;

· ціни і тарифи на спожиті матеріальні ресурси;

· оптові ціни підприємства на виготовлену ним продукцію.

Вплив цих факторів на відхилення за рівнем витрат на 1 грн. обсягу промислової продукції визначають методом ланцюгових підстановок.

Використовуючи фактичні і планові показники зі звіту про собівартість, а також показники, одержані шляхом розрахунків, проводять групування інформації, яке представлено в табл. 3.2.

Таблиця 3.2. Оцінка витрат на 1 грн. продукції.

№ п/п Показники Повна собівартість продукції, тис. грн. Обсяг продукції, тис. грн. Витрати на 1 грн. продукції, коп.
  За затвердженим планом     В1
  За планом, перерахованим на фактичний обсяг та асортимент продукції     В2
  Фактично в цінах, прийнятих у плані     В3
  Фактично в цінах, прийнятих у плані на продукцію при діючих цінах на матеріали, паливо, енергію     В4
  Фактично у діючих цінах     В5

На зміну рівня витрат впливають такі чинники:

Ø зміна структури й асортименту продукції

1 = В2 – В1;

Ø зміна рівня витрат

2 = В3 – В2;

Ø зміна цін і тарифів на спожиті матеріальні ресурси

3 = В4 – В3;

Ø зміна цін на готову продукцію

4 = В5 – В4.

Загальний вплив факторів: ∆1 + ∆2 + ∆3 + ∆4 = В5 – В1, що відповідає відхиленню за рівнем витрат на 1 грн. продукції.

Досліджуючи резерви зниження витрат на 1 грн. продукції, необхідно пам’ятати, що від діяльності підприємства залежать лише такі фактори як зміна структури й асортименту продукції та рівень витрат на виробництво. Оскільки решта факторів не залежать від підприємства, їх не можна віднести до резервів зниження рівня витрат на 1 грн. продукції. Винятком є лише транспортно-заготівельні витрати.

У ході аналізу доцільно також вивчити динаміку витрат на гривню продукції та провести порівняння цього показника з анало­гічними показниками підприємств галузі.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 712 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...