Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформаційне забезпечення аналітичних досліджень



Під інформаційним забезпеченням аналітичних досліджень розуміють сукупність інформаційних ресурсів (інформаційну базу) і методів їх організації, необхідних і придатних для реалізації аналітичних і управлінських процедур, які забезпечують госпо­дарсько-фінансову діяльність підприємства.

Визначення кола інформаційних матеріалів, їх підбір та підготовка до використання в процесі аналітичних досліджень — важливий фактор якісного проведення аналізу.

Дані джерел для проведення економічного аналізу повинні бути оперативними і придатними для здійснення факторного аналізу, а їх обсяг повинен бути достатнім для оцінки фінансово-господарської діяльності підприємства, що підлягає аналізу і прийняття управлінських рішень.

При одержанні даних джерел необхідно враховувати, що вони повинні бути придатними для проведення порівняльного аналізу при застосуванні сучасних інформаційних технологій в обробці аналітичної інформації.

Аналіз ставить перед інформацією низку вимог:

1) повнота;

2) достовірність;

3) суттєвість;

4) порівнянність;

5) неперервність;

6) адаптивність;

7) оперативність;

8) перспективність.

В процесі здійснення аналітичної роботи всю одержану економічну інформацію доцільно перевірити з арифметичної та логічної сторони на предмет її реальності.

Здійснюється формальна (технічна) і суттєва (логічна) перевірки.

Формальна (технічна) перевірка охоплює такі елементи:

— узгодженість взаємозалежних величин;

— узгодженість показників у різних формах звітності;

— відповідність і наступність цифр, перенесених з попередніх періодів та з інших документів;

— перевірка арифметичних сум, підсумків;

— правильність оформлення документів щодо наявності і заповнення реквізитів.

Суттєва (логічна) перевірка встановлює:

— доброякісність інформації;

— відповідність об’єктивній дійсності;

— можливість використання для аналізу.

Планова інформація перевіряється шляхом її узгодження в різних формах бізнес-плану (розрахунку). Наявність неузгодженості свідчить про нереальність або недостовірність планових завдань. Крім того, планові показники узгоджуються з наявними ресурсами.

Звітна інформація перевіряється шляхом встановлення дотримання правил складання звітності, узгодженості показників різних форм звітності, застосування таблиць ув’язок форм річної звітності, логічного контролю вірогідності даних перевірки, узгодженості показників звітів за суміжні періоди, зустрічної перевірки одних і тих самих показників на різних об’єктах.

Джерела економічного аналізу покликані оперативно задовольнити інформаційні потреби в аналітичній роботі, забезпечити об’єктивність відображення обліку фактично здійснюваних на підприємстві господарських процесів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2027 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...